null Beeld

Jonge Leeuwen: Line Pillet (22), actrice in 'Little Black Spiders'

Line Pillet is nog maar tweeëntwintig, maar ze is al véél. Pas afgestudeerd, en nu al de hoofdrolspeelster in 'Little Black Spiders' van Patrice Toye, bijvoorbeeld.

Jeroen Maris

Pillet - die woord studeerde aan het Leuvense Lemmensinstituut - speelt Katja, een zeventienjarig meisje dat zwanger is geraakt. Het is 1978: over bolle tienerbuiken hangt een loden taboe. Katja wordt op de zolderverdieping van een ziekenhuis weggezet, waar ze een groepje lotgenoten vindt dat weg van roddelzieke ogen een zwangerschap uitzit.

Een stuurse non bestiert de boel. Wat niet alle meisjes weten: dat ze hun kind verplicht zullen moeten afstaan na de bevalling - 't is een verkapte vorm van babyhandel, en helaas niet louter fictie: van 1970 tot 1982 vonden de feiten écht plaats in Lommel.

Het personage van Pillet is vast van plan wél een moeder te zijn. Ze sluit vriendschap met Roxane (mooie rol van Charlotte De Bruyne), en samen stevenen ze op een onthutsend einde af.

'Little Black Spiders', de derde langspeelfilm van Toye, ging in première op het filmfestival van Oostende.

Line Pillet «Ik maak het allemaal voor het eerst mee, en dat is behoorlijk spannend. De première op het filmfestival van Oostende was de eerste keer dat ik mijn hoofd zo groot op een scherm zag: ik wist niet waar ik het had. Ik ben heel enthousiast om het aan iedereen te laten zien: ik wil die film echt delen.

»Tegelijk voel ik me ook ontredderd. Het is allemaal heel intens geweest, en ik weet niet wat er nu gaat volgen. Ik ben net afgestudeerd, ik heb zin om allerlei dingen te doen, maar ik weet niet of er nog iets komt. Ik weet zelfs niet of ik me al actrice mag noemen.»

HUMO Van mij mag het. Heb je altijd al geweten dat je zou gaan acteren?

Pillet «Mijn ouders zijn gescheiden toen ik vijftien was, en plots was die gedachte daar: ik wil spélen. Ik ben toen naar het conservatorium in Mechelen gegaan, later ben ik kunsthumaniora gaan doen, en uiteindelijk ben ik op het Lemmensinstituut beland.

»Een bestemming zou ik dat acteren niet noemen - dat klinkt me toch net iets te hoogdravend. Ik wil gewoon iets doen waar ik gelukkig van word, en van acteren wórd ik gelukkig.»

HUMO Het is je eerste grote rol, en meteen zo'n donkere: riskeert die zwaarte dan niet met je aan de haal te gaan?

Pillet «Jawel, absoluut. Die zwaarte ís ook met me aan de haal gegaan. Ik heb me er zelfs bijna in verloren. Ik vond dat ik me heel alleen moest voelen voor die rol, en daarom heb ik altijd iets van een afstand bewaard tegenover de andere acteurs.

»Maar daardoor ging ik me na verloop van tijd ook écht heel alleen voelen, en had ik voortdurend het gevoel dat ik zou imploderen. Er gebeurde ook zoveel. Je moet het je inbeelden: ik wist niet dat een filmset zo complex is, dat er zo'n grote entourage bij betrokken is, en dat er op elk moment zoveel verschillende dingen gebeuren. Het kostte me energie om in mijn bubbel te blijven.

»Charlotte had helemaal niet zoveel problemen met de diepgang van haar rol. Zij kon alles gewoon uiten - ook al omdat ze een heel extraverte persoonlijkheid moest spelen. Het was ook altijd Charlotte die zei: 'Relax nu eens, Line, wees kalm, amuséér je.' En ik héb er ook van genoten, maar 't was geen uitgelaten geluk - wel stil genot.

»Ik moest stilletjes zijn, me opsluiten in die rol, al die emotie in mezelf opslaan. En daarom móést ik 's avonds gaan dansen en drinken, omdat ik anders gewoon ontplofte. Ik kon me niet de hele tijd inhouden, ik moest iets ventileren. Anders was ik erg ongelukkig geworden.»

Bekijk de trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234