Jolien Beeld Wannes Nimmegeers
JolienBeeld Wannes Nimmegeers

Bewogen 2020Jolien Derck ontmaskerde de Mol

Jolien Derck won ‘De mol’: ‘Ik schrok van wat mensen over me zeiden op Twitter’

Vorig voorjaar ontmaskerde de 25-jarige Jolien zonder boe of ba haar maatje Alina in ‘De mol’. Ze zal altijd een memorabele winnaar blijven: als eerste in de geschiedenis van het VIER-programma slaagde ze erin om álle finalevragen juist te beantwoorden. Ging de rest van 2020 even vlot?

Vincent Van Peer

HUMO Ik ga even van een boude veronderstelling uit: 2020 moet voor jou een ingrijpend jaar zijn geweest.

JOLIEN DERCK (twijfelt) «Eigenlijk niet, hoor. Het positieve aan corona is dat het de heisa rond ‘De mol’ een beetje getemperd heeft. De grote aandacht die dat programma normaal met zich meebrengt, is min of meer geruisloos overgewaaid, en dat zint mij wel. Het spel spelen was voor mij leuker dan de uitzendingen. Al heb ik er wel van genoten om het allemaal nog eens op televisie mee te maken.

»En het was nu toch ook al heftig. De weken na de finale heb ik ervaren als erg intens: je wordt nageroepen, moet babbeltjes doen... Op een bepaald moment zat mijn onderbroek niet goed, maar ik kon er niks aan doen, want ik dacht: iedereen gaat dat zien. (lacht)»

HUMO Wees maar eens ongestoord ladderzat als BV.

DERCK «Ik heb daar vaak aan gedacht. Na de opnames, maar vóór ‘De mol’ op tv kwam, ben ik doelbewust een periode goed gaan feesten. Daarvoor was ik dat een beetje moe, maar ik dacht: fuck it, het zal de laatste keer in lange tijd zijn zonder dat ik herkend zal worden. Dat waren goeie maanden, en inderdaad: de laatste keer in lange tijd. Ik weet één ding: ik zou nooit van m’n leven bekend willen worden.»

HUMO Wat is de vreemdste interactie met een fan die je hebt mogen beleven?

DERCK «Via Instagram had ik even enkele fanatieke fans die me elke dag een gedichtje stuurden (lachje). Meisjes die het moeilijk hadden met de coronamaatregelen, maar die er dankzij mij – zeiden ze – wel door geraakten. Ze schreven korte tekstjes en brachten verslag uit van hun dag: ‘Dag 4. Hey Jolien!’ Op den duur sloegen ze weleens een dag over: ‘Dag 34. Sorry dat ik er gisteren niet was!’ (lacht) Superlief, maar goed dat het gestopt is. Ik vond het vooral verwarrend: ik zie mezelf niet als iemand die bekend hóórt te zijn, ik deed gewoon mee aan een spelletje. Het is niet alsof ik iets verwezenlijkt heb, dat ik een talent heb waarvoor ik bewonderd kan worden, hè?»

HUMO Nu doe je precies alsof je geen enkele kwaliteit nodig hebt om ‘De mol’ te winnen.

DERCK «Je moet wel een beetje opmerkzaam zijn, en mensenkennis hebben, en natuurlijk ook een beetje geluk. Maar waarom willen mensen je daarom meteen aanklampen? Ik kon dat maar moeilijk begrijpen. Als iemand met me op de foto wilde, dan deed ik dat wel, maar tegelijk dacht ik: een foto met mij, wat ben je dáár nu mee?»

HUMO Het laatste artikel over jou dat ik kon vinden, dateert van 20 mei. Daarin staat: ‘Er was Jolien vóór ‘De mol’, en nu is er Jolien ná ‘De mol’.’

DERCK «Waar stond dat? TV Familie? Dat zegt genoeg (lacht). Ik ben er net trots op dat ‘De mol’ mij helemaal níét heeft veranderd. Beginnen te zweven was nooit een optie.

»Ik heb wel geleerd hoe mijn persoonlijkheid bij bepaalde mensen nogal bruut en direct kan overkomen. Daar hou ik nu, zeker op professioneel vlak, toch íéts meer rekening mee.»

HUMO Je zei eerder al dat je het moeilijk had met sommige reacties online. Blijft dat prikken?

DERCK «Ik vind het sowieso al een raar idee dat mensen de neiging voelen om hun meningen op Twitter te verspreiden. Who cares? Ik heb geen Twitter. Ik kwam er pas achter dat er dingen over mij werden gezegd toen vrienden ze naar mij doorstuurden: ‘Kijk wat ze over jou schrijven, dat kan toch niet?!’ Ik dacht: ja oké, maar ik wil dat helemaal niet zien (lachje). Toen ben ik toch wat beginnen te graven, en ik moet toegeven dat ik schrok.

»Nu, ik heb ook veel fijne reacties gekregen. ‘Goed dat er eens een vrouw op tv komt die zich er geen bal van aantrekt dat ze lief en schattig en mooi moet zijn, maar gewoon is wie ze is.’ Dat vond ik dan wel weer cool.»

HUMO Heeft het feit dat we toen met z’n allen in lockdown zaten, en dat je dus niet veel mensen écht kon zien, ervoor gezorgd dat de anonieme onlinecommentaren harder binnenkwamen?

DERCK «Ik miste m’n klankbord, dat ik op dat moment echt wel kon gebruiken. Ik heb altijd gezegd: ‘Whatever Vlaanderen denkt, dat kan me echt niet schelen, zolang mijn vrienden Jolien maar herkennen.’»

HUMO Ik heb je niet of amper in de media zien opduiken.

DERCK «Nee, ik wilde liever niet té veel media-aandacht. Dat heb ik ook besproken met de persverantwoordelijke van het programma. Dat is nooit een probleem geweest.»

HUMO De ene keer dat ik jou buiten ‘De mol’ in de media zag verschijnen, was vlak na de finale, in ‘Gert Late Night’. Gert Verhulst meende toen een ‘lesbische porno’-vibe op te merken bij het knipoogje dat jij en Alina uitwisselden na haar ontmaskering.

DERCK «Juist (lacht). Op Instagram circuleerden ook uitgebreide berichten van mensen die fantaseerden over een lesbische relatie tussen ons. Ik heb die meteen naar Alina doorgestuurd: ‘Je moet eens kijken! Op eigen risico dan wel, want het is echt creepy.’ Wat stond daar dan te lezen? ‘Heel ‘De mol’ lang hadden ze al een oogje op elkaar: zo erg voor de vriend van Jolien!’ Huuh? (lacht)

»Kwam die knipoog echt zo, euh, seksueel over?»

HUMO Totaal niet.

DERCK «Voilà! Alina stuurde achteraf dat er in de examens van haar universiteit – het vak was sociaal recht of iets dergelijks – een case zat over ‘het koppel Jolien en Alina’. Niet gezeverd! Is dat dan puur toeval? Of wilde één of andere professor zich populair maken bij de studenten? Raar.»

HUMO Ben je na ‘De mol’ in een zwart gat gevallen?

DERCK «Niet echt, en ik denk dat ik weet waarom: onze editie is vanwege corona nooit helemaal afgesloten geweest, wij hebben nooit dat Laatste Moment gehad.

»Weet je wanneer ik het wel onverwacht moeilijk had? Toen Gilles De Coster enkele weken geleden tijdens ‘De slimste mens ter wereld’ het nieuwe seizoen aankondigde. Ik dacht: o, wauw, het is écht achter de rug nu. Het begint opnieuw en wij hebben er niks mee te maken.»

HUMO Dat seizoen speelt zich wel af in Duitsland. En dan te bedenken dat jullie groep even teleurgesteld was over Griekenland.

DERCK «Deelneemster Els zei op voorhand dat ze nooit verder was geweest dan Griekenland. ‘Gelukkig is er nu ‘De mol’!’ zei ze. Jammer! (lacht) Ikzelf was sowieso nooit teleurgesteld over Griekenland. En Duitsland is wel fantástisch mooi, hè. ‘De mol’ is trouwens zo goed dat ze het evengoed in Blankenberge kunnen opnemen: het zou nog fantastische televisie opleveren.»

HUMO Wanneer heb je voor het laatst één van de ‘De mol’-kandidaten in levenden lijve gezien?

DERCK «Deze zomer ben ik naar de wellness van Dorien geweest. Bart heb ik een paar keer gezien, Salim en Christian ook... Eén dag waren we allemaal samen, bij Bruno in de tuin, toen dat even mocht. Maar ja, dat is al lang geleden. Bart kwam normaal gezien vorige week eten. Dat is niet doorgegaan, hè.»

HUMO Je ging de groep trakteren op een kampeerweekend naar het voorbeeld van jullie beruchte nacht in de tipi, en je ging ook je medefinalisten trakteren in The Jane. Ik neem aan dat dat er allemaal nog van moet komen?

DERCK «Maar dat het er nog van komt, staat vast. 2021!»

HUMO De rest van de prijzenpot zou op je spaarboek belanden. Heb je jezelf dan geen enkel folietje gepermitteerd?

DERCK «Jawel, ik heb een koersfiets gekocht, zij het een redelijk goedkope. Door corona ben ik beginnen te koersen, samen met een paar vriendinnen. Ik had een nieuwe sport nodig en ik háát lopen.»

HUMO Is de balans van 2020 voor jou positief of negatief?

DERCK «Positief. Corona is vervelend: ik mis mijn vrienden, ik wil mijn grootouders kunnen knuffelen, en de rest van mijn familie. Zeker met Kerstmis: normaal maken we er een feest van met meer dan dertig man, waar iedereen tot in de vroege uurtjes blijft plakken en waar veel gezopen wordt – het bier is altijd op. Bij onze familie is het écht plezant, kortom.

»Maar ik heb wel gewoon mijn job behouden, ik ben geen dag technisch werkloos geweest, kan mij ook daarnaast goed bezighouden... Ik heb veel mensen rond me die het momenteel moeilijk hebben, die geen lichtpuntje meer zien. Maar ik heb dat niet. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het gaat prima met mij, ik amuséér mij. Ik heb eindelijk de tijd om weer viool te spelen en klarinet te oefenen, tijd voor alle dingen waar ik jarenlang géén tijd voor had. 2020 was voor mij het gap year dat ik altijd al wilde, maar nooit zou durven op te eisen. (Snel) En ‘De mol’ winnen, dat was ook lang niet kwaad.»

HUMO Veel succes in 2021, en in je prille relatie met Alina.

DERCK (lacht) «Sowieso, bedankt.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234