null Beeld

Jonge Leeuwen - 18 in 2018: Luna De Cock, Billie Vermandere en Merel Vanegeren: 'Ik ga er niet over nadenken of een studie jobzekerheid garandeert. Ik ga iets studeren waar ik gelukkig van word'

Hun meerderjarigheid is een feit en de vrijheid lonkt. Maar wat gaan ze ermee doen? ‘‘Volg je hart,’ zeggen ze dan. Maar hoe kom je er nu achter wat je het allerliefste doet? Ik doe heel veel graag en ik ben in niks echt heel slecht.’

Stefanie De Jonge

'Ik ga er niet over nadenken of een studie jobzekerheid garandeert. Ik ga iets studeren waar ik gelukkig van word'

‘Veel’ is het kernwoord van het knetterende gesprek met deze 18-jarigen. Ze zijn al jaren klasgenoten en gezworen vriendinnen, maar hun agenda voor de lange zomer die hen na de humaniora wacht, staat zo vol dat er geen tijd meer overblijft om samen op vakantie te gaan.

Merel «Erg hè (lacht). Maar we hebben wel nog een paar vrije momenten waarop we samen zullen zijn. Dan gaan we vast wel eens op citytrip naar Gent of Amsterdam. Ik vind het zalig dat de zomer zo druk is. Ik zit niet graag thuis te niksen. Als ik ’s nachts van de ene reis thuiskom en de volgende middag alweer vertrek, ben ik ’s ochtends aan het roepen: ‘Gaan we al?’ Gaan we al?’»

Luna «Ik heb dat ook. We kunnen ons niet meer vervelen. Ik vind dat eigenlijk niet zo goed.»

Merel «Het afgelopen jaar was ik zes maanden thuis met klierkoorts. Toen heb ik me enorm verveeld. Ik stuurde heel vaak berichtjes: ‘Wat zijn jullie aan het doen? Ik heb nu geen sociaal leven, dus vertel mij iets en laat mij leven door jullie!’»

Billie «Als ik me verveel, probeer ik meestal toch nog snel af te spreken met iemand in de stad. Niksen doe ik niet.»

HUMO Wat gaan jullie deze zomer allemaal doen?

Luna «Ik ga eerst op vakantie met de scouts, daarna met mijn gezin en dan nog eens met vriendinnen.»

Merel «Ik ga op reis met de scouts, daarna met mijn moeder en ten slotte met mijn vader. Tussendoor maak ik kleine reisjes met verschillende vriendinnen.»

HUMO Allemaal met het vliegtuig?

Merel «Ja. Wat dat betreft ben ik deze zomer niet goed bezig. Ik vlieg naar Boedapest, naar Wenen, naar Ierland en naar Griekenland.»

Billie «Dat is verschrikkelijk! Met al die vluchten zijn al je inspanningen voor het milieu van het hele jaar voor niks geweest.»

Merel «Ik weet het.»

HUMO Zijn jullie zo bewust met het milieu bezig?

Billie «Ik eet sinds 1 januari geen vlees meer.»

Luna «Ik ben al bijna twee jaar flexitariër: ik eet vegetarisch en af en toe vlees – één keer per maand thuis, en soms als ik bij andere mensen eet en niet onbeleefd wil zijn. Als iedereen flexitariër werd, zouden er minder vleeskoeien zijn die CO2 uitstoten. Dat zou echt een groot effect op de natuur hebben. Ik geloof ook dat het beter is voor je lichaam. Zeker sinds ik die documentaire op Netflix heb gezien.»

Billie «‘What the Health’! Na die film was ik echt in shock.»

Luna «Ze vertelden dat een ei eten even slecht voor je is als een sigaret roken.»

Billie «Ze overdreven misschien een beetje, en het ging ook over de voeding in Amerika. Daar zijn de regels over hormonen in vlees en kippen minder streng, geloof ik. Maar toch...»

HUMO Jullie kijken dus Netflix. Zitten jullie nooit meer gewoon voor de televisie?

Merel «Ik kan genieten van een echt goeie documentaire op Canvas, maar ik kijk meestal Netflix.»

Billie «Ik vrees dat ik aan Netflix verslaafd ben. Ik heb alles gezien van ‘Pretty Little Liars’, ik heb net de serie ‘3%’ gezien, en ‘Code 37’ vind ik ook heel goed.»

Merel «Ik kijk ook oude series: ‘That ’70s Show’, ‘Friends’... En met mijn mama kijk ik naar sciencefictionseries met veel love interests, omdat we daar goed mee kunnen lachen.»

Luna «‘The Bridge’ vond ik goed, maar daar durf ik niet alleen naar te kijken.»

HUMO Luna, jouw vader is nu directeur van de KVS, maar hij heeft nog in ‘Thuis’ gespeeld.

Luna (lacht) «Ja! En het grappige is dat wij helemaal niet naar ‘Thuis’ mogen kijken. Twee jaar geleden vonden we ‘Thuis’ geweldig, maar als mijn vader de kamer binnenkwam terwijl we aan het kijken waren, zei hij meteen: ‘Zet dat af!’ ‘Waarom? Je hebt er zelf in gespeeld,’ zeiden we dan. ‘Omdat het te verslavend is,’ antwoordde hij. Dat is wel waar.

»Ik zit eigenlijk niet veel meer voor een scherm. Ik heb vioolles, ik zwem, speel toneel, zit in een bandje, en ik ga naar de scouts. Als ik ’s avonds mijn huiswerk af heb, is het meestal al erg laat en val ik als een blok in slaap.»

HUMO Kopen via het scherm doen jullie vast wel. Of vinden jullie online shoppen ook te slecht voor het milieu?

Billie «Ik heb tijdens ‘Mei plasticvrij’ wel overwogen om een mail te sturen dat ze mijn spullen niet in plastic mochten verpakken.»

Luna «Ik shop bijna nooit, niet in de winkel en niet online. Ze verkopen overal dezelfde kleren. Eigenlijk heb ik een hekel aan shoppen... Al dat gedoe. En op die shoppingwebsites ben ik bang één of ander virus op mijn computer te krijgen. Ik vertrouw het totaal niet.»

'Ik wil vooral goed in mijn vel zitten. Van jezelf kom je nooit af, hè. Dus het is zaak om een beetje goed te staan met wie je bent'

Merel «Over de camera van mijn computer plakt altijd een plakkertje.»

Billie «Bij mij ook.»

Luna «En bij mij zeker!»

Merel «We hebben een running gag onder elkaar: ‘Pas op, want de FBI houdt je voortdurend in de gaten!’ Maar het is niet zo dat ik dingen doe voor mijn computer die ze niet zouden mogen weten, hè (lacht).»

HUMO Weten jullie al wat jullie volgend jaar gaan doen?

Billie «Ik ga een jaar als uitwisselingssstudent naar Denemarken. Ik ga naar een Folk College. Daar leer je zonder prestatiedruk, dat betekent bijvoorbeeld dat er geen examens zijn. Geen stress dus (lacht).»

Merel «Echt iets voor Billie om alleen naar het buitenland te gaan. Als iemand daar nu al klaar voor is, is zij het. Zij is zo zelfstandig. Ik zou het misschien ook kunnen, maar ik zou toch vaak naar mijn ouders moeten bellen: ‘Hoe moet ik mijn geld ook weer regelen?’ Of: ‘Hoe zou jij daar naartoe gaan?’ Die basisvaardigheden van het leven ga ik nu leren door naar de universiteit te gaan.»

Luna «Ik sta ook altijd te kijken van hoeveel Billie al weet en kan. Ik kan niet eens iets online bestellen zonder haar hulp.»


Gelukkig gescheiden

HUMO Kijken jullie uit naar de vrijheid die nu lonkt?

Merel (stellig) «Ja! Als ik naar een feestje ging, zei mijn moeder nog steeds: ‘En om halféén naar huis vertrekken, hè.’ Dat is even laat als toen ik in het vierde middelbaar zat!

»Ze wekte me ook nog altijd, terwijl ik de laatste tijd dacht: ‘Als ik wil uitslapen tot elf uur, laat me dan toch! Dat mijn dag dan voor de helft voorbij is, is toch mijn probleem?’»

Luna «Ik kijk er wel naar uit om vrijer te zijn, maar ik ben er ook wel bang voor. Wij zijn met zo veel mensen thuis – mijn ouders en vijf kinderen. Als iedereen weg is en ik ben alleen thuis, voel ik me een beetje verloren. Vorig jaar zei ik nog: ‘Ik ga op een studentenkamer wonen, dan ben ik eindelijk weg van al die drukte.’ Maar ik blijf gewoon thuis. Alles is straks allemaal al zo nieuw, en dan heb ik toch nog iets vertrouwds om op terug te vallen.»

HUMO Jongeren blijven steeds langer thuis wonen.

Merel «Ik blijf ook thuis. Voor ik die vreselijke klierkoorts kreeg, keek ik er superhard naar uit om op kamers te gaan. Maar ik ben zó ziek geweest. Ik werd ’s nachts heel vaak wakker met amandelen die zo dik waren dat ik amper kon ademen. Ik begon te denken: ‘Stel nu dat ik op die kamer ben, dan kan ik niet meer naar mijn mama om hulp roepen. Dan is er niemand die zegt: ‘Kom, we rijden naar de spoeddienst.’ Van die gedachte raak ik in paniek.

»Ik voel die verantwoordelijkheid en zelfstandigheid gewoon nog niet, dus ik blijf bij mijn ouders. Ik krijg van hen wel de vrijheid om thuis te komen wanneer ik wil. Als ik niet mee wil eten, dan hoef ik dat niet. Maar als ik geen zin heb om te koken, mag ik wel mee aanschuiven. En als ik even helemáál vrij wil zijn, ga ik wel bij vrienden logeren die wel een studentenkamer hebben.»

Luna «Ik mag straks ook mijn eigen gang gaan en thuiskomen en slapen zoals ik wil.»

HUMO Wat gaan jullie studeren?

Billie «Als ik nu niet naar Denemarken ging, zou ik geen idee hebben van wat ik zou kiezen.»

HUMO De keuzestress! Jullie horen bij de generatie van de grenzeloze mogelijkheden.

Billie «Ja. Dat is fijn, maar ook heel moeilijk.»

Merel «Vroeger kreeg een meisje te horen: ‘Jij wordt naaister.’ Tegen mij zeggen ze: ‘Doe wat je interesseert.’ Maar er zijn zo veel studierichtingen die ik interessant vind: Rechten, Criminologie, Taal- en Letterkunde, Sociologie, Godsdienstwetenschappen, Farmacie...

»Ach. Ik zie wel. Ik heb nog tot 25 september om te beslissen.»

Luna «Ik krijg toch stress van dat grote aantal keuzemogelijkheden, hoor. ‘Volg je hart,’ zeggen ze dan. Maar hoe kom je er nu achter wat je het allerliefste doet? Ik doe heel veel graag en ik ben in niks echt heel slecht.»

Merel «Jij zou toch Taal- en Letterkunde, Frans en Spaans gaan studeren? Je wil toch leerkracht worden?»

Luna (twijfelt) «Dat zou kunnen, maar ik zie mezelf niet mijn hele leven voor een klas staan. Ik wil me nu graag vooral in Frans en Spaans verdiepen, daarna zien we wel. Ik heb nog getwijfeld of ik toch niet naar het conservatorium zou gaan om te acteren.»

HUMO Dat moet jouw vader toch een leuk idee vinden?

Luna «Misschien, maar we hebben het er nog niet zo vaak over gehad. Ik kén dat beroep natuurlijk goed: mijn beide ouders acteren. Je moet echt heel goed zijn om als acteur aan de bak te blijven, denk ik. Als het écht mijn roeping is, kom ik daar nog wel terecht.»

'Misschien moeten ouders in plaats van tegen hun dochters 'Pas op!' te zeggen, eens wat vaker tegen hun zonen 'Gedraag je!' zeggen'

Merel «Luna en ik hebben al veel geacteerd: we speelden vorig jaar in het schooltoneel en we hebben Woordkunst-Drama gevolgd. Ik heb overwogen om naar de toneelschool van Maastricht te gaan, maar ik was te laat om me in te schrijven voor de toelatingsproeven.»

HUMO Er zijn niet veel jobs meer die zekerheid garanderen. Veel banen waarvoor je nu nog kunt studeren, zullen over tien jaar wellicht niet meer bestaan, omdat ze dan door robots uitgevoerd worden.

Luna «Dat is verontrustend.»

Merel «Ik denk dat je in deze maatschappij sowieso de beste moet zijn in wat je doet om aan de bak te komen.»

Billie «Ja. Het is wel heftig dat je moet presteren, presteren, presteren. Ik ben blij dat ik in Denemarken even kan focussen op de leerstof en niet op goede punten halen.»

Luna «Maar robots kunnen toch niet alles? Op een bepaald moment zullen mensen toch altijd nodig zijn.»

Merel «Ja. Om na te denken, bijvoorbeeld. Vroeger draaide alles om hard kunnen werken en kracht. Nu is het belangrijkste dat je slim bent. De maatschappij heeft nu vooral mensen met inzicht nodig, om de milieucrisis op te lossen, bijvoorbeeld. Maar ik ga er niet over nadenken of de studie die ik kies jobzekerheid garandeert. Ik ga iets studeren waar ik gelukkig van word.»

Billie «Ik heb het gevoel dat mensen vroeger sneller gelukkig waren. Als je een goed huwelijk had en een goeie man, dan was het vanzelfsprekend dat je blij was.»

Luna «Nu scheiden mensen vaak. Ze zijn niet gelukkig omdat alles altijd maar beter moet, ook hun relatie.»

Merel «Ik ben wel heel blij dat mijn ouders gescheiden zijn. Ze passen echt totaal niet bij elkaar. Ze kunnen het nu goed met elkaar vinden als vrienden, en ze hebben samen altijd alleen maar gedacht: ‘Als Merel maar gelukkig is.’ Ik mag naar mijn vader of moeder gaan wanneer ik wil.»


Chickie! Chickie!

HUMO Houdt dat jullie bezig, wat je moet verwachten van een relatie? Of die nog voor eeuwig kan zijn of niet?

Merel «Ik denk wel dat De Ware bestaat, maar ook dat de kans groot is dat je die nooit ontmoet. Er is ook niks mis met verschillende relaties na elkaar te hebben en weg te gaan als je merkt dat je niet meer gelukkig bent. Maar dat gezegd zijnde: ik heb helemaal nog geen zin om me aan iemand te binden.»

Luna «Vooral samenwonen lijkt mij niet simpel. Iemand kan leuk zijn en je kan heel verliefd op hem of haar zijn, maar om dan met hem of haar samen te leven... Het kan niet dat je je bij iemand helemaal nergens aan ergert.»

Billie «Ik denk toch dat liefde iets heel kostbaars kan zijn.»

Merel «Als twee mensen veel moeite doen voor hun relatie, denk ik dat het wel kan lukken. Maar als de één meer moeite doet dan de ander of veel verliefder is dan de ander, dan werkt het niet. Wanneer je elkaar allebei even onmisbaar vindt, is het wel heel kostbaar.»

HUMO Ik was heel verbaasd dat mijn dochter van 13 opeens zei dat ze wil opkomen voor vrouwenrechten. ‘Jongens begrijpen niet dat vrouwen niet minder zijn dan mannen,’ zei ze kwaad.

Billie «Ja, dat is bij ons weer heel hard aan de orde. Ik heb nog maar pas ontdekt dat vrouwen nog steeds minder betaald worden dan mannen. Ik kon dat bijna niet geloven. Daar moeten we nu toch een eind aan maken.»

undefined

null Beeld

Merel «Ja! En in Saudi-Arabië is vorige maand pas voor het eerst aan een vrouw een rijbewijs uitgereikt. Onvoorstelbaar!»

HUMO Was de #MeToo-golf nodig volgens jullie?

Merel «Wees maar zeker. En ze blijft nodig, want we zijn nog lang niet waar we moeten zijn. Hoe vaak je als meisje wordt betast in het openbaar, is gewoon belachelijk. Dat mannen denken dat ze zomaar aan ons kunnen zitten als ze daar zin in hebben, maakt me heel kwaad. En wanneer je er dan iets van zegt, doen ze meestal alsof je overdrijft. Dat slaat toch nergens op!»

Billie «Weet je dat jongens op school nog steeds tegen ons zeggen: ‘Leer jij maar koken, want later sta je enkel nog in de keuken.’ Ze zeggen dat om te lachen, maar toch zie je zulke dingen dus terugkomen.»

Merel «Een jongen zei ooit tegen me: ‘Als je mijn vriendin was, zou je nooit mogen gaan werken.’»

HUMO Dat meen je niet!

Luna «Toch wel. De clichés zijn er allemaal nog, hoor.»

Billie «Het erge is dat ik het bijna normaal begin te vinden dat jongens weer eens opmerkingen maken als ik langs de kaaien loop. Ik hoor het soms niet eens meer.»

Merel «Gisteren waren ze aan het roepen: ‘Chickie! Chickie! Kom je me pijpen?’»

Billie «Hoe durven ze, hè.»

Merel «En sommige meisjes doen dat dan voor een pint, hè.»

Billie «Niet voor een pint, overdrijver!»

Luna «Neen. Ze doen het om erbij te horen of om aardig gevonden te worden. En jongens vinden het stoer als ze een meisje zo ver krijgen.»

Merel «Meisjes moeten na een feestje altijd samen naar huis fietsen. Jongens niet. Dat zou toch niet nodig moeten zijn. Misschien moeten ouders in plaats van tegen hun dochters ‘Pas op!’ te zeggen, eens wat vaker tegen hun zonen zeggen: ‘Gedraag je!’»


De wereld zien

HUMO Jullie zijn Antwerpse stadskinderen. Hebben jullie je stad zien veranderen sinds Bart De Wever burgemeester is?

Luna «Het valt op dat er veel militairen op de straathoeken staan en dat er veel meer politie is. Allemaal om ons te beschermen, zeggen ze. Maar als ik langs die tot de tanden gewapende mannen loop, denk ik net alleen maar: ‘Oei, is het hier dan gevaarlijk? Moet ik oppassen?’ Terwijl ik me anders helemaal niet ongerust zou maken.»

HUMO Denken jullie dat er nog een leven zal zijn zonder terrorisme?

Alle drie «Neen!»

Billie «Ik heb mijn scriptie geschreven over de impact van 9/11 op de samenleving. Die aanslag heeft superveel angst gezaaid en het beleid van de regering doet daar nog een schep bovenop. We worden allemaal steeds banger.»

''Natuurlijk hebben wij vrienden en vriendinnen van andere origine. Dat is zo evident voor mensen van onze generatie'

HUMO Denken jullie dat het ooit zal boteren tussen de westerse samenleving en de islam?

Billie «Dat denk ik wel.»

Merel «Maar dan zal wel weer iets anders de boel komen verstoren. Een wereld waarin iedereen in vrede samenleeft, is een utopie. Dat klinkt misschien cynisch, maar we zijn daarvoor gewoon met te veel en we zijn te verschillend. Er zullen altijd mensen zijn met meningen die diametraal tegenover elkaar staan en er zullen altijd mensen zijn die de macht willen.»

Luna «Misschien zal de situatie nooit ideaal zijn, maar er moet toch een wereld mogelijk zijn waarin we elkaar verdragen?»

Billie «Dat hoop ik ook.»

HUMO Echte idealisten zijn jullie niet, hè?

Merel «Maar we leggen ons er niet bij neer, hoor. Ik wil me wel inzetten. Dat ik Godsdienstwetenschappen zou willen studeren, is omdat ik gesprekken zou willen organiseren tussen mensen met verschillende geloofsovertuigingen.»

Luna «Je kunt in je eentje natuurlijk niet veel veranderen, maar toch begint alles bij jezelf. Ik probeer heel erg stil te staan bij wat ik doe en waarom, en ik zal nooit racistisch zijn, bijvoorbeeld.»

HUMO Voel je dat Antwerpen racistischer is sinds de komst van Bart De Wever?

Merel «Hij is in ieder geval niet bezig met de stad beter te maken. Hij is vooral bezig met de volgende verkiezingen.»

HUMO Hij is democratisch verkozen. Geloven jullie nog in de democratie?

Merel «Ik denk dat een land even goed zou kunnen functioneren met een andere bestuursvorm, bijvoorbeeld onder een goede keizer – één die echt de belangen van het land behartigt. Maar ja, dat keizerschap wordt doorgegeven, en dan zal er wel eens een slechte tussen sukkelen. Er zal altijd een keizer Caligula opstaan.

»Op dezelfde manier kan een democratie goed werken als alles snor zit. Maar het kan ook mislopen omdat het nu eenmaal mensen zijn die regeren, en daar zitten altijd zwakke schakels tussen. Misschien is de democratie momenteel niet op haar best en is het tijd voor iets anders. Waarmee ik niet wil zeggen dat burgers hun stem mogen verliezen.»

HUMO Hebben jullie vriendinnen met een migratieachtergrond?

Luna «Wij hebben geen migrantenmeisjes in de klas, alleen jongens. Maar natuurlijk hebben wij vrienden en vriendinnen van andere origine. Dat is zo evident voor mensen van onze generatie. Kijk gewoon om je heen in de stad.»

Merel «Luna, Billie en ik zijn hele goeie vriendinnen, maar ik heb een vriendin van wie de ouders ook gescheiden zijn, en hoe goed Luna en Billie mijn situatie ook begrijpen, toch weet ik dat alleen zíj ze echt helemaal begrijpt. Het gaat er dus om met wie je je verwant voelt, en dat staat los van nationaliteit of geloof.»

Luna «Heb je de voorstelling ‘Malcolm X’ gezien, die Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi voor de KVS gemaakt hebben? Dat was zo’n geweldige dreun! Ik ben best wel trots als ik zie hoe mijn vader in het theater al die mensen bij elkaar brengt.»

HUMO Even iets anders: hoeveel geld hebben jullie nodig om gelukkig te zijn? Wat willen jullie later zeker hebben? Een huis? Een auto?

Luna «Ik hoef geen auto.»

Billie «Ik ook niet.»

Merel «En ik ook niet. Heel weinig mensen van onze leeftijd zijn hun rijbewijs aan het halen.»

Luna «Ja. Mijn ooms en tantes vragen steeds wanneer ik ga leren autorijden. Ik zal dat wel doen als ik het nodig vind, maar misschien komt dat moment er nooit. Al is het natuurlijk wel handig.»

HUMO Billie, jouw grootvader, Willem Vermandere, leeft in een huis met alleen de absolute basisbenodigdheden.

Billie «Ja. Het huis van mijn grootouders is heel gezellig, maar toch wat aan het verouderen. Ik vind het zalig om daar te zitten met een dikke trui aan in plaats van naast een centrale verwarming.»

HUMO Zou jij zo kunnen leven?

Billie «Ik weet het niet. Mijn pepe is zoveel ouder dan wij. Hij moet niet zoals wij aan een heleboel eisen voldoen.»

HUMO Hoe bedoel je?

Merel «Als opaatjes elke dag dezelfde broek dragen, wordt dat meer aanvaard dan als wij elke dag in dezelfde kleren naar school zouden gaan.»

Billie «Precies.»

Merel «Dan krijgen we meteen te horen: ‘Heb je maar één broek of zo?’ Onze generatie oordeelt zo hard. Alles wat anderen doen of aantrekken wordt besproken: ‘Vinden we wat zij doet goed of slecht? Is die outfit mooi of lelijk?’»

undefined

null Beeld

''9/11 heeft superveel angst gezaaid en het beleid van de regering doet daar nog een schep bovenop.'' Billie (rechts)

Luna «Ja. Iedereen is daardoor heel erg bezig met zijn uiterlijk: krullen maken, of juist haren steilen? Uren moet dat kapsel dan kosten. Ik doe dat niet, hoor.»

Billie «Ik wil eigenlijk niet echt iets bezitten. Ik wil zoveel mogelijk van de wereld zien. Daarvoor heb je helaas ook wel geld nodig.»

Luna «Ik wil wel een gezin. En ook een huis voor dat gezin. Reizen lijkt me ook super, maar ik droom daar niet van. Ik heb wel zin om later af en toe op vakantie te gaan, maar dan met mijn gezin (lacht).»

Merel «Ik weet echt nog niet waar ik gelukkig van ga worden. Een gezin, reizen ,of een job waarin ik me goed voel?»

Billie «Of door de liefde van je leven te vinden?»

HUMO Denk je dat liefde je gelukkig maakt?

Merel «Ik denk dat je eerst blij moet zijn met jezelf voor je aan liefde begint. Een situatie kan heel giftig worden als je je geluk laat afhangen van iemand anders. Als die dan weggaat, stort je in.

»Ik snap wel wat Billie bedoelt, hoor. Het moet zalig zijn om je soulmate te vinden en je geluk te delen. Maar toch... Ik wil vooral zelf goed in mijn vel zitten. Van jezelf kom je nooit af, hè. Dus het is wel zaak om een beetje goed te staan met wie je bent.»


Creatief met krijt

HUMO Zijn er dingen die jullie absoluut anders gaan doen dan jullie ouders?

Merel «Ja. Net zoals mijn ouders ons helemaal anders hebben opgevoed dan hún ouders hen hebben opgevoed. Mijn moeder heeft nooit een hobby mogen hebben, met als gevolg dat ik echt aan élke hobby die er bestaat heb mogen ruiken: ‘Probeer dit eens! Probeer dat eens!’ Als ik mama word, ga ik minder in de plaats van mijn kind proberen te denken.»

Luna «Ik denk dat ik de beslissingen over wat mijn kinderen wel of niet gaan doen tot een bepaalde leeftijd voor hen zal nemen.»

Billie «Ik vind het heel prettig dat ik met mijn ouders echt over alles kan praten. Als ik iets niet wil, mag ik uitgebreid mijn mening geven. Niet dat ik altijd mijn zin krijg, maar dat ze naar me luisteren vind ik wel heel fijn.»

HUMO Zouden jullie graag 18 zijn geweest in de tijd waarin jullie ouders 18 waren?

Merel «Ik zou dat best leuk gevonden hebben, maar niet als ik zou weten hoe het is om nu 18 te zijn. Ik kan me niet inbeelden dat je helemaal naar het huis van een klasgenoot moet fietsen als je je notities op school vergeten bent, terwijl je nu gewoon een bericht kunt sturen: ‘Stuur eens een paar foto’s van die papieren.’

»Maar als ik niet beter wist, zou ik het graag willen. Zij kwamen echt nog samen.»

Billie «Ja. Dat lijkt me ook zo fijn, elke dag samen op café zitten en praten. Dat is heel waardevol volgens mij.»

Luna «Ik denk wel dat je toen in de klas echt alleen mocht luisteren naar de leerkracht, terwijl wij vrij mogen praten en zeggen wat we denken. Leraars vragen daar zelfs naar. Maar dat kinderen vroeger samen buiten speelden, en creatief waren met stoepkrijt en zo, is natuurlijk geweldig.»

Billie «En mensen schreven nog brieven.»

Merel «Toen ik ziek was, heeft Billie me heel veel brieven geschreven.»

Billie «Terwijl ik ze schreef, stelde ik me altijd voor hoe Merel de brief zou openen, de vellen eruit zou halen en ze openplooien, en hoe ze dan met die brief in haar hand aan het lezen zou slaan.

»Ik heb nu ook voor de lol tegen iedereen gezegd dat ze me allemaal mogen schrijven als ik in Denemarken ben. Bijna niemand heeft gereageerd, maar eentje zei meteen: ‘Ja, wat een goed idee!’ Dat vind ik dus ook. Berichten gaan op in de lucht, maar brieven, die blijven.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234