Jonas Geirnaert Beeld HUMO
Jonas GeirnaertBeeld HUMO

De Deugmeter

Jonas Geirnaert: ‘Ik betaal super-, super-, supergraag belastingen’

Is de deuger verdwenen of wordt er in stilte nog volop gedeugd? Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: tekenaar en tv-maker Jonas Geirnaert (40).

Joris Bellwinkel

Andere afleveringen van de deugmeter vindt u hier

JONAS GEIRNAERT «Als ik iemand ontmoet die onbeschoft of gemeen doet, ga ik niet onmiddellijk uit van het ergste. Kwade wil is voor mij de allerlaatste verklaring, als alle andere mogelijkheden uitgesloten zijn.»

HUMO En als iemand dat vertrouwen toch beschadigt?

GEIRNAERT «Ook dan denk ik: het zal wel érgens vandaan komen. Waarom zou iemand bijvoorbeeld een flagrante leugen over mij verspreiden? Misschien speelt er op dat moment wel iets vervelends in zijn leven, of is er iets onderliggend iets misgelopen in z’n jeugd.

»Ik heb een handvol keer in mijn leven met iemand gebroken, maar dat betekent niet dat ik ook meteen al mijn empathie voor de ander verlies.»

HUMO In ‘Over de oceaan’ noemde je buurvrouw Sien Volders je inderdaad ‘ongelofelijk empathisch’.

GEIRNAERT «Mensen bestaan in zoveel verschillende vormen, kleuren en smaken, dus is het logisch dat het beter klikt met de ene dan met de andere. Je kunt op z’n minst proberen om altijd te blijven zoeken naar raakvlakken.»

HUMO Welk maatschappelijk onrecht kruipt echt onder je huid?

GEIRNAERT «Veel! Alles! (lacht)

»Neem nu de vluchtelingenproblematiek. Als ik de luidste roepers moet geloven, worden we overspoeld door een massa vluchtelingen. Maar als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik toch geen haveloze stoet met huifkarren voorbijtrekken?

»Er zijn landen die op dit moment miljoenen mensen opvangen. België is één van de welvarendste landen ter wereld: wij zouden mensen op de vlucht áltijd menswaardig onderdak moeten kunnen bieden.

»Ik kan echt kwaad worden van de manier waarop de rechtse partijen de vluchtelingen demoniseren, als een soort homogene, vijandelijke groep die onze welvaart komt afpakken. En wat me nog meer tegen de borst stuit, is dat zelfs gematigde politici dat refreintje geregeld meezingen.»

HUMO Je doelt ongetwijfeld op de flinkse taal van Conner Rousseau en co.

GEIRNAERT «Ik begrijp dat ze de bezorgdheden van de Vlaming — over werkzekerheid, veiligheid... — serieus willen nemen. Maar dat wil niet zeggen dat ze naar extreemrechtse recepten moeten grijpen.»

HUMO Doneer je aan goede doelen?

GEIRNAERT «Ik denk dat de teller ondertussen op 17 goede doelen staat. Het zijn slechts kleine bedragen, 10 à 15 euro per maand, maar ik kan dat geld missen, en ik weet dat het goed wordt besteed. En ik moet eerlijk toegeven: op die manier koop ik ook een stukje van mijn schuldgevoelens af.

»Ik betaal trouwens super-, super-, supergraag belastingen!»

HUMO Dat is niet bepaald een populaire mening.

GEIRNAERT «Naast alle belangrijke dingen die we er samen mee financieren, zoals onderwijs en zorg, zijn belastingen een herverdeling van de welvaart. Geld van mensen die goed boeren, wordt verschoven naar de sociaal zwakkeren. Dat is toch een fenomenaal systeem?»

HUMO Je stemt dus nog altijd voor de PVDA?

GEIRNAERT «Mijn overtuiging is de voorbije twintig jaar alleen maar sterker geworden. Ik ben blij te merken dat het taboe rond de PVDA langzaamaan verdwijnt: ik voel me steeds minder een paria. Dat is ook te danken aan de partij zelf, die de laatste jaren een enorme sprong voorwaarts heeft gemaakt. De dogma’s van vroeger zijn grotendeels verdwenen.»

HUMO Wat vind je van het ecorealisme, de politieke filosofie die betoogt dat het kapitalisme onze klimaatproblemen zal oplossen?

GEIRNAERT «Ik zeg altijd: toon ze dan maar, die oplossingen. We zitten er al dertig, veertig jaar op te wachten, maar er is nog altijd geen technologie voorhanden die het bijzonder acute klimaatprobleem op korte termijn kan oplossen. Er zijn wel interessante ideeën, maar daar blijft het ook bij: er staat nog absoluut niets in de steigers dat schaalbaar is.

»Zolang we het systeem van het ongebreidelde kapitalisme niet in vraag durven te stellen, vrees ik dat we het klimaatprobleem niet zullen oplossen. En ik ben bang dat de huidige overstromingen, mislukte oogsten en bosbranden maar een voorproefje zijn van de ellende die nog op ons afkomt.»

HUMO Ik haal een dikke streep door ‘ecorealist’.

GEIRNAERT «Misschien moet je mij dan maar een ecopessimist noemen?»

DEUGSCORE: 90/100

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234