null Beeld

Jonge Leeuwen: Alice On The Roof

‘Votez pour Alice!’ Twee jaar geleden prijkte het gezichtje van de toen 19-jarige Alice Dutoit, uit het dorpje Sirault bij Mons, nog op affiches van ‘The Voice Belgique’. Een hippe roze kleurspoeling, optredens op Pukkelpop en South By Southwest en een debuut vol in franglais gezongen droompop later, staat de naam Alice On The Roof op de affiche van Rock Werchter 2016. Om maar te zeggen: het ging nogal snel voor Jonge Leeuwin Alice Dutoit (21).

Katia Vlerick

undefined

'‘The Voice Belgique’ zeult een negatief imago met zich mee, maar het is de perfecte manier om mensen te ontmoeten die door hetzelfde gepassioneerd zijn: muziek'

HUMO ‘Zonder mijn reis naar Oregon zou ik nooit muziek maken,’ liet je je in interviews al enkele keren ontvallen. Op je 18de trok je alleen naar Oregon, maar niet naar Portland, toch het mekka van de alternatieve Amerikaanse muziek.

Alice Dutoit «Nee, ik trok na mijn humaniora via een uitwisselingsproject naar de VS om Engels te leren. Ik wist eigenlijk gewoon totaal niet wat ik zou gaan studeren, daarom kneep ik er eerst een jaar tussenuit. Ik kwam terecht bij een gastgezin in een klein stadje in Oregon: Brookings, dicht bij Eugene. De reden dat ik daar zo ben opengebloeid, heeft gewoon te maken met de Amerikaanse mentaliteit. Amerikanen zijn zoveel zelfverzekerder dan Belgen. Voor ik vertrok, was ik heel timide, maar daar kon ik me dat niet meer permitteren. Ik heb er ook in een koor gezongen, zo’n echt Amerikaans koor – we zongen er gospel, maar vooral a-capellaversies van populaire pophits – waar je wel alles moest geven. En ik werd er voor het eerst aangemoedigd om solo te zingen.

»Ik heb altijd gezongen, op mijn vijfde lieten mijn ouders me al in een plaatselijk koor zingen. Ze stuurden me ook op pianoles. Maar le déclic is er pas gekomen tijdens dat jaar in Oregon. Toen ik weer thuiskwam, was ik bang om in een klein normaal leventje te vervallen.»

HUMO En dus schreef je je in 2014 in voor de televisiewedstrijd ‘The Voice Belgique’, om te stranden in de halve finale.

Dutoit «Ik heb me niet ingeschreven om een grote popster te worden, het ging me om de test: was ik capabel om voor een publiek te zingen, voor een camera? Zo’n wedstrijd zeult een negatief imago met zich mee, men beschouwt het als variété. Maar het was de perfecte manier om mensen te ontmoeten die allemaal door hetzelfde gepassioneerd zijn: muziek. Dat ik ben afgevallen na de have finale, beschouw ik als een zegen. Ik heb geen contract moeten tekenen en snel-snel een plaat moeten maken, ik heb mijn tijd kunnen nemen om uit te maken wat ik wou doen.»

HUMO Welke covers heb je in ‘The Voice’ gezongen?

Dutoit «‘L’Eau à la bouche’ van Serge Gainsbourg en euh (denkt na) ‘toe-doe-doe-doe-doe-doe, Mr. Sandmaaan.’ ‘Mr. Sandman’ dus (lacht).»

undefined

'België is wat aan de kleine kant'

HUMO Je allereerste studio-opname was dan weer een cover van ‘Princes’ van Oscar And The Wolf.

Dutoit «Nadat ‘The Voice’ achter de rug was, werd ik gecontacteerd door Marc Pinilla van de groep Suarez, die in ‘The Voice’ ook coach was geweest. Marc is het afgelopen jaar heel belangrijk voor me geweest: hij heeft een platenlabel voor me opgericht en heeft me geholpen om nummers te schrijven. Ik had zin om songs te schrijven, maar ik durfde het niet alleen – ik had un p’tit coup de boost nodig, en die heeft Marc me gegeven. Die cover van Oscar And The Wolf, dat leek ons het beste idee om elkaar wat te leren kennen voor we aan eigen songs begonnen. Ik was natuurlijk wel bang voor de reactie van de groep zelf, maar ik heb intussen een supercool berichtje gekregen van Max (Colombie, red.). En ik heb hem ook ontmoet – ik moest dit jaar spelen op South by Southwest in Austin, Texas, en toen ik er arriveerde, vertrokken zij net. Ik heb ze dus niet kunnen zien, wat ik wel jammer vond. Maar als fan heb ik ze al vaak live gezien (lacht).»

HUMO South by Southwest wordt weleens het slechtst georganiseerde festival ter wereld genoemd. Kan je dat beamen?

Dutoit «Iemand zei me er zelfs letterlijk: ‘Als je hier kunt spelen, ben je op alles voorbereid.’ Er zijn zeer veel groepen, en er zijn nog meer kleine cafés en bars waar die allemaal moeten spelen – plekken die niet echt zijn voorzien op optredens, laat staan op het ontvangen van een groep. Maar dat past allemaal bij de sfeer, het is een ontdekkingsfestival. Het was ook geleden van mijn uitwisselingsjaar dat ik de mensen om me heen nog Amerikaans had horen praten – dat deed zo’n deugd! Ik heb er ook mijn favoriete zangeres ontmoet, de Noorse Aurora

undefined

'Het wordt écht mijn eerste keer Werchter: ik ben hier ook nog nooit als toeschouwer geweest'

HUMO Op Instagram deel je foto’s waarop je poseert met Hooverphonic en

Selah Sue. Verwante Vlaamse zielen?

Dutoit «Met Hooverphonic zat ik samen in het Franse tv-programma ‘Taratata’. Ik heb toen samen met hen hun hit ‘Mad About You’ gezongen. De ontmoeting met Selah Sue was veel korter, tijdens een televisie-uitzending hier in België. Ik kijk natuurlijk op naar haar, ze is zo jong en heeft al veel bereikt. Ze speelt ook veel in Frankrijk... Ik stel me geen doelen, ik wil muziek niet zien als un truc économique. Maar iedere kans die ik krijg om op Franse festivals te spelen, zal ik grijpen. Want we moeten het toch toegeven: België is toch wat aan de kleine kant, hè.»

HUMO Ken je nog Vlaamse muzikanten?

Dutoit «Op school heb ik Nederlands geleerd met Clouseau (lacht). Nu luister ik naar Balthazar en Soldier’s Heart – ik hou veel van het atmosferische in hun muziek.»

HUMO Vind je het erg dat men jouw muziek ‘atmosferisch’ noemt?

Dutoit «Nee, helemaal niet. Ik luister zelf het liefst naar muziek die me doet wegdromen. Rond mijn 14de ging ik door een zware Scandinavische periode: Björk, Sigur Rós, Jónsi... Vooral de IJslanders dus. En ik heb een zwak voor warme stemmen. Beirut is heel belangrijk voor me geweest, ik hou veel van de stem van Zach Condon. Warme, diepe stemmen, daar gaat het me om: Feist, nog zo iemand. En

Morrissey: j’adore sa voix!»

HUMO We leven in een wereld waarin vooral jonge mensen hypergeconnecteerd rondlopen. Hoe belangrijk zijn de sociale media voor jou?

Dutoit «Ik ben 21, het zou te gek zijn mocht ik niet op Twitter of Instagram zitten. Ik vind het net zoals iedereen leuk om momenten te vangen en te delen, maar ik wil er niet de slaaf van worden. Ik wil mijn vrijheid behouden en ook een deel van mijn leven voor mezelf houden. Ik vind het vooral handig om artiesten die ik goed vind te volgen via sociale media, dus als artiest wil ik ook op die manier communiceren met mijn publiek. Snapchat gebruik ik dan weer alleen privé, niet als Alice On The Roof – het is bijvoorbeeld handig om in contact te blijven met mijn gastgezin in Oregon.»

HUMO Weet je nog wat het is om onbereikbaar te zijn?

Dutoit «Ik neem in ieder geval vaak de tijd om me los te maken van mijn telefoon. Ik ben een natuurkind. Dat is ook waarom ik per se mijn uitwisseling wou doen in Oregon, de natuur is daar overweldigend. Ik woon nog altijd bij mijn ouders op het platteland. Af en toe spring ik gewoon op mijn fiets en ben ik wég. Ik kan makkelijk een hele dag op mijn eentje rondfietsen. Ik heb ook veel verbeelding, tijdens het fietsen creëer ik een heel nieuwe wereld in mijn hoofd.

»Maar ik ben géén eenzaat. Ik heb mijn vrienden nodig, menselijk contact is zéér belangrijk voor me. Dat is ook het plezante aan de muziekwereld, ik ontmoet constant interessante mensen – de sfeer van een tournee is eigenlijk die van een vakantiekamp.»

HUMO Ben je van plan nog vaak van haarkleur te wisselen? Of is roze ‘jouw’ kleur?

Dutoit «Ken je die speelgoedpoppen van vroeger nog die je in bad moest steken om hun haarkleur te laten veranderen? Wel, mijn haarkleur verandert naargelang mijn lichaamstemperatuur. Nee, dat is niet waar, natuurlijk (lacht). Mensen zeggen weleens: ‘Je zag er helemaal anders uit ten tijde van ‘The Voice’.’ Natuurlijk, ik was ook twee jaar jonger. En ik bén jong, hè, ik mag experimenteren met mijn uiterlijk. Ik vind het goed om een soort podiumpersoonlijkheid te creëren. Ik ben niet voor niets fan van Björk, die daar heel ver in gaat. Zo ver zal ik niet gaan, maar ik zoek graag kleren uit voor mijn optredens – het liefst zo gekleurd mogelijk. Ik wil de toeschouwer in een ervaring onderdompelen.»

HUMO Je optreden op Pukkelpop vorig jaar kreeg goeie recensies. Hoe kijk je er zelf op terug?

Dutoit «Twee optredens vorig jaar zullen me altijd bijblijven: dat op Les Francofolies de Spa en dat op Pukkelpop. Allebei magisch. Ik was nochtans een beetje bang voor Pukkelpop: ik moest spelen om elf uur ’s ochtends, ik was niet bekend in Vlaanderen... Maar het publiek reageerde zó warm.

»En nu Werchter: Beck wil ik zien, en zeker ook Aurora, ma chanteuse préférée. Ik hoop maar dat het zal lukken, want ze speelt net na mij. Het wordt overigens écht mijn eerste keer, ik ben zelfs nog nooit als toeschouwer naar Werchter geweest!»

Alice On The Roof speelt op zondag 3 juli als openingsact in The Barn.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234