null Beeld

Jonathan Pryce: 'Er zit een shakespeareaans kantje aan 'Game of Thrones, vooral aan High Sparrow'

Hoe warm het buiten ook mag zijn, het voelt aan als een vriesvak vergeleken met hoe het zesde seizoen van ‘Game of Thrones’ stilaan op temperatuur komt. Voor geen klein deel is dat de verdienste van Jonathan Pryce – de veteraan die u misschien kent van zijn doortocht als Bond-booswicht in ‘Tomorrow Never Dies’ of zijn aandeel in de ‘Pirates of the Caribbean’-films – die sinds vorig seizoen de rol van sekteleider High Sparrow vertolkt in de reeks. Als Pryce u in z’n huidige rol aan iemand doet denken: u bent niet de enige met dat gevoel.

'Het is geen toeval dat de eerste scènes met High Sparrow op tv kwamen kort nadat paus Franciscus was verkozen'

Jonathan Pryce «Mijn dochter vertelde me dat er op het internet foto’s circuleren waarop ik afgebeeld sta als de paus (lacht). Ik vind niet dat ik op hem lijk, maar het is geen toeval dat de eerste scènes met High Sparrow op tv kwamen kort nadat Franciscus was verkozen: mijn personage is op zijn minst deels door hem geïnspireerd – zie bijvoorbeeld de scènes waarin je High Sparrow de armen onder zijn hoede ziet nemen, wat veel weg heeft van de manier waarop de paus vaak in het nieuws komt.»

HUMO Is High Sparrow dan ook een religieuze leider?

Pryce «Niet meteen, ik zou ’m eerder een sekteleider noemen. Een religieuze fundamentalist, zoals je er nu wel meer ziet in de wereld. Je kunt immers ook elementen van IS herkennen in het clubje rond High Sparrow. Veel mensen lijken daarom te denken dat hij ‘de slechte’ is in het universum van ‘Game of Thrones’, maar zo zie ik het nu ook weer niet. Er zitten sowieso maar erg weinig góéie mensen in de reeks (lacht). ‘Game of Thrones’ is zoveel meer dan enkel dat verhaal over draken, zwaarden en tovenarij waar zoveel mensen het voor verslijten.»

HUMO Deed u dat ooit niet zelf? De eerste keer dat u gevraagd werd voor een rol in ‘Game of Thrones’, zou u naar verluidt geweigerd hebben.

Pryce «Juist, ja. Maar te mijner verdediging: dat was jaren geleden, toen de reeks nog niet zo bekend was als vandaag. Bovendien had ik het script dat ze me toegestuurd hadden, niet echt gelezen. Ik herinner me nog hoe ik het doorbladerde, al die vreemde namen zag staan, en meteen besloot: ‘O nee, dit is niets voor mij.’ Ik acteer namelijk zelden in iets waarvan ik me niet kan inbeelden dat ik er zelf graag naar zou kijken. Toen later bleek wat voor een geweldig succes de reeks was, besefte ik dat er wel meer in moest zitten dan enkel wat magisch gedoe. En bovendien: had ik helemaal in het begin ja gezegd, dan was de reeks misschien nooit zo succesvol geworden (lacht).»

HUMO Wat deed u dan toch instemmen? U hebt veel Shakespeare gespeeld in uw rijke carrière, misschien is dat de reden?

Pryce «Mja. Er zit ontegensprekelijk een shakespeareaans kantje aan ‘Game of Thrones’, en vooral aan High Sparrow. Ik geloof zelfs dat de Rozenoorlogen, bekend van de toneelstukken van Shakespeare, ook George R.R. Martin, de auteur van de boeken waarop ‘Game of Thrones’ gebaseerd is, geïnspireerd hebben – geef toe, al die families die onderling clashen: het lijkt er wel heel erg op.»

HUMO Als laatste vraag een klassieker voor ‘Game of Thrones’-acteurs: mocht uw personage op de lijst staan met figuren die het loodje zullen leggen, hoe zou u dan willen gaan?

Pryce «Als allerlaatste, graag. In het tiende seizoen, bijvoorbeeld, dan heb ik nog wel even.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234