null Beeld

Jonathan Holslag: 'De toekomst van Europa zal militair beslist worden. We moeten ons daarop voorbereiden'

Jonathan Holslag schreef een knoert van een boek: ‘De kracht van het paradijs’ (De Bezige Bij). Het is een handleiding van meer dan zeshonderd pagina’s ‘voor de creatie van welvaart en het behoud van veiligheid in dit continent’: voor minder doet hij het niet.

Mark Schaevers

Holslag doceert als één van onze jongste proffen politieke wetenschappen aan de VUB. Hij promoveerde over China en leidt het Brussels Institute of Contemporary China Studies. Het orakel huist niet langer in Delphi, het geeft rendez-vous in het sympathieke hotel Le Dixseptième in de Brusselse binnenstad. Hoe zal het China vergaan, India, Noord-Afrika, Europa, Oekraïne? Aan Holslag kan je véél vragen.

Eén van de basisstellingen van Jonathan Holslag is dat in regio’s grenzend aan Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en het oosten, voortdurend conflicten aan de orde zullen zijn, en dat Europa er daarom actief moet aanwezig zijn. Als om zijn stelling kracht bij te zetten brak op het moment van de lancering van zijn boek de Oekraïense crisis uit.

HUMO Wat dacht je toen je de scherpschutters koelbloedig mensen zag vermoorden op het Maidanplein?

Jonathan Holslag «Dat het geen scènes uit een vorige eeuw waren, zoals dan al gauw gezegd wordt, maar scènes van de eeuw die eraan komt. Géén achterhoedegevecht, maar een prelude op wat eraan komt. In een almaar steviger tempo ontplooit zich voor onze ogen een keten van revoluties: de Arabische lente, Syrië, nu de onlusten in Oekraïne.»

HUMO De inschattingen van president Poetin variëren: de één noemt Poetin een meesterschaker, de ander ziet hem in zijn eigen voet schieten.

Holslag «Poetin is een Realpolitiker, een president die wel degelijk vooruitdenkt en heel succesvol is. Hij wil in de geschiedenisboeken komen als de man die het prestige van Rusland vergroot heeft.»

HUMO En wil hij ook het grondgebied vergroten?

Holslag «Dat denk ik niet. De parallel die vandaag met Hitler getrokken wordt, klopt niet in die zin dat de Russen noch de capaciteiten noch de ambitie hebben om aan territoriaal expansionisme te doen. Ook bij de Russische elite proef ik die ambitie om weer een Russisch rijk op te bouwen niet. Wat Poetin uiteindelijk wil is een prominentere rol voor Rusland in een gezamenlijk Europees huishouden: hij wéét heel goed dat hij geen kans maakt als hij tegelijk in competitie komt met de Aziatische machten in Centraal-Azië én met Europa.»

HUMO Dat is een andere Poetin dan Angela Merkel hem onlangs portretteerde: een man die in een andere wereld leeft, de trappers kwijt is.

null Beeld

Holslag «Niet Poetin maar veel Europese leiders zijn de trappers kwijt en leven in een andere wereld, dat is het probleem. Poetin schuwt zeker het machismo niet, maar zijn rationale is dezelfde als die van andere leiders van een grootmacht, of je het nu hebt over Peking, Delhi of Tokio: het gaat om het behoud van status, invloed en macht.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234