Jonge Leeuwen: Adriaan Le Compte (25), de zoon van wijlen dokter Le Compte

Drie maanden na de dood van dokter Herman Le Compte haalt zijn jongste zoon Adriaan herinneringen op: 'Hoe ouder ik werd, hoe liever ik hem zag'.

Op 3 januari verloor ons land zijn bekendste en meest controversiële arts. Herman Le Compte was 78 en een fenomeen. Begin jaren zeventig raakte de mediagenieke geriater verwikkeld in een bitter conflict met de Orde der Geneesheren. Nadat hij in een interview had beweerd dat hij door dagelijks vitamine C te slikken wel duizend jaar kon worden, werd hij levenslang geschorst. Toen hij weigerde zich daarbij neer te leggen, vloog hij zelfs in de gevangenis. Pas twintig jaar later kreeg hij (deels) gelijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg en kon hij zijn beroep weer legaal uitoefenen.

Acht jaar geleden ging Le Compte na een zware malaria-aanval definitief met pensioen. Sindsdien leefde hij met zijn vrouw, beeldhouwster Begga D'Haese, als een kluizenaar in zijn riante villa in Knokke. Alleen zijn tien kinderen en zijn kleinkinderen wilde hij nog zien. Zijn jongste zoon Adriaan, een Congolese vondeling die hij en zijn vrouw hadden geadopteerd toen-ie zes maanden oud was, was zijn oogappel: in interviews liet de dokter zelden de kans liggen om de loftrompet te steken over 'ons Adriaantje'. Vandaag zijn de rollen omgekeerd: Humo sprak met Adriaan Le Compte over de dood van zijn vader.

HUMO Amper twee weken voor je vaders dood zei je moeder in een interview dat alles goed met hem ging: 'Eindelijk heeft hij tijd om van het leven te genieten.'

Adriaan Le Compte «Zijn dood was voor ons allemaal een totale verrassing. Op nieuwjaarsdag had ik hem nog gezien. Hij was in vorm: energiek, lucide, grappig.

»Twee dagen later is hij gestorven. Rond drie uur 's middags hadden hij en mijn moeder nog samen koffie gedronken. Daarna was hij op bed gaan liggen om wat te rusten. Dat deed hij sinds zijn pensioen wel vaker, dus moeder maakte zich geen zorgen. Maar toen ze een uur later voorbij zijn slaapkamer kwam, merkte ze aan zijn houding en ademhaling dat er iets scheelde. Ze kreeg hem niet wakker en belde de dokter en de verpleger. Toen de verpleger - die net op ronde was - tien minuten later aankwam, was het al te laat.

»Het heeft even geduurd voor ik echt besefte dat hij er niet meer was. Toen ik het nieuws hoorde, ben ik onmiddellijk naar huis gereden. Vader zág er helemaal niet dood uit. 't Was alsof hij elk moment zijn ogen kon openen: 'Dag Adriaan!' Pas tijdens de afscheidsdienst heb ik mijn klop gekregen: het daagde me dat ik, voor het eerst in mijn leven, iemand die ik zo graag had nooit meer zou terugzien. Ik heb gehuild als een kind.»

(dvda)


U vindt het volledige interview met Adriaan Le Compte in Humo 3528

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234