null Beeld

Jonge Leeuwen: Freek Braeckman (28), anker van het VRT-Journaal

'Als ik een foto van mezelf in de krant zie, krijg ik daar zeker geen stud-gevoel bij.' De Humo-lezeressen anders wel, en omdat wij alles doen om u terwille te zijn: Jonge Leeuw Freeck Braeckman.

Redactie

Vernieuwingoperatie, schoonheidsoperatie, concurrentieverbetering? Wat de bedoeling van de VRT-nieuwsdienst ook is, ze pakken het in ieder geval prima geëmancipeerd aan. Eerst kwam Goedele Wachters en stroomde Humo's Uitlaat vol. En nu is er Freek Braeckman en kijk: 'Elvis leeft, en hij presenteert het laatavondjournaal op één...' 'Wie is die stud.' 'Geef ons een poster!'

undefined

Freek Braeckman (28), nog maar net zijn vuurdoop als nieuwsanker achter de rug, bloost ervan.

Freek Braeckman «Het zal toch wel eenmalig zijn, neen? Mensen kijken toch naar Het Journaal om te weten wat er is gebeurd in de wereld?»

HUMO Je volgt de Uitlaatberichtjes over Goedele Wachters zeker niet?

Braeckman «Toch wel, maar ik wist niet dat ik daar ook voor in aanmerking kwam. Als ik foto's van Roel Vanderstukken tegenkom denk ik: 'Ja. Schone vent!' Maar als ik mezelf nu in de krant zie, heb ik daar zeker geen stud-gevoel bij. Ik kan er ook maar niet aan wennen, aan die foto's. Wat ik zie, klopt niet met hoe ik ben. Toen je het over reacties in Uitlaat had, dacht ik ook dat er iets zou staan als: 'Welke snotneus hebben ze daar nu gezet?'»

HUMO Je hebt niet zo'n hoge pet op van jezelf.

Braeckman «Pff.Ik ben gewoon wie ik ben.»

HUMO Een ex-schermer met vijfentwintig Belgische titels die eigenlijk piloot wilde worden. Je hebt toch ook niet voor niets zo'n Roel Vanderstukken-baard?

Braeckman «Die heb ik al zes jaar, en al zes jaar kijkt mij moeder ernaar met zo'n schuine blik van: 'Jongen, schéér je nu toch een keer!' Maar dat doe ik dus niet, want ik scheer me niet graag, en ik vind dat ik er zo wel oké uitzie. Het past bij mij.»

HUMO Tot je zeventiende was je ervan overtuigd dat je piloot zou worden.

Braeckman «De meeste jongens geven die droom op als ze tien zijn, maar ik hield vol, ja (lacht)

HUMO Wat stelde je bij dat leven voor?

Braeckman «Top gun, hè. Ja, echt.»

HUMO Zijn zoals Tom Cruise?

Braeckman «Ja, maar ik had gehoord dat je er wel slim voor moest zijn, dat het een zware studie was, dus dat gaf het ook nog credibiliteit. En dat dan in combinatie met Tom Cruise, dat leek mij wel het hoogste wat je kon halen.»

HUMO Droeg je ook leren jacks, en zo?

Braeckman «Neen, het ging niet over kleren of kapsels en aan de toog liedjes zingen en de toffe uithangen. Het ging mij echt puur om dat vliegen en zo'n toestel controleren. Als we op vakantie gingen met het vliegtuig, kon ik de nacht ervoor al niet slapen. Ik wist dat ik de volgende dag weer mijn reusachtige schroom zou moeten overwinnen om de stewardess aan te spreken, want ik moést in die cockpit raken. Ik kénde ook alle toestellen - als je me foto's toonde kon ik in een oogopslag zeggen: 'Dat is de MIG 29 en dat de MIG 25.' Het was echt een fascinatie voor die techniek, dat zo'n groot ding in de lucht bleef en dat jij dat toestel in de hand had.»

HUMO Het ging je niet om snelheid?

Braeckman «Neen, om controle. Ik had het veel meer voor die slome gigantisch toestellen, die majestueus opstijgen.

»Ik hield ook wel van de romantiek, hoor. Alle boeken waar vliegtuigen in voorkomen heb ik gelezen: 'Solo' van Roald Dahl, 'Memphis Belle'...»

HUMO Wat is er nu nog over van die droom?

Braeckman «Als er hier beelden van de nieuwe Airbus A380 binnenkomen, heb ik die meteen gezien. En als ik hoor dat Lode Roels van Radio Eén pas heeft leren vliegen, denk ik wel: 'Wie weet...'»

(sdj)


U vindt het volledige interview met Freek Braeckman in Humo 3508

undefined

'Het Journaal'

Eén, elke dag om 13.00, 18.00, 19.00 en rond 23.00

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234