null Beeld

Jonge leeuw Youssef Kobo: 'Meer islamofobie is net wat de terroristen willen'

‘Dit is geen aanslag op de vrije meningsuiting, het is de bedoeling om groepen in de samenleving tegen elkaar op te zetten,’ zegt Youssef Kobo (26), rechtenstudent, bestuurslid bij Kifkif en Mouvement X en invloedrijk twitteraar in de allochtone gemeenschap. Hij was ook één van de allochtone jongeren die in maart uitgenodigd werden om naar de toespraak van Obama in Brussel te luisteren.

nc

HUMO Hoe reageerden moslims hier op de moordaanslagen bij Charlie Hebdo?

Youssef Kobo «Iedereen is bijzonder aangedaan. Er waren massaal veel steunbetuigingen toen het nieuws bekend raakte. Maar een paar uur na de aanslagen kreeg je al islamofobe uitspraken van Filip Dewinter en Geert Wilders, die ze politiek probeerden te recupereren. ’s Avonds had je ook een opgemerkte passage van Bart De Wever en Mia Doornaert in ‘Reyers laat’, die daar het proces van de islam maakten, en niet van de aanslagen. Daarop zag je meer en meer defensieve reacties van moslims: het debat ging de verkeerde richting uit omdat een hele gemeenschap die er niets mee te maken heeft, nog maar eens op de korrel werd genomen.»

HUMO De terroristen oogsten meteen wat ze zaaien: tweedracht?

Kobo «Ja, terwijl er bij deze aanslag geen scheidingslijn tussen moslims en niet-moslims bestaat. Iederéén wordt hierdoor aangegrepen, maar enkele mensen proberen zich meteen te profileren. Erg voorspelbaar, én het staat genuanceerde discussies in de weg. Je hebt de Syriëstrijders en het sluimerende gevaar van de terugkeerders, maar je mag dat ook niet overdrijven. We moeten de dreiging serieus nemen, maar tegelijk ook beducht zijn dat we niet in een collectieve angstpsychose verzeild raken. Dat is net wat de terroristen willen. Kijk naar de cijfers: volgens het Europol-rapport uit 2014 kan de ‘meerderheid van de terroristische aanslagen in Europa in 2013 net als in de vorige jaren toegeschreven worden aan separatistische terreur’. ‘In 2013 werd er zelfs geen religieus geïnspireerd terrorisme gemeld, al speelde religieus extremisme wel een rol bij twee aanvallen.’ In 2012 was 70 procent van de terreurdaden separatistisch van inslag. En toch noemt De Wever het moslimterrorisme de grootste bedreiging sinds Stalin en Hitler. Hij stelde ook voor om het leger in te zetten terwijl OCAD, het officiële orgaan dat de terreurdreiging in ons land onderzoekt, zegt dat de terreurdreiging níét gestegen is.»

HUMO De moslimgemeen-schap werd meteen opgeroepen om de aanslag te veroordelen.

Kobo «Ze heeft dat ook direct gedaan, in de scherpste bewoordingen. Dat was de voorbije jaren niet anders, maar omdat de pers dat niet altijd oppikt, ontstaat de indruk dat wij permanent tekortschieten. Het is toch niet omdat iemand terreur pleegt in naam van mijn religie, dat ik dat goedkeur? Mijn autochtone buurman zou mij nogal uitlachen als ik hem zou vragen om zich te verontschuldigen voor Kim De Gelder, omdat hij dezelfde huidskleur heeft. Waarom moet een hele gemeenschap zich dan wél distantiëren als gekken uit de rand van de samenleving een aanslag plegen in naam van hun religie?»

HUMO Het verschil is dat deze terroristen hun aanslag wél expliciet in naam van de islam plegen.

Kobo «Ik ga dat niet betwisten en ik wil ook niet in een semantische discussie vervallen. Ja, het waren moslims, maar wel geïndoctrineerde moslims die een gewelddadige, politiek geïnspireerde interpretatie aan de islam geven. De absolute meerderheid van de moslims doet dat niet.»

HUMO Velen verklaarden zich solidair, onder het motto ‘Je suis Charlie’. Dyab Abou Jahjah postte: ‘I am not Charlie, I am Ahmed the dead cop. Charlie ridiculed my faith and culture and I died defending his right to do so. #jesuisAhmed.’ Volg je hem?

Kobo «Mijn steun en solidariteit gaat onvoorwaardelijk uit naar alle slachtoffers van de aanslag bij Charlie Hebdo. Maar ik trek wel grote ogen als ik hoor hoe het magazine nu bijna heilig wordt verklaard door iedereen die het jarenlang heeft verketterd. Ik weet dat het heel gevoelig ligt om het nu te zeggen, maar het waren wel provocateurs die graag olie op het vuur gooiden – waarbij ik deze aanslag op geen enkele manier wil goedkeuren, hè. Als je je niet kunt vinden in het gedachtegoed van een ander, moet je dat niet met geweld bestrijden. Een islamitisch spreekwoord zegt: ‘de pen is machtiger dan het zwaard’. Mijn godsdienst predikt dialoog in plaats van blinde haat.»

HUMO Charlie Hebdo provoceerde iedereen: katholieken, joden, moslims...

Kobo «Ik vind dat ze absoluut het recht hadden om te doen wat ze deden, ik zeg enkel dat ik me persoonlijk niet echt in dat blad kon terugvinden.»

HUMO Er wordt opgeroepen om te blijven lachen. Kunnen moslims lachen met de islam?

Kobo «Het ligt zeker gevoelig om met onze religie te lachen. Maar ik ben het eens met wat Meyrem Almaci zei: de vrijheid van meningsuiting is absoluut en die moeten we blijven beschermen. We mogen ons niet laten intimideren. Je moet op alles kritiek kunnen geven en humor moet alles kunnen hekelen. Maar persoonlijk heb ik mijn reserves bij bepaalde onderwerpen, zoals de Holocaust, bijvoorbeeld. Daar zou ik geen grappen over willen maken. Maar in essentie is dit geen aanval op de vrije meningsuiting. Die aanslag is bedoeld om nog méér islamofobie uit te lokken en om groepen in de samenleving nog méér tegen elkaar op te zetten. Je mag dit niet loskoppelen van wat er in het Midden-Oosten gebeurt. Syrië is compleet gedesintegreerd en een broeihaard voor extremisten en terroristen geworden. De internationale gemeenschap heeft het land in de steek gelaten en Al-Qaeda en IS hebben daarvan geprofiteerd. Nu is de situatie geëxplodeerd. De uitdaging voor de hele wereld wordt nu om uit te zoeken hoe we moeten omgaan met al die buitenlandse Syriëstrijders, van wie er vroeg of laat een deel zal terugkeren. Velen van hen zijn compleet doorgedraaid.

»De moslimterroristen van IS zijn alleszins uit op een soort apocalyptische wereldoorlog. In die zin is de aanslag op Charlie Hebdo goed gekozen: ze willen hier, midden in Europa, de publieke opinie ophitsen tegen de islam en de moslims. Ze hopen dat het wij-zij-denken zo nog toeneemt, dus ook de discriminatie en de islamofobie, waardoor nog meer moslims zich afkeren en radicaliseren. Dan kunnen ze nog meer mensen rekruteren.»

HUMO Wat moet het antwoord dan zijn, zowel van ons als van de moslimgemeenschap hier?

Kobo «Het allersterkste signaal dat we kunnen geven, is er één van cohesie: dat we als één blok tégen deze aanslag zijn, dat we een eenheid vormen tegen alle haat en terreur die ze nu proberen te zaaien. Helaas wordt dat debat nu al langs alle kanten gekaapt. Extreemrechts komt hier sterker uit, en de democratie riskeert er gehavend uit te komen. Herinner u de draconische maatregelen die na 9/11 zijn genomen. We riskeren weer verworven rechten en vrijheden te verliezen. Daarom moeten we als samenleving blijven uitdragen dat wij, moslims én niet-moslims, één en ondeelbaar zijn.

»We moeten rustig blijven, rouwen om wat er is gebeurd en ons verstand gebruiken. De terroristen willen onze samenleving ontwrichten, zorgen dat we onzinnige beslissingen nemen en onze eigen vrijheden beknotten. Dat mogen we niet laten gebeuren.» (nc)

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234