null Beeld

Jonge Leeuwen: Emma Meesseman (19), Belgisch basketbalspeelster in de WNBA

Emma Meesseman is de derde Belgische basketbalspeelster die het mag proberen in de WNBA. Ann Wauters en Kathy Wambé gingen haar voor, respectievelijk mét en zonder succes. Het meisje uit Ieper, dat een contract heeft bij Spartak Moskou, maar speelt voor het Franse Villeneuve d'Asq, probeert zich vanaf 5 mei bij de Washington Mystics naar een plaats in het elftal te knokken. En dat van die elf is géén lapsus van een voetbalfan.

Sander Van den Broecke

HUMO Je hebt een tijd ge twijfeld of je wel zou gaan.

Emma Meesseman «Ik heb getwijfeld of ik dít jaar al zou gaan. Volgend jaar kon ook nog, en dan had ik het zeker gedaan. Maar nu... Het ging allemaal zo rap. Ik had net mijn eerste seizoen in het buitenland achter de rug en dan al de WNBA? Ik dacht ook aan mijn studies, en aan de nationale ploegen.

»In juni is er al de eerste kwalificatiecampagne voor het EK van 2015 (bij niet-kwalificatie mogen de Belgian Cats in juni volgend jaar nog eens proberen om zich te plaatsen, red.) én ik kon voor de laatste keer met de U20-ploeg spelen. Dat lijkt misschien niks in vergelijking met de WNBA, maar dat zijn vriendinnen (als U18-ploeg werden ze in 2011 Europees kampioen, red.) en ik had heel graag samen met hen dat hoofdstuk afgesloten.

»Maar uiteindelijk heb ik toch voor mijn droom gekozen. Zo'n kans mag je gewoon niet laten liggen. Iederéén zei het: ouders, coaches, vriendinnen... En toch bleef ik maar twijfelen. De ene minuut dacht ik: ‘Ik ga.’ De andere: ‘Ik ga niet.’ Ik ben blij dat ik de knoop uiteindelijk heb doorgehakt. Ik ben veel rustiger nu.»

HUMO ‘Ik heb voor mijn droom gekozen,’ zeg je. Wat is die droom?

Meesseman «Dat is het rare eraan: ik kijk er enorm naar uit, maar toch kan ik er me bijna niks bij voorstellen. Amerika, de WNBA, die speelsters: ik ken dat alleen van televisie. Hoe het écht is, weet ik niet.»

HUMO Je weet niet eens of je er wel zal spelen.

Meesseman «Klopt. We beginnen aan het trainingskamp met zestien speelsters en daarvan mogen er maar elf aan de competitie meedoen. Gaan ze in- vesteren in iemand die nog heel veel moet bijleren, of mag ik na een maand gewoon naar huis? Het wordt erg moeilijk om bij die elf te raken, dat weet ik nu al. Ik zie het in de eerste plaats ook als een trainingskamp. Dáárvoor ga ik: om bij te leren. Haal ik de se- lectie, dan is dat een extraatje. »

HUMO Je zal voor het eerst in lange tijd voor je plaats moeten knokken.

Meesseman «Tot nu toe heb ik inderdaad altijd vlot mijn kansen gekregen. Als kind omdat ik zo groot was, later omdat ik zo groot was én ook wel basketbal kon spelen, natuurlijk. Alleen bij de nationale ploeg heb ik in het begin weinig gespeeld: logisch, ik was amper zestien en Ann Wauters en Laurence Van Malderen deden nog mee.»

HUMO Ann Wauters was ook 19 toen ze voor 't eerst naar de WNBA trok.

Meesseman «Maar ze was wel first pick (meest gegeerde van de jonge spelers die in aanmerking komen voor een profcontract, red.). Ik stond negentiende op de lijst: een groot verschil. Ik ben Ann Wauters niet.»

HUMO Klopt, maar je bent technisch wel beter dan zij op haar negentiende was.

Meesseman «Ja maar, Ann is laat met basketbal begonnen, pas op haar twaalfde of zo. Ann is ook sterker dan ik: zij is echt een nummer vijf, een speelster die onder de ring knokt. Ik ben eerder een vier, ik moet het meer hebben van mijn snelheid en mijn shots.»


Doe de dunk

HUMO eén van de eerste dingen die Ann Wauters destijds bij de Cleveland Rockers te horen kreeg, was: ‘Eat some cake, girl.’

Meesseman (lacht) «Ze moest verzwaren? Nu, dat doe je vanzelf in Amerika, hoor ik van de Amerikaanse speelsters hier. Die vallen allemaal af in Europa. Meer trainen, meer in de fitnesszaal, andere eetgewoontes... Hoe dan ook: Washington is niet van plan om van mij een nummer vijf te maken. Ik moet geen beast worden, ik ben niet gemaakt om tegen een dikke kloef op te boksen.»

HUMO Heb je de indruk dat ze jou in Washington kennen, of hebben ze gewoon de beste jongere uit de Franse competitie gehaald?

Meesseman «Ze kennen me zeker. Ik heb al met de coach en de manager gesproken, en die weten perfect wat mijn sterke punten zijn. Ik heb in Frankrijk ook de assistant coach van de San Antonio Silver Stars ontmoet – die waren ook in mij geïnteresseerd – en die had zelfs nagetrokken wat voor een karakter ik had.»

Bekijk een filmpje:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234