null Beeld

Jonge Leeuwen: Lize Feryn & Jacob Ooghe'Jacob is bij ons de vrouw'

‘Ze zien er een beetje uit als de Natural Born Killers,’ zegt fotograaf Johan Jacobs als hij het jonge acteurskoppel Lize Feryn (22) en Jacob Ooghe (23) voor zijn camera zet. Het is waar.

Stefanie De Jonge

'Jacob kan heel veel liefde geven en verwacht maar de helft terug. Maar zoveel teruggeven kan ik helemaal niet.' Lize Feryn

Lize Feryn was al een hit vóór ‘In Vlaamse velden’, waarin ze debuteerde, op televisie kwam. En vanaf de eerste aflevering van ‘Voor wat hoort wat’, Ooghes debuut, twitterde vrouwelijk Vlaanderen vrolijk over de spetter die Jacob is, hún reden om voortaan elke donderdag op Eén af te stemmen. De serie, waarin Feryn en Ooghe twee van de vier delinquenten spelen die in een rusthuis als straf chique oudjes moeten verzorgen maar in plaats daarvan terreur zaaien, is wonderlijk. Ze fascineert, zeker naarmate de bejaarden en de jonge criminelen hun hang naar terreur in elkaar herkennen.

Lize Feryn «Telkens als ik zag hoe die oudere actrices – één van hen was al 92 – er nog steeds zo in vlogen, dacht ik: ‘Zo wil ik ook worden. Ik wil ook zo dóór kunnen blijven gaan tot het bittere einde.’ Het gaf me hoop.»

HUMO Weet je hoe je dat voor elkaar wilt krijgen?

Feryn «Ik heb wel een beetje in mijn hoofd hoe ik het wil. Maar telkens blijkt dat je de dingen nooit helemaal in de hand hebt. Ik dacht dat mijn plannetje perfect werkte: eerst een opleiding aan het Lemmensinstituut, daarna ‘In Vlaamse velden’, nu ‘Voor wat hoort wat’ en de film ‘Emperor’... Alles volgde elkaar mooi op, en in de goede richting, maar opeens kom je toch terug het leven tegen: mijn mama is weer ziek. Ze was genezen van haar kanker, maar ze is hervallen. Dat plaatst meteen elke vorm van carrièreplanning in een ander daglicht en doet je beseffen dat, hoe graag je het ook wilt, je het leven niet kúnt controleren.

»Ondanks mijn mooie weggetje tot nu toe als actrice ben ik ook gewoon aan het wachten tot ik weer een casting krijg om me te kunnen bewijzen. Dankzij mijn manager in Duitsland heb ik net via Skype twee audities gedaan voor internationale projecten. Maar pas als ik me weer ergens in kan vastbijten, zal ik geruster zijn.»

HUMO Jacob, denk jij diep na over je toekomst?

Jacob Ooghe «Ik droom wel over waar ik naartoe wil, maar ik laat de dingen meer gebeuren dan Lize. Ik zie wel wat er op me afkomt en pak kansen zoals ‘Voor wat hoort wat’ meteen met twee handen vast.»

HUMO Je droom is wel acteur worden.

Ooghe «Ja, maar die droom is een beetje verwaterd. Ik heb op school dictie en voordracht gevolgd en heb bij het amateurtheater gespeeld. Daarna heb ik nog ingangsexamen gedaan voor het KASK, maar in de eerste ronde was ik er niet door. Aan de tweede ronde heb ik niet meer meegedaan. Ik dacht: ‘Dan is het blijkbaar toch niet voor mij.’ Ze vonden daar ook dat mijn persoonlijkheid niet artistiek genoeg was.»

HUMO Wat bedoelden ze daarmee?

Ooghe «Dat vraag ik me nog altijd af. Ik was natuurlijk teleurgesteld, maar ik heb me daar vrij snel overheen gezet. Ik dacht: ‘Als acteren is wat ik moet doen en wat ik echt wil, dan komt het nog wel. Daarna ben ik communicatiemanagement gaan studeren, en opeens kreeg ik via het figurantenbureau In The Picture een mail: ze zochten een West-Vlaamse jongen voor ‘Voor wat hoort wat’, en zo kwam het toch op mijn pad.»

Feryn «Dat is niet waar. Om te beginnen heb je je ingeschreven bij In The Picture en daarna heb je op die mail over ‘Voor wat hoort wat’ metéén gereageerd. Het is niet dat iemand jou op straat aansprak en zei: ‘Jij bent wie we zoeken, jij bent Sverre!’ Ik geloof niet dat dingen zomaar op je pad komen.»

Ooghe «Maar In The Picture is een bureau voor figuranten. Alleen maar omdat ze echte West-Vlamingen zochten, is het productiehuis via hen ook jonge acteurs gaan zoeken.

»Lize zit helemaal anders in elkaar. Met studeren wacht ik ook altijd tot het laatste moment. Daar wordt zij gek van. Zij vindt dat ik moet plannen.»

Feryn «Ja, en het is niet om het één of ander, maar ik denk dat je daar toch verder mee raakt.»

undefined

null Beeld

HUMO Communicatiemanagement is wel iets héél anders dan acteren.

Ooghe «Ja en neen. Voor reclame heb je ook acteurs nodig. Ik zal er toch het Belgische medialandschap door leren kennen.»

Feryn «Maar wel de andere kant van die wereld, de commerciële kant.»

HUMO De kant van de verkoop. Ben je daar goed in?

Ooghe «Ik denk dat ik wel iets verkocht kan krijgen.»

Feryn «Absoluut! Hij is heel goed in improviseren, dingen uit zijn mouw schudden, zich ergens uit babbelen, de waarheid naar zijn hand zetten... Dat is niet negatief bedoeld, hè.»

HUMO Je bedoelt dat hij een handige jongen is.

Ooghe «Ja, ik zou het zo zeggen. Mijn vader is ook verkoper.»

HUMO Wat verkoopt hij?

Ooghe «Lucht.»

HUMO Hahaha!

Ooghe «Bij wijze van spreken, hè, maar hij zegt dat zelf. Hij organiseert vakbeurzen. Hij huurt, bijvoorbeeld, Flanders Expo af en verhuurt dan lege vierkante meters aan mensen die daar een stand willen zetten. Maar mijn papa is ook acteur geweest. Dirk Tanghe was zijn beste vriend. Hij speelde onder zijn regie bij Toneelkring Sint-Rembert in Torhout – hij speelde mee in zijn ‘Romeo en Julia’ en in ‘Oedipus’. Hij kon professioneel gaan acteren, maar koos toch voor de zekerheid van de verkoop.»

HUMO Lize, jouw vader is milieuconsulent.

Feryn «Ja, en kunstzinnig zijn werd bij ons erg gestimuleerd. Mijn twee zussen en ik hebben op de academie alles gevolgd wat er te volgen was. Thuis waren we altijd samen dingen aan het knutselen. Mijn zussen hebben allebei een opleiding beeldende kunsten gevolgd in Brugge. Samen met mijn moeder hebben we nu ook alle drie leerbewerking gevolgd en deze maand gaat het atelier open waar we samen handtassen zullen ontwerpen. Mensen kunnen online een handtas bestellen en daarna in ons open atelier komen kijken hoe we die maken.»

Ooghe «Lize haar thuis is een plek waar iedereen komt en gaat. Het Feryndorp noemt de buurt het. Heel bijzonder.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ze heeft me echt laten zweten – zoals elke vrouw dat doet' Jacob Ooghe

HUMO Waar hebben jullie elkaar eigenlijk ontmoet?

Feryn «Bij ‘Voor wat hoort wat’. We hadden elkaar voordien nog nooit gezien.»

Ooghe «Ik had haar natuurlijk al wel in de krant zien staan en had eerlijk gezegd weleens gedacht: ‘Wauw! Stel dat ik haar eens zou tegenkomen.’ En opeens zou dat gewoon gebeuren. Ik zou gewoon samen met haar op een set staan.»

HUMO En? Hoe was de eerste kennismaking?

Ooghe «Ja, toen maakte ik geen enkele kans natuurlijk – dat dacht ik tenminste.»

Feryn «Ik heb hem ook lang dat gevoel gegeven (lacht).»

HUMO Je vertelde ons dat de vorige keer al: ‘Ik laat niet snel merken dat ik iemand leuk vind.’

Feryn «Nee. Ik hou ook in de liefde de dingen graag in handen.»

Ooghe «Ze heeft me echt laten zweten – zoals elke vrouw dat doet.»

HUMO Jij was de enige van de vier jonge acteurs die al voor televisie had gewerkt en al bekend is. Trok dat de verhoudingen scheef?

Feryn «In het begin dachten de drie anderen duidelijk: ‘Jij hoeft niet nerveus te zijn. Jij hebt dit allemaal al een keer meegemaakt.’ Maar ik was juist véél nerveuzer dan voor ‘In Vlaamse velden’. Iedereen heeft nu al een mening over mij. Ik heb die meningen ook allemaal gelezen – wat ik achteraf gezien beter niet had gedaan. Niet iedereen was even positief, hè. Op een gegeven moment ging het erover dat ik altijd dezelfde blik zou opzetten als ik in de camera kijk. Ik heb me dat toen hard aangetrokken en tijdens de repetities van ‘Voor wat hoort wat’ heb ik vaak gedacht: ‘Let op je blik, Lize! Geef de camera niet weer diezelfde blik!’ Eigenlijk is het veel fijner om met een schone lei aan een project te beginnen.»

HUMO Omdat er dan nog geen verwachtingen zijn en alles wat je doet als underdog, bijna alleen maar kan meevallen?

Feryn «Zo had het bij ‘In Vlaamse velden’ kunnen zijn, maar ze hebben me nog vóór die serie op televisie kwam, enorm gehypet – ‘Dit is hét nieuwe talent!’ Ik was helemaal geen underdog meer en alle ogen waren op mij gericht. Weet je dat ik al in ‘Villa Vanthilt’ zat vóór we met de opnames begonnen waren? Ik had nog nooit een camera van dichtbij gezien en ik zat al als actrice bij Marcel Vanthilt. Ik heb me daardoor laten meeslepen, ik zat op een wolk. En als mensen dan opeens zeggen: ‘Wat ze doet, is toch niet zo goed’, word je wel keihard van die wolk geduwd.»

Ooghe «Jij bent nu toch ook weer meteen op Twitter gaan kijken wat mensen over ‘Voor wat hoort wat’ zeggen?»

Feryn «Ik kon het niet laten. Ik speel voor een publiek en dan wil ik toch weten of ze appreciëren wat ik doe, of dat er iets is dat ik zou moeten verbeteren.»

Ooghe «Ik doe dat niet. Ik bescherm mezelf liever tegen al die gratuite meningen. Ik was alleen maar zenuwachtig over wat mijn vader van Sverre zou vinden. Tijdens een schooltoneelvoostelling heb ik eens de hoofdrol gespeeld in ‘Reinaert de vos’ en toen zei hij me achteraf: ‘Ik heb te veel Jacob gezien en te weinig het personage dat je speelde.’ Dat vond ik echt verschrikkelijk. Maar nu vond hij dat ik fantastisch had gespeeld. Daar trek ik me hard aan op.

»Mijn vader heeft er spijt van dat hij met acteren is gestopt. Dus toen ik hoorde dat ze bij ‘Voor wat hoort wat’ nog iemand zochten voor de rol van Ludo, de bankdirecteur, heb ik meteen hem voorgesteld. Hij heeft meegedaan aan de casting en hij zat bij de laatste drie! Maar hij heeft het niet gehaald, jammer.»


String-in-’t-veld

HUMO Lize, voor ‘In Vlaamse velden’ had je je tekst al maanden van tevoren ingestudeerd en was je diep in je personage gedoken. Heb je dat nu weer gedaan? Was het jouw idee dat Amber haar string boven haar uniformbroek uittrekt?

null Beeld

Ooghe «Jaaa!»

Feryn «Amber is zó met haar uiterlijk bezig. Ze vindt het vreselijk dat ze zo’n lelijk uniform moet dragen en gaat dan heel ver in het toch nog etaleren van zichzelf. In het script stond dat ze haar mouwtjes oprolt en haar blouse niet helemaal dichtknoopt, maar ik vond dat het een tikkeltje méér moest zijn.»

Ooghe «Ik vind het straf dat ze dat bedenkt en haar idee ook net zo lang verdedigt tot ze gelijk krijgt.»

HUMO Met de string van Amber is goed gelachen op Twitter.

Feryn «En ook met Amber haar kakfobie. Er waren nu wel veel minder reacties dan op ‘In Vlaamse velden’, maar er was ook nauwelijks kritiek.»

HUMO En deze keer was het niet jouw schoonheid, maar die van Jacob die werd bezongen.

Feryn «En daar is hij heel blij mee. Jacob is heel ijdel.»

Ooghe «Dat is waar. Ik zorg er altijd voor dat ik er goed uitzie als ik naar buiten ga.»

Feryn «Jacob denkt zelfs na over zijn outfit om naar de voetbaltraining te gaan, terwijl hij die daar toch weer meteen moet uittrekken. Nu, ik hou er wel van dat een jongen er altijd verzorgd uitziet, maar soms denk ik wel: ‘Wat zegt hij nu!’ Net nog zette ik tijdens het rijden even het raam van de auto open en hij riep meteen: ‘Néén! Mijn haar! Mijn haar!’»

HUMO Lize, hoeveel heb jij te danken aan je schoonheid, denk je?

Ooghe «Ik denk dat zij zichzelf niet zo mooi vindt als de wereld haar vindt.»

Feryn «Ik moet natuurlijk niet flauw doen. Mijn kop is goed genoeg om op tv te komen en ik mag modellenwerk doen, maar ik zou het wel heel spannend vinden om eens een lelijk kneusje te spelen en helemaal tegen mijn uiterlijk in te gaan. Maar je moet ook op de juiste manier gebruikmaken van wat je hebt.»

Ooghe «Dat vind ik ook. Helaas ben ik geen vrouw.»

undefined

'Ik zou het wel heel spannend vinden om eens een lelijk kneusje te spelen en helemaal tegen mijn uiterlijk in te gaan' Lize feryn

HUMO Hoe bedoel je?

Ooghe «Ik denk dat je als vrouw je schoonheid veel meer kunt uitspelen en er makkelijker een man mee kunt inpalmen – om een rol te versieren, bijvoorbeeld.»

Feryn «Dat denk ik helemaal niet.»

Ooghe «Ik zeg niet dat je er zo als actrice komt, maar wel dat je jezelf er een tikkeltje extra mee vooruit kan helpen. Een vrouwelijke verkoopster, bijvoorbeeld, krijgt dingen iets makkelijker verkocht aan een man dan een man dat zou kunnen.»

Feryn «Ik denk echt dat er wat dat betreft geen verschil is tussen mannen en vrouwen. Kijk naar jezelf. Jouw mondelinge examens zijn toch niet voor niets altijd beter dan je schriftelijke.»

Ooghe «Dat is omdat ik, als ik er met mijn antwoord een klein beetje naast zit, aan de mimiek van de professor kan zien waar ik met mijn uitleg naartoe moet.»

Feryn (tegen ons) «Zie je nu! Dat bedoel ik met zijn aanleg voor verkopen! Jacob is zich heel bewust van hoe hij overkomt bij mensen. Hij weet in elke groep mensen het juiste soort mopje te vertellen waardoor iedereen hem leuk vindt. Ik weet dat hij eigenlijk uit onzekerheid zo zijn best doet om de grappige te zijn, maar hij komt daardoor wel heel zelfverzekerd over.»

Ooghe «Ik kom zelfverzekerder over dan ik ben, dat is waar. Ik was bijvoorbeeld heel nerveus voor dit gesprek.»

HUMO Wel heel eerlijk dat je dat allemaal toegeeft, zeker voor een man.

Feryn «Maar hij is de vrouw in onze relatie (lacht).»

HUMO Wat zeg je nu?

Feryn «Dat hij heel gevoelig is en zich heel goed kan aanpassen (lacht). Veel beter dan ik. Je ziet dat aan heel zijn leven. Vroeger was hij een skater. Toen hij moest verhuizen, werd hij een jumper, zoals zijn nieuwe vriendjes. En toen hij weer van school veranderde, werd hij een snob, net als de rest. Terwijl ik op het ASO altijd ‘de rare’ was, tot ik naar de kunstschool ging. Daar was ik niet raar meer, omdat ik daar thuishoorde.»

Ooghe «Ik heb het gevoel dat ik overal thuishoor. Ik kan er overal wel voor zorgen dat ik word opgenomen.»

Feryn «Dat maakt hem ergens ook weer heel zelfverzekerd, want daardoor weet hij dat hij altijd wel op zijn pootjes terecht zal komen – of hij nu acteur blijft of niet. Daar ben ik van overtuigd.»

HUMO Waarom ben jij zo vaak verhuisd, Jacob?

Ooghe «Mijn ouders zijn gescheiden toen ik twee maanden oud was en mijn moeder is een paar keer van stad en van job veranderd. Dat betekende elke keer een andere school en een ander milieu.»

HUMO Dan word je wel goed in je aanpassen.

Ooghe «Ja. Bij mijn papa was de manier van omgaan ook helemaal anders dan bij mijn mama. Dat zal er ook mee te maken hebben.»


Geven en nemen

HUMO Doet bij jou thuis iedereen een beetje zijn zin, Lize?

Feryn «Ergens wel. Wij zijn een heel hecht gezin, maar we werden ook hard aangemoedigd om onszelf te ontwikkelen. De drie zussen werden, bijvoorbeeld, nooit vergeleken. ‘Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en moet doen waar hij goed in is,’ zeiden mijn ouders.»

HUMO Jij focust je daardoor sterker dan Jacob op een doel. Je wilt acteren en daar koste wat het kost niet in mislukken.

Feryn «Het is niet zo dat ik mijn leven als mislukt beschouw als ik niet in Hollywood raak.»

HUMO Maar als ik het over een doel heb, begin jij wel over Hollywood.

Ooghe «Dat is omdat we een weddenschap hadden: om het eerst in Hollywood. Zij heeft al gewonnen, hè. Ik droom daar ook van, hoewel ik dat eigenlijk niet durf uit te spreken. Want wat heb ik al gedaan? Ik sta eigenlijk nog nergens.»

HUMO Lize, jij stond in ‘Emperor’ tegenover Adrien Brody.

Feryn «Dat was heel spannend. Ik faal zo al niet graag, maar in zijn buurt wilde ik zéker niet afgaan. Daarom heb ik voor mijn eerste scène met hem gewoon gezegd: ‘Als er iets is wat deze scène vooruit kan helpen, zeg het mij dan.’ Hier in Vlaanderen bespreek je tijdens de repetities hoe je een scène het best kan spelen en probeer je één en ander uit. Maar op een Amerikaanse set heb je stand-ins om je repetities te doen. Dus vroeg ik hem om tips, en die gaf hij me gewoon. Dat had ik helemaal niet verwacht. Hij gaf me heel duidelijke aanwijzingen: ‘Eerst kijk je naar beneden. Je kijkt pas op als ik iets tegen je zeg. En daarna kijk ik je aan en dan draai jij je blik weg...’ Ik deed precies wat hij zei. Die man heeft wel al een Oscar gewonnen, hè.»

HUMO Je paste je aan!

Ooghe «Ze kan het wel als ze wil (lacht). Ze kan het zelfs steeds beter.»

Feryn «In onze relatie is het wat dat betreft ook even moeilijk geweest. Als je je hele leven alleen met jezelf rekening hebt moeten houden en ineens moet je evenveel rekening houden met iemand anders... Dat vond ik heel moeilijk. Ik zei het al, Jacob is de vrouw in de relatie. Hij is iemand die heel veel liefde kan geven en de helft van wat hij geeft, ook terug verwacht. Maar zoveel teruggeven kan ik helemaal niet. Goed, dat weten we nu. We proberen elkaar tegemoet te komen en een middenweg te vinden.»

Ooghe «Maar dat gaat eigenlijk vanzelf.»

Feryn «Dat is waar. Jacob en ik amuseren ons gewoon heel hard samen. We hebben veel plezier. Zo is het eigenlijk, heel simpel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234