null Beeld

Jonge Leeuwen: Lotte Heijtenis (30) uit 'Jes'

Eerder dit jaar was Lotte Heijtenis op de televisie te zien in 'De smaak van De Keyser', waarin ze de jonge Charlotte speelde. Nu is ze Jes Jacobs in 'Jes', een serie die je zelfhulpdrama voor dertigers van nu zou kunnen noemen. 'Jes' heeft ook iets weg van de gemiddelde chick flick, en is voor de rest aangename lichte kost met een mooie rolbezetting.

Rudy Vandendaele

Volgens onderzoek zouden hedendaagse dertigers hevig aan een geestelijke welvaartsziekte lijden: zij zouden haast ten onder gaan aan de keuzemogelijkheden die het moderne leven hen biedt, of toch dát moderne leven dat we ons van voor de economische crisis herinneren, een embarras du choix waarnaar we weleens heimwee zouden kunnen krijgen binnen afzienbare tijd. Van Lotte Heijtenis, die nog niet zo lang geleden haar debuut als dertiger heeft gemaakt, wil ik om te beginnen weten of haar leven tot nog toe naar wens is verlopen.

Lotte Heijtenis «Meteen moet ik aan dat beroemde zinnetje van John Lennon denken: 'Life is what happens to you while you're busy making other plans.' Ik word eenendertig, en ik heb nooit duidelijk afgelijnde verwachtingen van het leven gehad, laat staan dat ik ooit aan carrièreplanning zou hebben gedaan. Ik zit nog steeds niet in een database voor acteurs, en ik heb geen portfolio. Mijn leven is gewoon verlopen zoals het moest verlopen, en ik heb daar nog geen moment spijt van gehad. Ondertussen weet ik wél wat ik het liefste doe.»

Het volledige interview leest u vanaf dinsdag 28 april in Humo 3582.


Enkele quotes

«Toen ik twaalf was, had ik nog een duidelijk toekomstbeeld: boerin worden rond m'n twintigste, en op m'n vijfentwintigste moeder. Die romantische droom zal ik wel van huis uit hebben meegekregen: mijn ouders zijn sixtiesmensen. Ik ben geboren op een boerderij in Temse, en mijn eerste levensjaren heb ik in een commune met drie koppels doorgebracht.»

«Hoe minder verwachtingen ik heb, hoe beter het gaat, dat heb ik ondertussen wel geleerd. Ooit zal ik wel torenhoge en vooral romántische verwachtingen van de liefde hebben gehad. Maar zodra je jeugdliefde niet de man van je leven blijkt te zijn, neem je ook afscheid van het romantische ideaal. Dat is volwassen worden.»

«Omdat we later aan kinderen beginnen, wordt er veel meer over nagedacht dan vroeger. Ik wil kinderen, daar heb ik nooit aan getwijfeld, maar 't zal zeker nog een aantal jaren duren voor ik ze krijg. Ook al omdat ik later dan je zou verwachten - nauwelijks vier jaar geleden - aan een soort van 'carrière' ben begonnen. Daar wil ik me nu volop mee bezighouden.»

«Jes is jong en vrolijk en optimistisch, bij momenten op het naïeve af: dat kan ik wel spelen, maar ik zou ook graag eens een zwaar getormenteerde of een uiterlijk ijskoude vrouw neerzetten. Of een personage dat op het destructieve af idealistisch is, of een beetje simpel van geest.»

«Er zit iets zwaarmoedigs in mij, al vraag ik me nog steeds af waarom. Ik ben gezond, mijn ouders leven nog, er woedt hier geen oorlog: waar zou ik eigenlijk ongelukkig om moeten zijn? Dat zwaarmoedige gevoel wordt zelden door anderen veroorzaakt - 't is veeleer zelfkwelling, zal ik maar zeggen. Met ouder worden probeer ik milder te zijn voor mezelf, wat niet altijd vanzelf gaat.»

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234