null Beeld

Jonge Leeuwen - 18 in 2018 (4): Emy Kaboré, Milan Van Walstijn en Tine Van Elzen

Hoe voelt het om 18 te zijn in 2018? Druk druk druk, als we afgaan op de agenda’s van deze millennials. Een hels karwei om gaatjes te vinden tussen al die reizen, kampen en afstudeerfeestjes.

Hanne Van Tendeloo

'Soms wordt er amper gedronken, maar wel stevig geblowd. Iedereen legt bij voor één joint en op die roes kom je de hele avond door'

Milan Van Walstijn «Ik ben deze zomer maar drie weken thuis. Eerst ga ik met de familie naar Milano Marittima, het Knokke van Italië. Daarna ga ik een tijdje werken in het buitenland. Dan ga ik met vrienden met de auto naar Noorwegen, en nadien met mijn vriendin naar Londen, om haar broer te bezoeken, en daarna nog met de hele familie naar Portugal.»

HUMO Dat zijn wel erg veel reizen.

Milan «Normaal hou ik het rustiger, maar deze vakantie heb ik er een flinke schep bovenop gedaan: het is de langste zomer van mijn leven – ik word pas midden september op de hogeschool verwacht – dus ik wil ervan profiteren. En nu we 18 zijn en ons rijbewijs hebben, kunnen we gaan waar we willen.

»Ik rijd al anderhalf jaar: zodra het wettelijk mocht, heb ik mijn voorlopig rijbewijs gehaald. Maar goed ook, want ze hebben de hele procedure net veel ingewikkelder gemaakt.»

Tine Van Elzen (beteuterd) «Ik weet het. Ik ben pas aan mijn rijlessen begonnen. Het is verschrikkelijk, ik ben echt bang in die auto.»

Milan «Ik vind de vrijheid fantastisch. Soms rijd ik met vrienden naar Breda, even naar het casino. Niet om écht te gokken, hè – we zetten maar 5 euro in. En daarna gaan we eten bij de all you can eat-Chinees.»

HUMO Dit hoort de meest vrije periode van jullie leven te zijn. Voelt het ook zo?

Milan «O ja! Sinds ik afgestudeerd ben, heb ik nog niks gedaan: ik sta ’s ochtends op en ik ga weer liggen.»

Emy Kaboré «Niks doen is leuk voor even, maar een hele vakantie lang? Dat kan ik niet. Ik wil mijn vrijheid gebruiken om nuttige dingen te doen.»

Tine «Laat opblijven, lang uitslapen: ik kan daar wel van genieten. Maar eigenlijk doe ik dat al het hele jaar door, want mijn lessen vallen vooral ’s avonds. Ik ben net klaar met mijn eerste jaar Germaanse, met als opties theater-, film- en literatuurwetenschappen.»

Emy «Ik volg Beeldende Vormgeving in Gent. Ik heb mijn eerste jaar achter de rug en de richting ligt me echt.»

HUMO Milan, jij kreeg net te horen dat je mag beginnen aan de opleiding Business Management.

Milan «Ik moest het ingangsexamen afleggen tijdens mijn examenperiode. Heftig! Er waren nog twee plaatsen vrij voor elf kandidaten, maar ik ben erbij.

»De opleiding is in het Engels, maar dat schrikt me niet af. Ik heb in het middelbaar al twee jaar les gekregen in het Engels. Ik heb een nogal grillig parcours achter de rug en ben vaak van school veranderd. Ik ben geen makkelijke leerling. Ik heb de neiging in conflict te gaan met leerkrachten als ik ergens het nut niet van inzie. Ik weet nu al dat ik later mijn eigen baas wil zijn. Voor iemand anders werken zie ik echt niet zitten. Die mentaliteit heb ik van mijn vader: ‘Wat je zelf doet, doe je beter.’ Hij heeft ook zijn eigen bedrijf.»

Tine «Ik heb nog geen idee wat ik wil worden. Germaanse is zo’n richting voor mensen die het nog niet goed weten: ik kan ermee in de film of in het theater belanden... Of misschien doe ik iets met Nederlands.»

HUMO Lerares Nederlands?

Tine «Dat lijkt me eerder een plan B (lacht).»

HUMO Of politiek? Je mama, oma en overgrootvader hebben het pad al voor je geëffend.

Tine «Nooit! Te veel stress. Je moet altijd letten op wat je zegt of doet: alles wordt zo snel uit zijn context getrokken. Het is geen fijne wereld.»

Emy «Ik zie mezelf later freelancen als grafisch ontwerper. Dan behoud ik mijn vrijheid en blijft het werk gevarieerd.»

Milan «Vrijheid zit er bij onze generatie ingebakken. Dat hebben we aan het internet te danken: elke dag zien we wat er allemaal mogelijk is en de wereld ligt voor ons open.»

HUMO Hoeveel van jullie vakantiekiekjes belanden straks op Instagram of Facebook?

Milan «Weinig. Ik heb op drie jaar tijd misschien twee foto’s gepost. Ik zie de dingen liever met mijn eigen ogen dan door de lens van mijn smartphone.»

Emy «Ik heb me bewust zo’n retromodel van Nokia aangeschaft.»

Milan «Echt? Mag ik het eens zien? (Na inspectie) Weet je waarvoor ze zo’n telefoon gebruiken? Drugshandel.»

Emy (lacht) «Ik heb ooit een iPhone gehad, maar ik werd er gek van: dat ding trilt de hele tijd en zodra je alleen bent, zit je naar dat schermpje te staren.»

Milan «Helemaal akkoord, maar ik kan niet zonder. Mijn smartphone geeft me een gevoel van rust en veiligheid. Als ik ergens moet zitten wachten, dan begin ik me al snel op te winden. Dan haal ik mijn telefoon boven en begin ik te surfen: instant rust.»

Emy «Zo gaat dat: sociale media zetten je verstand op nul.»

Milan «Facebook ben ik een beetje beu (Tine en Emy knikken instemmend). Op Instagram zit ik wel. Ik post zelf niks, maar ik zie alles voorbijkomen.»

HUMO Hoe kwaad maken de privacyschandalen rond Facebook jullie?

Milan «Niet. Ik vind het een onnozele discussie. Waarom is iedereen zo boos op Facebook? We weten toch allemaal dat het met onze gegevens gaat lopen?»

undefined

'Als kind van gescheiden ouders heb je toch vaak het gevoel dat je moet kiezen: wie zie ik het liefst, mama of papa?'

Emy «Ik denk niet dat iederéén zich daar zo bewust van is.»

Milan «Je moet natuurlijk de kleine lettertjes lezen, maar het staat er zwart op wit.»

HUMO Vind je het niet erg dat er zo slordig omgesprongen wordt met je persoonlijke gegevens?

Milan «Dat is nu eenmaal de wereld waarin we leven. Wil je je gegevens beschermen, dan blijf je beter weg van het internet.»

Emy «Ik zet niet snel iets persoonlijks op Facebook, dus bij mij valt er niet veel te rapen.»

Tine «Maar dan nog bepalen zij wat je te lezen en te zien krijgt. Dat is ook akelig.»

Milan «Ik geef toe: soms is het gek hoeveel ze van je weten. Toen ik een keer met vrienden in Turijn was, had ik een snap gemaakt van de flessen sterke drank. De foto was mislukt, dus heb ik hem meteen verwijderd, zonder hem op Snapchat te posten. Toch kreeg ik onmiddellijk reclame voor whisky op mijn telefoon.»

Tine «Dat is toch big brother!»

Emy «Je denkt dat je controle hebt, maar dat is niet zo. Zij hebben de controle.»

Milan «Ja, maar ik heb er geen grote problemen mee. Het zijn professionele bedrijven, ze weten vast wel wat ze doen.»


Witte camionette

HUMO Kregen jullie een strenge opvoeding?

Milan «Wat is streng? Als ik nu nee zeg, dan lieg ik. Als ik ja zeg, ook.»

Emy «Bij mij thuis gaat het er nogal laks aan toe. Misschien komt dat omdat we met drie vrouwen zijn. Mijn mama en papa hebben elkaar leren kennen in Parijs – hij komt uit Burkina Faso – maar toen mijn tweelingzus en ik 2 jaar waren, is mijn mama met ons naar België teruggekeerd. Sindsdien voedt ze ons alleen op. Ze vertrouwt ons: wij zijn geen probleemkinderen.»

Tine «Mijn mama maakt zich zelden boos, zelfs niet over slechte punten. Als ik maar mijn best doe – en dat doe ik – maakt het haar niet uit.»

HUMO Behoren jullie tot de overbeschermde pampergeneratie?

Milan (knikt) «Dat denk ik wel. Vooral de meisjes worden overbeschermd. Vóór mijn vriendin mij leerde kennen, mocht ze amper alleen uitgaan. Mijn zus dronk haar eerste wijntje pas toen ze 18 was. Dat was bij mij wel even anders.»

Emy «Ik mocht vroeger nooit alleen naar een fuif fietsen. De jongens die ik kende, mochten dat wel.»

HUMO Jullie zijn geboren na het Dutroux-tijdperk.

Tine «Dat zal zeker een rol spelen.»

Emy «De angst voor de witte camionette (lacht).»

Tine «Ik zal nog altijd niet ’s nachts door een park fietsen. Ik heb altijd schrik dat ik dronkaards tegenkom. Als die beginnen te roepen of opeens op het fietspad springen, dan schrik ik me een ongeluk.»

HUMO Bob, die iedereen veilig thuis brengt na een avondje stappen, bestaat al langer dan jullie. Durven jullie weleens dronken rijden?

Milan «Ik heb al een keer een oudere vriend laten stoppen. Hij had een paar pinten te veel gedronken en reed veel te hard over een verkeersdrempel: ‘En nu stop je en laat je me eruit, of je krijgt een klap voor je kop.’ Ik kruip zelf nooit achter het stuur als ik heb gedronken.»

undefined

null Beeld

Tine «Levensgevaarlijk. Ik ga nog altijd overal met de fiets heen. Dat wil ik ook blijven doen als ik straks mijn rijbewijs heb. Ik ben niet van plan om een auto te kopen.»

Emy «Daar denk ik ook nog lang niet aan. Zo’n grote investering. Ik gebruik de auto alleen om naar de jeugdbeweging te gaan, maar daarvoor kan ik die van mama lenen.»

Milan «Ik wil wel een eigen auto. Mijn ecologische voetafdruk is klein genoeg, want bij ons thuis draait alles rond gezond en energiezuinig. Ik vind dat prima, maar we wonen in Kalmthout, en probeer van daaruit maar ergens te geraken op de fiets. Als ik uitga naar Antwerpen, moet ik wachten op de eerste trein om naar huis te gaan. Dan neem ik liever de auto.»

HUMO Je zou ook naar Antwerpen kunnen verhuizen.

Milan «Graag, maar de studentenkamers zijn er vreselijk duur.»

Emy «In Gent ook. Ik heb nu een jaar gependeld tussen thuis en Gent, maar dat is echt niet leuk: telkens weer een slaapplaats moeten zoeken als je naar een fuif wil, en als je een uur vrij hebt tussen twee lessen, zit je daar mooi, zonder eigen stek. Volgend jaar ga ik een studentenkamer delen met mijn zus. Zo delen we ook de kosten.»

Milan «Ik kan me voorstellen dat op kamers wonen leuk is, maar mijn ouders zijn tegen: ‘Dan is er geen houden meer aan.’ Ze hebben gelijk: ik ga veel te graag op stap met mijn vrienden. Niet dat ik mezelf niet in de hand heb, maar het is veiliger als ik thuis blijf wonen.»

HUMO Vinden jullie uitgaan duur?

Tine «Ja. De inkom is duur, de drank is duur...»

Milan «In The Villa (Antwerpse discotheek waar veel BV’s komen, red.) kost een Red Bull 8 euro en een wodka 10 euro. Voor één zo’n cocktail ben je dus 18 euro kwijt. Dat is toch achterlijk?»

Tine «Ik snap die prijzen niet. Dan koopt iedereen z’n drank toch in de nachtwinkel?»

Emy «Ik hou het goedkoop, ik drink pintjes (lacht).»

Milan (klopt zich op de buik) «Ik moet het wat kalmer aan doen met pintjes. Ik kan eten wat ik wil, maar van bier krijg ik een buikje. Straks toch even naar de fitness (lacht).»

Tine «Als ik met vriendinnen naar een fuif ga, kraken we vooraf thuis een flesje cava. Dat is gezellig en op de fuif hoeven we niks meer te kopen. Ik ken mijn grenzen: ik ben nog nooit zo dronken geweest dat ik moest overgeven. Ik heb zelfs nog nooit een kater gehad. Ik ben hooguit wat slecht gezind, omdat ik te laat ben gaan slapen.»

Milan «Op mijn 14de mocht ik naar mijn eerste feestje: een scoutsfuif, waar je voor 2 euro twee shotjes kon krijgen. Het ene drankje was roze, het andere blauw. Wist ik veel wat dat was! Ik heb er 16 gedronken. Ziek dat ik was!

»Ik zal me nooit lazarus drinken als ik uitga – ik ben veel te beschermend tegenover mijn vrienden – maar als we bij iemand thuis zitten, durf ik weleens te overdrijven: eerst een pintje, dan een Duvel, dan een whisky-cola, dan nog een Long Island Iced Tea en eindigen doen we met een tequila. Tja, dan gaat het licht uit (lacht).»

HUMO Alle Tournée Minérales ten spijt drinkt de jeugd dus nog steeds alcohol?

Milan «Alcohol is zelfs weer helemaal in.»

Emy «Het hangt af van je vriendenkring: soms wordt er amper gedronken, maar wel stevig geblowd. Dat is ook goedkoper, denk ik.»

Milan «Dénk je of weet je?»

Emy «Heb ik me laten vertellen (lacht). Iedereen legt bij voor één joint en op die roes kom je de hele avond door.»

Milan «Ik heb, samen met mijn mama, al een plan bedacht voor het stukje grond naast ons huis. Zodra ze wiet legaliseren voor medisch gebruik, zetten we daar een wietplantage op. Punt één: het is cool. Punt twee: er is een gigantische markt voor. Punt drie: het is cool (hilariteit bij Emy en Tine).»

Emy «Ik weet niet of ik voor de legalisering van wiet ben. Je moet er slim mee omspringen. Op lange termijn is het niet goed voor je: je kunt er heel depressief van worden.»

HUMO Is cocaïne niet meer iets voor jullie generatie?

Tine «Ik ken een paar mensen die dat af en toe gebruiken. Maar echte verslaafden ken ik niet.»

Milan «Coke is overal en het is gevaarlijk. In plaats van schrik voor de witte camionette moeten we schrik hebben voor het witte poeder.»

HUMO En voor de sigaret?

Milan «Roken is ook weer in. Ik zie soms hele jonge mannekes roken. Het is stoer, maar de coolste gasten vapen: hen zie je nog amper lopen door de rookwolken. Ik durf weleens een sigaret opsteken op een feestje, maar verder blijf ik eraf.»


Lelijke industrie

HUMO Zijn jullie erg milieubewust?

Emy «Ik eet vegetarisch. Toen ik anderhalf jaar geleden stopte met vlees en vis te eten, dacht ik dat ik het nooit zou volhouden. Maar hoe meer je ermee bezig bent en hoe meer je erover praat met anderen, hoe minder je de nood voelt om op je stappen terug te keren.»

Tine «Ik eet maar een paar keer per week vlees. De vleesindustrie is toch niet te vertrouwen.»

Milan «Door de week eet ik veganistisch: mama kookt en zij is veganist. Maar als ik niet thuis ben, eet ik wat ik wil. Dat vindt mijn mama wel erg, maar ze beseft dat ze er weinig aan kan doen. Vijf dagen op de zeven veganist zijn is toch ook al sterk.

»Ik heb thuis heel hard leren nadenken over wat ik in mijn mond stop. Instantnoedels komen er bij ons niet in. ’s Ochtends voor ik naar school vertrek, maakt mama sapjes: appel met spinazie, bijvoorbeeld. Eerst denk je: bah! Maar het is heel lekker. Ik ben ook lactose-intolerant. Ik heb pas nog vanille-amandelmelk ontdekt: hemels.»

HUMO Hebben jullie ooit al een dieet gevolgd?

Emy «Nee. Zolang je er gezond uitziet, maakt het niet zoveel uit hoeveel je weegt. Gewicht is maar een getal.»

Milan «Leeftijd ook.»

HUMO Jij klust wel bij als fotomodel, Milan.

Milan «In het modellenbureau zit ik naast bloedmooie meisjes die er tiptop uitzien. Mij geven ze meteen een contract – pats! – terwijl die meisjes te horen krijgen: ‘Mja, je zal nog een beetje moeten afvallen.’ Ongelofelijk! Die meisjes zijn al mager én in hun groei. Het is soms een lelijke industrie die vol mooie mensen loopt.»

'Vroeger dacht ik dat je vanaf je 20ste volwassen was. Maar nu ik het bijna ben, voel ik me nog altijd een kind'

HUMO Hebben jullie weleens last van seksisme?

Emy «Last niet, maar in mijn jeugdbeweging zie ik wel veel seksisme. Moet er iets zwaars worden getild, dan moeten de jongens het doen. Het zijn subtiele dingen, maar ze zetten me toch aan het denken.»

HUMO Tine, jouw mama postte een paar jaar geleden een sexy foto van zichzelf op sociale media.

Tine «Ik was er trots op dat ze dat deed. Het is jammer dat er zo’n heisa over ontstaan is: ‘Ze draagt geen beha!’ Dan denk je dat we minder preuts zijn dan vroeger, maar als ik die reacties zie, ga ik toch weer twijfelen.»

Emy «Er is wat bewustwording, maar vrouwen mogen nog altijd veel dingen niet: wij mogen de deur niet uit zonder beha of met okselhaar. Wij moeten altijd zo proper en zo vrouwelijk zijn, terwijl mannen alles mogen.»

Tine «Het glazen plafond, het loonverschil: wie beweert dat het niet bestaat, weet niet waar hij of zij het over heeft.»

Emy «Mijn besef over seksisme is nu pas aan het groeien. Ik heb ook nog nooit het gevoel gehad dat ik gediscrimineerd werd omwille van mijn huidskleur. Dat komt vast omdat ik een mulat ben en heel erg westers – ik heb weinig met Afrika. Mijn middelbare school was extreem blank, maar ook daar heb ik me nooit gediscrimineerd gevoeld. Tot nu toe heb ik mijn kleur alleen maar als een voordeel ervaren: het is leuk om een tikje exotisch en speciaal te zijn.»

HUMO Denken jullie al na over hoe jullie oud willen worden?

Milan «Ik kan niet wachten. Laat mij maar goed oud worden, met veel rimpels en grijs haar, zoals mijn bompa: hij zit de hele dag in zijn stoel met zijn krant, en een glaasje wijn of een goeie whisky erbij. Da’s toch zalig!»

Tine «Als we niet moeten werken tot we doodgaan. Als je in goeie omstandigheden leeft, kan je makkelijk oud worden. Maar dat wil nog niet zeggen dat je ook langer fit blijft. Ik zie mezelf echt niet meer werken na mijn 67ste.»

Milan «Dat weiger ik. Ik wil al mijn geld verdiend hebben voor mijn 50ste en dan stoppen met werken. Wat heb je aan veel geld als je er niet meer van kunt genieten?»

HUMO Verkiezen jullie een job die je graag doet boven goedbetaald werk?

Emy «Waarom zou je ooit kiezen voor een job die je niet graag doet? Dan wil je toch niet meer leven?»

Milan «Absoluut. Het belangrijkste lijkt me dat je omringd bent door mensen die je graag hebt. Ik heb als jobstudent gewerkt in een pizzarestaurant. Dat was allesbehalve mijn droomjob, maar toch ging ik er een uur vroeger heen, gewoon om wat te kunnen praten en lachen met mijn collega’s.»

''Als kind haal je ook goeie dingen uit een scheiding: ik heb drie extra zussen en een volledig extra gezin. Dat zou ik nooit meer willen terugdraaien'' Tine

Emy «Mijn laatste vakantiejob was wel leuk – iets in de horeca, met toffe bazen en collega’s. Maar werken op zich? Er bestaan leukere dingen. Nu heb ik wel het geluk dat ik wat kan bijverdienen met muziek. Ik hoop dat ik er ooit mijn kost mee kan verdienen.»

Tine «Ik heb nog niet veel ervaring met werken. Ik ga af en toe babysitten, maar voor een echte job heb ik nog geen zin of tijd. Ik heb het geld ook nog niet nodig, want ik geef niet zoveel uit. Zelfs kleren kopen zegt me niks.»

Emy «Ik koop mijn kleren vaak tweedehands. Mijn meest extravagante uitgave tot nu toe is een gitaar. Maar zelfs die was eigenlijk nog goedkoop.»

HUMO Je bent pas drie jaar geleden met muziek begonnen.

Emy «Ik was fan van Joy Crookes, een Londense zangeres van mijn leeftijd die haar liedjes op YouTube postte. Door haar ging ik muziek maken. Zodra ik mijn gitaar had, ben ik non-stop beginnen tokkelen en zingen. Ik doe alles op gevoel. Ik kan geen noten lezen, maar dat is niet erg: Jimi Hendrix kon dat ook niet.

»Met het geld dat ik heb gewonnen in de Rock Rally wil ik me een vintage gitaar aanschaffen. Ik moet er nog eens goed over nadenken welke: ik zie het echt als een investering. Ik let sowieso op mijn geld. Mijn moeder heeft het nooit breed gehad, dus heeft ze ons geleerd slim om te gaan met centen.»

Tine «Ik heb het thuis altijd goed gehad, al was het niet simpel voor mijn mama toen ze na de scheiding moest terugvallen op één inkomen. Politicus is ook niet de job met de meeste werkzekerheid, dus ik zal het geld nooit langs ramen en deuren buitengooien. Ik heb alles wat ik nodig heb, verder houdt geld me echt niet bezig.»

Milan «Ik geef toe: geld is belangrijk voor mij. Het is gewoon handig om te hebben.»


Benefits bij iedereen

HUMO Milan, jouw ouders zijn nog samen. Bij Emy en Tine is dat niet zo.

Milan «De ouders van de meeste van mijn vrienden zijn uit elkaar. Scheiden was een tijdlang een hype.»

Emy «Een hype zou ik het toch niet noemen.»

Milan «In de lagere school waren op een gegeven moment de ouders van tien kinderen aan het scheiden. Ik was op den duur de enige met een gezin dat nog intact was.»

Tine «Bij mij was het net omgekeerd: ik was ongeveer de enige met gescheiden ouders.»

Milan «Iedereen mag voor mijn part scheiden, maar doe toch maar kalm aan als je kinderen hebt. Al is je relatie nog zo slecht en hou je niet meer van elkaar, je moet volhouden in het belang van de kinderen, zeker als ze nog jong zijn. Ik kan daar echt kwaad van worden. Ik heb in de vriendenkring van mijn ouders genoeg vechtscheidingen gezien. Wie was er altijd de dupe? De kinderen.»

Emy «Een scheiding hoeft toch niet altijd zo dramatisch te zijn?»

Milan «Maar plots je papa of mama met een nieuw lief moeten zien? Nee, een stiefouder komt er bij mij niet in.»

undefined

null Beeld

HUMO Jij hebt een heel klassiek beeld van hoe een gezin hoort te zijn.

Milan «Als het van mij afhangt, krijg ik kinderen met mijn huidige vriendin. Ik zou nooit van haar weggaan zolang de kinderen nog thuis wonen. Haar ouders zijn acht jaar geleden gescheiden en zij heeft het er soms nog moeilijk mee. Als kind heb je toch vaak het gevoel dat je moet kiezen: wie zie ik het liefst, papa of mama?»

Tine «Bij mij is dat zeker niet zo, ik ben bij allebei even graag. Als kind haal je ook goeie dingen uit een scheiding: ik heb drie extra zussen en een volledig extra gezin. Dat zou ik nooit meer willen terugdraaien.

»In twee huizen leven leert je ook flexibel te zijn. Ik denk dat ik me makkelijker aanpas aan nieuwe situaties dan kinderen uit een klassiek gezin. Als je altijd in het perfecte gezinnetje hebt geleefd, krijg je misschien sneller een crisis zodra er iets niet in de haak is.»

Emy «Ik vind het superleuk met drie vrouwen in huis. Ik heb geen vaderfiguur gemist. Mijn papa woont zo ver weg en ik zie hem zo weinig, dat ik niet echt een band met hem heb. Mijn zus en ik gaan elke zomer weleens naar Parijs, maar dat voelt een beetje raar. Hij spreekt geen Nederlands en mijn Frans is niet al te best. We zitten die week meestal gewoon thuis, samen met onze oudere halfbroer. Als de week om is en we eindelijk een beetje aan elkaar beginnen te wennen, moeten we alweer naar huis.

»We hebben ook nog een paar halfbroers en -zussen in Afrika, maar die kennen we niet. Ingewikkeld, ik weet het (lacht).»

HUMO Hebben jullie zelf al wat ervaring met relaties?

Tine «Ik heb daar totaal nog geen behoefte aan. Ik voel me er nog te jong voor. Ik ben ook niet iemand die voortdurend bij een ander wil zijn en wil knuffelen. Als ik nu iemand had, zou ik het helemaal niet erg vinden als we elkaar een week niet zagen. Misschien praat ik wel anders als ik ooit verliefd word, maar nu weet ik nog niet wat dat is.»

Emy «Mijn langste relatie heeft 11 maanden geduurd. Niet slecht op zo’n jonge leeftijd, maar nu wil ik even genieten van mijn vrijheid. Het zou wel fijn zijn als ik iemand zou ontmoeten, maar ik ben niet op zoek.»

Milan «Ik ken veel gasten die verkondigen dat ze geen relatie willen, maar dan zeggen ze er meteen bij: ‘Ik heb wel mijn behoeftes.’»

HUMO Lossen ze dat dan op met friends with benefits?

Milan «Het hoeven zelfs geen friends te zijn, de benefits volstaan. Een kerel uit mijn klas heeft wel 20 vriendinnetjes, maar geen enkele van die meisjes heeft weet van de anderen. Ik heb me altijd beter gevoeld in een vaste relatie. Ik zeg niet na twee weken al: ‘Het is toch niet zo tof, ik wil ermee stoppen.’ Als ik ergens aan begin, doe ik er alles aan om het te doen werken.

»Mijn vriendin en ik hebben elkaar leren kennen in een club in Knokke. Ik had haar nummer gevraagd en zodra ik thuis was, sms’te ik haar of ze wilde langskomen. Dat heeft ze niet gedaan. Toen wist ik: ‘Dit meisje is anders dan alle andere.’ Of klink ik nu als een complete eikel? (lacht)»

''Ik zou het fantastisch vinden als ik over tien jaar getrouwd ben met mijn vriendin en we samen kinderen hebben'' Milan

HUMO Je bent nog maar 18. Wil je niet eerst van je vrijheid genieten? Wat ervaring opdoen?

Milan «Wat moet ik dan? Meisjes zoeken op Tinder? Nee, dat is niks voor mij.»

Emy «Het lijkt me toch belangrijk om verschillende dingen uit te proberen als je jong bent. Dan maak je later misschien een betere beslissing.»

Milan «Mja, geef mij toch maar lekker stabiel. Het klinkt misschien saai, maar ik zou het fantastisch vinden als ik over tien jaar getrouwd ben met mijn vriendin en we samen kinderen hebben.»

Emy «Ik zou echt niet kunnen zeggen waar ik over tien jaar zal staan. Vroeger dacht ik dat je vanaf je 20ste volwassen was. Ik ben er bijna, maar ik voel me nog altijd een kind. Ik vind dat wel aangenaam, en ik hoop dat het nog lang mag duren. Het leven moet een avontuur zijn.»

volgende week: Loena en Eugene

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234