null Beeld

Jonge Leeuw Warre Beke (14), de oudste zoon van Wouter Beke: 'Mama en papa zijn niet de meest losse ouders'

‘Het is niet evident om echtgenoot en vader van drie kinderen te zijn,’ zei Wouter Beke, CD&V-voorzitter en burgemeester van Leopoldsburg, ooit in Humo. ‘Mijn jobs nemen me al voor 200 procent in beslag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.’ Zoals hij nu voor ons zit, lijkt Warre Beke – grote broer van Mine en Nette – daar vooralsnog niet noemenswaardig onder te hebben geleden.

Frederick Vandromme

Het leven zoals het is, in het gezin van de kopman van dé gezinspartij van Vlaanderen: ‘We hebben veel regels. Mijn papa en mama zijn niet de meest losse ouders, zal ik maar zeggen.’

Terwijl Warre (14) met Humo praat, zit vader Wouter (44) drie meter verder. Om het gesprek aan te vullen waar nodig, om Leopoldsburg terloops in goede banen te leiden – er raast een storm door Vlaanderen en even verderop is er een dak van een flatgebouw gewaaid – en om de titel van zijn nieuwe boek te namedroppen, ‘Revolutie van de redelijkheid’. Speciaal: ten huize Beke staat er een met boeken, paperassen, dossiers en laptops gevuld bureau in het midden van de woonkamer.

HUMO Is dat opdat de kinderen toch af en toe wat tijd zouden doorbrengen in dezelfde ruimte als hun vader?

Warre Beke «Neenee, dit is niet onze echte woonkamer. Dit deel van het huis is achteraf bijgebouwd. We zitten nu in zijn bureau, waarin hij mensen ontvangt.»

HUMO Ik las dat je jongste zus vroeger een verkiezingsaffiche op haar kamer had hangen, omdat ze anders dreigde te vergeten hoe haar papa eruitziet.

Wouter Beke «Die affiche hangt er nog altijd (lachje).»

Warre «Nette is 7 en snapt natuurlijk nog niet goed waarom ze papa zo weinig ziet. Ze vond dat niet leuk, en daarom heeft mama naar een oplossing gezocht. Nette is echt blij met die affiche.»

HUMO Moeten de kinderen vechten om de aandacht van vaderlief?

Warre «Pff, nee. Tijdens de week zie ik hem sowieso niet, want dan zit ik op internaat. Maar op zondag zie ik hem wel een paar uurtjes. Soms eet hij dan ’s middags zelfs thuis.»

HUMO Zou je niet liever hebben dat hij een andere job had, zodat hij vaker thuis kan zijn?

Warre (denkt na) «Nee. Hij maakt het goed door ons af en toe mee op vakantie te nemen. Vorige week zijn we gaan skiën. Voor de allereerste keer! Ik was wel al een paar keer gaan oefenen in Peer. Niet op borstels, maar op echte sneeuw.»

Wouter «Echte kunstsneeuw.»

Warre «En in de zomer gaan we elk jaar naar een dorpje in Zuid-Frankrijk, op een uurtje rijden van Lourdes.»

HUMO Elk jaar op bedevaart!

Warre «Neenee. Meestal gaan we fietsen. Of we maken een uitstap naar een stadje in de buurt. En we bezoeken onze buurman daar, een vriendelijke schapenboer. Naar Lourdes zijn we al twee keer geweest, maar toen was ik nog klein.»

HUMO Je mama heeft eens gezegd dat ze elke dag afsluit met een gebed. Geloof jij in God?

Warre (vaag) «Ik geloof. Ik geloof in elk geval niet dat er niets is. Er móét iets zijn, een hogere macht – of dat nu een God is of iets anders, laat ik in het midden. Want als er niets was, wat voor nut zou ons leven dan hebben?»

HUMO Móét het leven nut hebben?

Warre «Het liefst wel, zeker? Ik stel me daar soms vragen bij. Zoals: wat gebeurt er als we straks allemaal dood zijn?»

HUMO Heeft je papa ooit uitgelegd waarom uitgerekend CD&V zijn partij is? En waarom hij niet voor pakweg Groen of de N-VA opkomt?

Warre (verbaasd) «Eigenlijk niet. Maar die partij past wel bij hem, vind ik. Het is ook een goede partij: CD&V probeert dingen gedaan te krijgen die goed zijn voor onze maatschappij én voor het milieu.»

HUMO Zou niet elke andere partij net hetzelfde beweren?

Warre (denkt na) «Waarschijnlijk, ja.»

HUMO Kijk je al uit naar de dag dat je zelf mag stemmen?

Warre «Nee. Daar ben ik nog niet mee bezig. Maar ik vind politiek wél interessant om te volgen. Het is volgens mij zelfs belangrijk om méé te zijn – dan weet je tenminste wat er in de wereld om je heen gebeurt.»

HUMO Vorige week speelde Vincent Van Quickenborne, de burgemeester van Kortrijk, een stukje tand kwijt in een bokswedstrijd tegen Freddy De Kerpel. Heb je je papa ook weleens rare dingen zien doen als er verkiezingen in aantocht zijn?

Warre (denkt lang na) «Rare dingen zie ik hem wel doen, ja. Zoals eerst in zijn zwembroek in de sneeuw springen en meteen daarna in het zwembad duiken.»

HUMO Heeft hij dat dan al gedaan?

Warre «Neenee, eigenlijk wilde ík dat vorige week op skireis doen, maar het zwembad was al gesloten. Maar ik zie papa er ook toe in staat! (Fantaseert erop los) Ik kan me ook voorstellen dat hij plots zou beslissen om ergens op een podium te dansen. Of in de modder te springen. (Weer ernstig) Een paar jaar geleden heeft hij eens onverwacht onze achtertuin opnieuw ontworpen. Dat is wél echt gebeurd, en dat vond ik toen ook heel raar.»

HUMO ‘Je hoeft maar de pech te hebben op de verkeerde te botsen op straat, en je loopt het risico uitgescholden te worden, of veel erger. Het is symptomatisch voor een publieke ruimte waaruit het respect verdwenen is,’ schreef hij vorig jaar in een column. Wat denk je als iemand in de krant of online uithaalt naar je vader?

Warre (haalt schouders op) «Iedereen heeft recht op een eigen mening, zeker? Maar dat wil nog niet zeggen dat je daarom anderen moet uitschelden op het internet, meestal zelfs nog onder een valse naam. Als je dat doet, heb je toch geen leven? Het heeft ook geen nut. En het is niet omdat je kritiek kunt geven, dat je het altijd móét doen.»

HUMO Soms wordt het nog erger: hebben jullie vorige maand geen poederbrief in de brievenbus gekregen?

Wouter «Nee. Dat was op het bureau in Brussel. Toen die omslag geopend werd en we zagen dat er poeder in zat, hebben we onmiddellijk de politiediensten gebeld. Zij hebben ons instructies gegeven en de brief daarna meegenomen. We weten daardoor niet eens welke boodschap er in die brief stond – hij heeft dus ook helemaal niets uitgehaald.»

HUMO Vertel je dat, als je ’s avonds thuiskomt, meteen aan de kinderen?

Wouter «Ik moest wel. Ons Nette, mijn jongste dochter, haalt heel graag elke dag de post uit onze brievenbus. Dat kan voortaan niet meer. Ik heb haar dat proberen uit te leggen, maar ze snapt er niets van.»

Warre «Poederbrieven versturen, dat is toch laag? Ik snap het ook niet echt. Dus als je ergens een probleem mee hebt en je weet niet hoe je dat face to face moet zeggen, ga je maar poeder in een brief steken? Pff, wat een onzin.»


Koppige CD&v’er

HUMO Zit het erin dat je zelf ooit in de politiek stapt? De juiste familienaam heb je al.

Warre «Ik denk het niet. We zullen zien.»

HUMO Op je 11de waren je ambities groter: toen was je zelfs even kinderburgemeester van Leopoldsburg. In de krant stond destijds dat je dacht dat je die verkiezingen had gewonnen dankzij de speech die je toen hebt gegeven.

Warre (citeert) «‘Een speech is zoals een rokje. Ze moet kort genoeg zijn om de aandacht erbij te houden. En lang genoeg om al het essentiële te bedekken.’

»Dat kinderburgemeesterschap was wel leuk om te doen. We organiseerden nu en dan een actie – zoals die keer dat we vuilnis in de straten van Leopoldsburg gingen rapen. En we hebben ook voor een kinderfuif gezorgd. Maar alles bij elkaar was ik maar een jaartje kinderburgemeester, hoor. Daarna heb ik ervoor gekozen naar een internaat te gaan omdat je daar veel aan sport kunt doen, en was er geen tijd meer voor dat soort pleziertjes.»

HUMO Een paar weken geleden wilde je mee gaan klimaatspijbelen, maar dat is niet doorgegaan.

Warre «Het klimaat is belangrijk. Niet alleen voor mijn generatie, maar voor ons allemaal. Maar mijn ouders hebben me uitgelegd dat ik het klimaat niet per se tijdens de schooluren hoef te redden. Omdat ik dan minder uitleg krijg en minder leerstof opneem dan wie wél gewoon naar school gaat. Ik zou de notities en de schema’s van de andere leerlingen achteraf wel mogen kopiëren, maar dat is toch niet hetzelfde.»

undefined

null Beeld

HUMO Je papa zei in de pers dat je van hem wel mocht meestappen in de klimaatmarsen, maar dat je in ruil daarvoor niet meer met de auto naar je wekelijkse sportafspraak gebracht zou worden. Waarna hij er lachend aan toevoegde dat de zaak meteen van de baan was.

Warre «Ja, dat is wel zo. Ik speel hockey en papa zei dat ik dan voortaan met de fiets naar de club kon gaan, maar dat is bijna onmogelijk. Dat is op vrijdag, en dan kom ik met de bus terug van het internaat. In Kwaadmechelen stopt die op een parking, waar mijn opa me oppikt. Soms carpoolen we, dat is ook goed voor het klimaat (lacht).»

HUMO Naast hockey en tennis volgde je na de schooluren vroeger nog gitaarles.

Warre «Daar ben ik mee gestopt. Vooral omdat het, toen ik op internaat ging, niet meer zo makkelijk te combineren was. Maar ook omdat ik die leerkracht niet zo tof vond. Een speciale man. Soms at hij in de les een banaan en gooide hij de schil door het raam naar buiten in plaats van in de vuilnisbak. Meestal zat hij gewoon naar zijn gsm te kijken. En soms liet hij ons een filmpje zien van een rockster die gitaar speelt met zijn tanden of zo. Tja...»

HUMO Op wie van je ouders lijk jij het meest?

Warre «Sommige mensen zeggen mama, maar de meesten vinden dat ik vooral op papa lijk. Zowel uiterlijk als qua karakter.»

HUMO Noem eens een paar karaktertrekken die jullie gemeen hebben.

Warre «We acteren én sporten allebei heel graag. En we zijn koppig (lacht). Vooral als we ons gelijk niet krijgen. Voor papa is dat bijvoorbeeld wanneer hij over mijn schouder komt meekijken terwijl ik mijn huiswerk maak. Soms merkt hij op dat ik het beter zo of zo zou doen. We zijn dan allebei koppig: ‘Dat is níét waar.’ – ‘Jawél, jawél!’ Meestal weet ik vanaf de eerste seconde dat hij gelijk heeft, maar dat geef ik niet toe.»

'Mijn papa en ik acteren en sporten allebei heel graag. En we zijn koppig (lacht). Vooral als we ons gelijk niet krijgen'

HUMO Jouw papa heeft heel lang aan amateurtoneel en straattheater gedaan. Heb jij die passie geërfd?

Warre «We hebben samen al in twee musicals gespeeld. Eerst ‘De groote rappèl’, waarin we samen twee scènes hadden. En daarna ‘Meisjes van plezier’. Daarin was hij de oudere, volwassen versie van mijn personage. Hij speelde niet écht mee. Hij had er op voorhand enkele zinnen voor ingesproken, en die kreeg het publiek op de avond zelf te horen.

»Ik vind acteren leuk, omdat er ook altijd enkele van mijn vrienden aan meedoen. En je eens goed laten gaan op een podium is altijd plezant. Luidkeels lachen, zo van die dingen.»

'Af en toe pokeren we op school. Grappig om te doen, ook al omdat liegen dan mag'

HUMO In ‘Meisjes van plezier’ speel je het zoontje van een hoerenmadam. Wat moest je doen in ‘De groote rappèl’?

Warre «Dat was, net als ‘Meisjes van plezier’, een verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Ik speelde de kleine jongen die tussen de soldaten rondloopt. Ik breng hen af en toe een pintje, of een sigaret. Of ik begin hen net te plagen. Dan neem ik hun sigaretten bijvoorbeeld weg. Tof om te doen (lachje).»

HUMO Heb je zelf al ooit gedronken of gerookt?

Warre (hevig) «Nee! Of wacht. Nu ja... (Werpt een vragende blik naar zijn vader)»

Wouter «Altijd de waarheid zeggen, Warre.»

Warre «Euh, op school hadden een paar jongens eens een vaper meegebracht. Daar heb ik toen ook een trekje van genomen. Het smaakte naar kauwgom. Erg lekker was het niet. Het is eigenlijk niets voor mij. Ik snap niet wat mensen daar lekker aan vinden.»

Wouter «En...»

Warre «En daarna hebben we straf gekregen. De prefect was erachter gekomen.»

HUMO Hoe reageerden je mama en papa toen ze dat hoorden?

Warre «Erg teleurgesteld. Dat is erger dan wanneer ze boos zijn. Ik heb mijn les geleerd: ik ga dat nooit meer doen.»


Papa superheld

HUMO Hoeveel zakgeld krijg je wekelijks? Spaar je al, of heb je een tekort in je budget?

Warre «Ik krijg geen zakgeld. Maar ik vind dat niet erg, ik heb het ook niet nodig.»

HUMO Is er dan niets wat je graag zou kopen? Videospelletjes? Misschien wil je over enkele jaren sparen voor een bromfiets?

Warre «Als ik per se iets wil hebben, vraag ik het wel aan mijn ouders. Soms krijg ik het dan, soms niet. So be it, hè. Soms vraag ik ook geld voor mijn verjaardag. Dat gebruik ik dan om een headset te kopen, of een nieuwe hockeystick.»

HUMO Heb je een smartphone?

Warre «Ja. Al een jaartje. Al mijn vrienden hadden er ééntje, en dus mocht ik ook. ’s Avonds bel ik soms met papa en mama, maar meestal met vrienden. En soms spelen we online poker. Niet met echt geld, maar om te lachen, hè. Af en toe gaan we in de ontspanningszaal wel echt pokeren. Grappig om te doen, ook al omdat liegen dan mag.»

undefined

null Beeld

HUMO Weet je dat Jeroom en Jonas Geirnaert voor Humo ooit een wekelijkse strip over je papa hebben gemaakt? ‘De spannende avonturen van een christendemocratische superheld’.

Warre «Jaja. Het verzamelalbum staat hier in de kast. Zal ik het eens halen?»

HUMO Het is ongetwijfeld raar om dat soort tekeningen van je eigen vader te zien?

Warre (wijst naar een verhaal waarin Wouter Beke slaag krijgt van buitenaardse wezens) «Ja.»

HUMO Is het ook leuk?

Warre «Goh. Ik heb die verhaaltjes al lang niet meer gelezen. (Stopt bij een pagina waarop Wouter Beke naakt op een bronzen klok vliegt) Oké... Hier wordt het héél raar. (Bladert verder) Hier, deze is wel leuk. Over onze jaarlijkse vakantie naar Frankrijk. Mijn mama is zogezegd verdrietig omdat papa achter haar rug een parlementaire werkgroep voorzit. Ik kom er zelf ook in voor.»

'Mijn papa zegt dat, als ik niet genoeg studeer, ik later in een kartonnen doos op straat moet wonen'

Wouter (plechtig) «Het is leuker om een strip te hebben dan om géén strip te hebben.»

HUMO Warre, als je jezelf geen politicus ziet worden, wat zou je dan wél willen doen?

Warre «Daar is het nog veel te vroeg voor. Maar professioneel acteren lijkt me wel iets. Ik denk ook wel dat het mag van papa en mama.»

Wouter (onderdrukt lachje)

Warre «Hoe dan ook wil ik in elk geval éérst een fatsoenlijk diploma halen.»

HUMO Wat is dat, een fatsoenlijk diploma?

Warre «Dat kan van alles zijn, maar het is sowieso een diploma waar je veel voor hebt moeten studeren om het te behalen. Als je er veel voor hebt moeten doen, is het fatsoenlijk.»

HUMO Zijn er acteurs naar wie je opkijkt?

Warre «Niet echt. Over het algemeen vind ik alle Belgische acteurs wel goed. Ik kijk graag naar series én naar films, en dan vooral fictiefilms. Ik bedoel: fictie die niet heel, héél fictie is, maar eerder ça va-fictie. Waarin dingen gebeuren die nog wel zouden kunnen, alleen niet bij ons. ‘Aquaman’ vond ik een goede film. ‘Glass’ al veel minder, omdat je daar op het einde met meer vragen dan antwoorden achterblijft. Wat gebeurt er nu? Wat gaan die mensen nu doen? Vervelend.»

HUMO In afwachting van de definitieve beroepskeuze: welke vakken doe je het liefst op school?

Warre «L.O. doe ik heel graag. Wiskunde ook nog, vooral omdat alles daarin zo duidelijk is. In wiskunde kun je tot oplossingen komen. In vergelijking daarmee zijn de lessen Frans nogal onduidelijk. Een mooie taal vind ik het ook niet.»

HUMO Vind je dat je strenge ouders hebt?

Warre (twijfelt) «Mama en papa zijn níét de meest losse ouders, zal ik maar zeggen.»

HUMO Hoe bedoel je?

Warre «Ze zijn niet supersuperstreng, maar toch redelijk streng. We hebben veel regels in ons gezin. Ze zeggen bijvoorbeeld ook vaak dat ik veel moet studeren. Ik heb daar niet altijd zin in, maar ik weet dat het belangrijk is.»

HUMO Waarom is het belangrijk?

Warre «Om later ergens te raken in het leven. Ik moet studeren om te vermijden dat ik na het middelbaar op straat beland, en hier om de hoek in een kartonnen doos moet wonen. Dat zou namelijk minder leuk zijn.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234