null Beeld

Johnny de Mol, Nederlands steracteur en zoon van John

Bij ons is hij hoogstens bekend van zijn rol in ‘Crimi Clowns’ op 2BE, en eventueel ook omdat hij de beau is van Josje van K3, maar in Nederland is acteur en presentator Johnny de Mol (33) wereld- beroemd. Weetje van de week: een groot deel van zijn jeugd heeft Johnny in een dorpje in Vlaanderen doorgebracht.

Noud Jansen

De laatste keer dat wij Johnny de Mol (33) in levenden lijve zagen, was Kurt Cobain net dood. Johnny was vijftien en droeg een T-shirt van Pearl Jam, en met zijn toenmalige rockgroepje speelde hij op een verjaardagsfeestje in een afgehuurde houten barak in het Noord-Limburgse Neerpelt (spreek uit: Nèrpelt), onze woonplaats.

Wij kenden hem hooguit van op café – hij woonde in het naburige Eksel - maar we wisten wel dat hij destijds Johnny Lerby heette, naar zijn stiefvader Søren Lerby, de fameuze Deense linksbuiten. Ook wisten we dat Johnny uit een beroemde familie stamde: zijn echte vader was tv-tycoon John de Mol; zijn moeder zangeres en actrice Willeke Alberti. Een toenmalig liefje van Johnny wist grote indruk te maken toen ze vertelde dat, telkens wanneer ze naar huize Lerby belde, dame Alberti zelve de telefoon placht op te nemen: ‘Hallo, met Willeke?’

Achttien jaar later treffen we Johnny in zijn ruime loft in het centrum van Amsterdam, waar hij het afgelopen jaar alleen in de weekends verbleef: gedurende de opnames van de 2BE-reeks ‘Crimi Clowns’, waarin hij Wesley speelt, betrok hij een appartement in het Antwerpse. Ondanks de opzichtige tatoeages en het zwart geverfde haar – het laatste een overblijfsel van de opnames van de Nederlandse remake van Hilde Van Mieghems ‘Smoorverliefd’ – blijkt hij maar weinig veranderd sinds de tijd dat hij nog Johnny Lerby heette.

Dezelfde jongensachtige blik, dezelfde muzikale voorkeur (op de keukentafel ligt een recente verzamel-cd van Pearl Jam), en zowaar een feilloos Noord-Limburgs accent wanneer hij zijn ijskast opentrekt en ons een blikje bier aanbiedt: ‘Pintje hemme?’

Johnny de Mol «Ik word tegenwoordig gesponsord door Grolsch, het biermerk, en die jongens hebben me een tijdje terug deze ijskast gegeven. Ik zeg: ‘Mooie ijskast, maar ik zou het wel zo tof vinden als jullie ‘m af en toe kwamen bijvullen met blikjes Grolsch.’ Daar zijn ze op ingegaan, zoals je kunt zien (grijnst).

»Dus hoe ging het ook alweer: ‘schol’ toch? Ja, ‘t is al even geleden dat ik nog Limburgs heb gepraat, maar ik kan het nog altijd wel redelijk goed. Niet dat het me veel geholpen heeft bij ‘Crimi Clowns’, overigens: dat Antwerps is toch echt wel iets heel anders.»

HUMO Hoe ben je in ‘Crimi Clowns’ verzeild geraakt?

De Mol «Ik werd gebeld door Gijs van de Westelaken, de coproducent: of ik Luk Wyns kende? ‘Nee, zegt me niks.’ - ‘‘Matroesjka’s’, heb je daar al van gehoord?’ - ‘Ha ja, ‘Matroesjka’s’! Dikke serie!’ – ‘Die vent die Eddy Stoefs speelt? Die gaat nu een serie maken over een bende clowns die na hun uren bijklussen als criminelen. We zijn in België uitgenodigd om erover te komen praten.’

»Zodoende hebben we Luk dus ontmoet in een restaurant in Brasschaat, waar hij zijn project uit de doeken heeft gedaan. En daarna zijn we bij hem thuis langsgegaan, waar-ie ons een pilootaflevering liet zien van een twintigtal minuten. Ik vond het meteen gewéldig: het had humor, het had drama, het was clever. Ik zeg: ‘Luk, ik ben je man. Wanneer kunnen we beginnen?’ Niet veel later heeft de productie een appartement voor me geregeld in Antwerpen.»

HUMO Op je eerste avond in Antwerpen zouden jullie al meteen de bloemetjes hebben buitengezet.

De Mol «Ja, dat was wel grappig: het allereerste café waar we binnenstapten, knoopte een meisje gelijk haar blouse open en begon voor onze neus met een ander meisje te zoenen - Nederlandse grieten die mij herkend hadden. Ik was enigszins gegeneerd – ‘Meisjes, ik ben hier wel met mijn nieuwe báás’ – maar toen ik vanuit mijn ooghoeken naar Luk keek, zag ik dat die volop stond te genieten.

»Het vreemde was nog dat de tweede keer dat ik iets met Luk ging drinken krek hetzelfde is gebeurd: opnieuw een meisje dat haar blouse voor me opendeed. Luk moet wel gedacht hebben dat het zo altijd gaat bij mij, maar in Nederland maak ik zoiets praktisch nooit mee.»

Bekijk de trailer van 'Crimi Clowns'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234