null Beeld

Jonas Geirnaert: 'Ik heb er vier maanden als een halve pedofiel bijgelopen. Maar het was het waard'

In ‘Geub’ doet Philippe Geubels wat Bart De Pauw, Axel Daeseleire en Ben Segers hem voordeden: een uitvergrote versie van zichzelf spelen. De Geubels uit ‘Geub’ is net zijn vrouw kwijt aan een oude Nederlander met een enorme penis, en zijn carrière zit in het slop. De man die hem er weer bovenop moet helpen: manager Johnny Braeckman, die er verdacht uitziet als een veel kalere versie van Jonas Geirnaert.

vvp

HUMO Jonas, wat heb jij voor ‘Geub’ met je hoofd gedaan en heb je daar blijvende letsels aan overgehouden?

Jonas Geirnaert (lacht) «Wat heeft de plóég met mijn hoofd gedaan! Het was de bedoeling om de figuur van die manager, die oorspronkelijk bedoeld was voor een oudere acteur, zo ver mogelijk van mij vandaan te krijgen. We hebben alles overwogen: een baard, een snor, een ringbaardje... Tot plots iemand met die coupe kwam aanzetten. Mijn imago heeft natuurlijk onherstelbare schade opgelopen, en ik heb er vier maanden als een halve pedofiel moeten bijlopen, maar ik sta achter de beslissing: die kale kop marcheert.»

HUMO Wat voor iemand is Johnny dat hij er op vrijwillige basis zo bijloopt?

Geirnaert «Hij is totaal sociaal onaangepast, neemt voortdurend verkeerde beslissingen, manipuleert Philippe voor zijn eigen belangen... Maar het leuke is: dat is allemaal een soort pose, omdat hij denkt dat een manager zich nu eenmaal zo móét gedragen. Daardoor zet hij steeds de boel op stelten.

»Sitcom is een moeilijk genre, maar de scenario’s van ‘Geub’ zijn clever en goed geschreven. En toch blijft het toegankelijk. Fijn, want in dit genre blijf ik in België toch vaak op mijn honger.»

HUMO Je hebt zelf een behoorlijk scenario geschreven voor ‘De dag’. Was het niet moeilijk om met je tengels van dat van ‘Geub’ te blijven?

Geirnaert «Ik bén er niet met mijn tengels afgebleven (lacht). De scenaristen, Jeroom, Jan Reymen en Jan Dircksens, hebben me af en toe om feedback gevraagd. Ik zat toen al stiekem op een rolletje te hopen. Ik heb de voorbije jaren wel wat comedy gedaan, maar dat waren bijna altijd korte sketches voor ‘De ideale wereld’ en dergelijke. Een grote comedyrol, dat was bijna tien jaar geleden: zalig dus dat ze me gevraagd hebben!»

HUMO Ik zou zeggen: méér doen, want ik vind dat je de laatste tijd te weinig op tv bent.

Geirnaert «Goh, ik heb ook niet echt de behoefte om regelmatig met mijn kop op tv te komen. Ik wil vooral leuke dingen maken, en als dat wil zeggen dat ik een paar jaar achter de schermen moet blijven, is dat prima.»

HUMO Wat is het volgende, een sequel voor ‘De dag’?

Geirnaert «Dat zou voor de hand liggen, maar ik vind het leuk om dan net iets totaal anders te doen. Het volgende project zal dus eerder richting comedy gaan. Dénk ik!»

HUMO Nog even: Jerooms gezicht verandert zo min mogelijk van uitdrukking. Is er iets waarmee jij hem altijd kunt doen bulderlachen?

Geirnaert «Jeroom bedient zich graag van harde humor. Als je goedemorgen zegt, krijg je niet zelden een cynische opmerking in je gezicht. Maar ik heb zijn achillespees gevonden: zijn eigen medicijn tegen hem gebruiken. Door zelf nóg cynischer en grover te zijn – zeker omdat hij dat van mij niet gewoon is. Dan zie je die snor toch éven opkrullen: het Jeroom-equivalent van een onbedaarlijke bulderlach.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234