null Beeld

Jonge Leeuwen Anemone Valcke (22), actrice in 'Offline'

In 'Aanrijding in Moskou' en 'Adem' was de naturel van Anemone Valcke een frisse bries, maar in 'Offline' – de mooie debuutfilm van Peter Monsaert die vanaf volgende dinsdag in de zalen te zien is – blaast de jonge actrice je weg. A star is born, of toch zeker een natuurfenomeen.

Sander Van den Broecke

'Ik weet waar angst en pijn zitten: híér (wijst op haar buik)'

Anemone Valcke – 22 jaar en dochter van de directeur van Design Vlaanderen en een styliste voor theater, televisie en film – is laatstejaarsstudente aan het KASK in Gent. Op haar zestiende speelde ze Vera in 'Aanrijding in Moskou', op haar achttiende was ze Eline in 'Adem' en eerder dit jaar had ze al gastrollen in 'Witse', 'Zone Stad' en 'Code 37'.

In 'Offline', dat in première ging op het Filmfestival Gent, kruipt ze in de huid van Vicky, een meisje van twintig dat ondanks diepe jeugdwonden op eigen benen leert te staan en heel bedreven is in het doen alsof ze daarbij niet wankelt. Ze studeert en verdient bij als camgirl. Als haar vader (een al even indrukwekkende Wim Willaert, red.) na zeven jaar gevangenis opnieuw in haar leven opduikt, gaan de wonden weer open en kan ze het wankelen niet langer verbergen.

Zelf omschrijft ze de film als 'vree heftig' – twee van haar stopwoorden, maar in dit geval toch goed gekozen. Dat 'Offline' zo aangrijpt is ook háár verdienste, en niet eens zo'n klein beetje. Ik zeg het haar ook, terwijl ze in haar kleine huisje in een Gentse cité een sigaret rolt en tabaksdraadjes van haar slobbertrui veegt.

Anemone Valcke (lacht) «Merci.»

HUMO Doet het je nog iets, het honderdste compliment van een wildvreemde?

Valcke «Majagij! Ik ga er niet van zweven – mijn ouders hebben me geleerd met beide benen op de grond te blijven – maar het doet wel elke keer deugd. Iedereen wil toch bevestiging?»

HUMO Niemand meer dan acteurs, wil het cliché.

Valcke «Voilà, je zegt het zelf: een cliché. Ik acteer echt niet om applaus te krijgen. Het spelen zélf is mijn passie. Die voortdurende confrontatie met jezelf. Jezelf loslaten en iemand anders worden, dat is een heel intense ervaring. Als ik een rol aan het voorbereiden ben, zeg of denk ik soms dingen die ík normaal nooit zou zeggen of denken. Dat is dan mijn personage.

»Tijdens 'Offline' heb ik het weer gehad: ik woonde nog bij mijn vader en begon me plots aan hem te ergeren, soms terwijl hij gewoon de afwas aan het doen was. Ik voelde een soort afstand en wantrouwen en wist eerst niet waar dat vandaan kwam. Maar dat was Vicky, natuurlijk. Want ik had geen enkele reden om me aan mijn vader te ergeren. Maf, hoor.

»Vlak na de première voelde ik me opnieuw helemaal Vicky, hoewel de opnames ondertussen al een jaar geleden zijn. En Wim had het ook. We stapten samen naar een restaurant en ik zag dat hij liep als Rudy, niet als Wim. Drie dagen heeft het geduurd eer ik weer helemaal mezelf was. Vree heftig

HUMO Waarom zoek je die heftigheid op? Het lijkt heel erg verwarrend.

Valcke «Omdat je zo iets over jezelf leert. Stel dat ik een moordenaar speel: dan zou ik een soort agressie in mezelf moeten vinden waarvan ik nu nog niet weet waar ze precies zit. Maar dát ze er is, weet ik zeker. Door een ander te spelen, ga je jezelf beter begrijpen.»

HUMO Je kan gevoelens niet gewoon nabootsen, je moet ze ook voelen?

Valcke «Ja. Het móét uit jezelf komen.»

HUMO Maar de pijn van Vicky, die toch een heel traumatische ervaring achter de rug heeft, ken jij vermoedelijk niet.

Valcke «Neen, maar ik ging destijds wel door een moeilijke periode met mijn ex. Ik was aan het worstelen met mezelf, en dat ging ook met angst en pijn gepaard. Die emoties heb ik meegenomen in mijn rol.»

HUMO Je speelde het leed van Vicky, maar je dacht aan je lief?

Valcke «Ik dacht daar helemaal niet aan, maar ik kon gemakkelijk de juiste gevoelens oproepen, omdat ik had opgeslagen waar die precies zitten. (Wijst naar haar buik en borst) Verdriet zit niet alleen in je kop, maar ook in je lijf. Ik moest gewoon die fysieke gewaarwording weer oprakelen.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234