null Beeld

Jonge Leeuwen: Soetkin Baptist (22), zangeres van Ishtar

Soetkin Baptist van Ishtar over het Eurovisiesongfestival: 'Triestige eenheidsworst. De lol is eraf.' Jonge Leeuwen, jawel!

Redactie

'O julissi na jalini/ O julissi na dytini/ O bulo diti non slukati/ Sestrone dina katsu': een folkkenner hoort er invloeden van de Hongaar Horváth Túk in, 'De Merel van Hódmezövásárhely'. Een andere folkkenner meent er allusies in te horen op - ik bespaar u de Sloveense titel - 'Je moet al een zwaluw zijn om hier terug te komen' van Novak Njígàvrèdnur, en een derde connoisseur vindt het een typisch meilied in de trant van de Bulgaar Gavrilov Siúmelèip, dat indertijd op ontmaagdingsfeesten aan de oevers van het Balatonmeer werd gezongen. En dat terwijl het gewoon de Belgische inzending voor het Eurosongfestival is, een liedje van de groep Ishtar.

Om kwart over tien ochtends heb ik op een doordeweekse dag plaatsgenomen in café De Eendracht op de Markt in Geraardsbergen. Het is er stil. Aan aparte tafeltjes zijn twee bejaarde heren al aan rode port toe. In stilte hebben zij niets met elkaar te maken, behalve dan ze, inzake rode port, allebei geen tijd te verliezen hebben. Mijn blik wordt ook getroffen door een groot uitgevallen en daardoor dreigend kruisbeeld. Als er heel veel rode port in je zit, hoor je Hem wellicht roepen: 'Mijn God, mijn God, waarom hebt Gij mij verlaten? Eli, Eli, lama sabachtani?' Maar voor ik op dat fantasietje kan voortborduren, klinkt in mijn gedachten alweer 'O julissi na jalina' op, want Soetkin Baptist (22), de leadzangeres van Ishtar, zit ineens voor mij.

undefined

Soetkin Baptist «Michel Vangheluwe heeft 'O julissi ...' niet met het oog op Eurosong geschreven. We speelden dat liedje op een repetitie - de oerversie - en toen dachten we: 'Shit, zeg! Wat is dít?' We vonden dat er iets onweerstaanbaars in zat, en toen zei iemand lacherig dat er liedjes en kandidaten voor Eurosong werden gezocht. We hebben snel een demo opgenomen, en uit pure gekkigheid en ook voor het avontuur - 'Zullen we het eens proberen? - hebben we die ingestuurd.»

Zing mee met 'O julissi na jalini':

undefined

Klik hier om het video filmpje te bekijken

undefined

Soetkin Baptist «De gevolgen van Eurosong vond ik psychisch belastend - het wringt je uit. Overal is er persaandacht, en je moet voortdurend oppassen wat je zegt, en iedereen, iederéén heeft kritiek op je, deskundig of niet.»

Zweden vindt het maar niets: 'Ishtar, de Sound of Music voor dronkaards'

undefined

undefined

Herman Brusselmans: 'Een achterlijk middeleeuwsklinkend heksennummer'


undefined

HUMO Ik denk dat haast niemand nog oprecht in de waarde van het Eurosongfestival gelooft.

Soetkin Baptist «Neen. De kans dat België in de finale geraakt is zodanig klein, dat je maar beter een riskant nummer als 'O Julissi ...' kunt insturen, vind ik. Het zal erop of eronder zijn.»

Volg de Belgische groep Ishtar op weg naar het Eurovisie Songfestival 2008 in Belgrado via de website van Belgovision. Promofilmpje: Stem voor België

undefined

undefined


Lees het volledige interview met Soetkin Baptist vanaf dinsdag 13 mei in Humo 3532

Eurosongfestival: eerste halve finale

Eén, dinsdag 20 mei, 21.00

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234