null Beeld

Jonge Leeuwen Trixie Whitley (25), muzikante

Trixie Whitley (25) is het wonderlijke meisje - met roots in New York én Gent - dat podia tot walhalla's van urban blues maakt, met Black Dub - het project van de grote Daniel Lanois - open monden scoorde en straks, in het najaar, haar eerste plaat uitbrengt.

Jeroen Maris

In afwachting daarvan staat ze dit weekend op Cactus. Trixie is ook de dochter van Chris Whitley, de bluesmuzikant die altijd wel een demon te verschalken had, en in 2005 stierf - zijn genie ademt nog.

Maar ze is méér dan een dochter: terwijl ze me haar levensfilosofie voorschotelt, twijfelt, struikelt en tuimelt ze - maar vindt ze uiteindelijk ook altijd weer grond onder haar voeten. En zo gaat het ook in haar échte leven, zegt ze.

HUMO Het lijkt alsof je al een hele geschiedenis met je meedraagt, maar je bent nog altijd maar 25.

Trixie Whitley «Het voelt een beetje maf. Het begint me te dagen dat ik niet langer altijd en overal de jongste ben. Heel lang ben ik dat wél geweest, maar nu ben ik dus niet meer the baby in the house: dat is even wennen.

»Toch weet ik niet goed wat dat is, jong zijn. Ik heb geen echte jeugd gehad, ben geen product van een klassieke opvoeding. Ik loop al mijn hele leven tussen de muzikanten en ging als kind al mee op tournee. Mijn puberjaren waren ook heel heftig.

»Omdat ik altijd in het gezelschap van volwassenen was geweest, kon ik mijn leven moeilijk delen met leeftijdsgenoten. Nu besef ik dat ik nog altijd maar vierentwintig ben, en heb ik het gevoel dat ik mijn jeugd wat moet inhalen. Ik moet luchtiger omgaan met het leven.

»Ik ben ontzettend veel uitgeweest toen ik veertien, vijftien was. Een geluk, want daardoor heb ik nu veel discipline - en trap ik niet in de valletjes waar je als jonge muzikant makkelijk het slachtoffer van wordt. Ik heb geen zin om plots het zwijn te gaan uithangen, ik wil de mensen van mijn generatie opzoeken. Ik wil een beetje jong kunnen zijn.»

HUMO En echt deel uitmaken van je generatie?

Whitley «Toch een beetje. Ik moet me integreren, maar ik geniet er enorm van. Ook al is het wat zoeken, omdat er nu eenmaal niet zo veel jonge mensen in mijn omgeving zijn.

»Vandaar dat ik heel bewust voor een jong iemand gekozen heb om mijn plaat mee te maken: Thomas Bartlett. Hij is ongeveer dertig, maar heeft wel al gewerkt met Lou Reed en Yoko Ono. En met jongere artiesten als The National en Grizzly Bear. Het was verfrissend om eens een referentiekader te kunnen delen met iemand.

»Tijdens de opnames heb ik wel beseft dat ik een groot stuk naïviteit kwijt ben. Ik wou een compromis vinden tussen argeloosheid en die oude ziel van me, en dat is me gelukt, denk ik. De plaat klinkt heel fris en onbevangen, maar mensen zeggen me dat ze wél complexer en minder doorsnee is dan wat leeftijdsgenoten van me doorgaans maken. Ik probeer een jonge je m'en fou-houding te combineren met wat maturiteit: dat is het eigenlijk.»

HUMO Je lijkt het moeilijk te vinden, jong zijn?

Whitley «Ach, ik heb mij nooit echt fris en jong gevoeld. Daarom dat ik het nu wel probeer, jong zijn: ik wil mezelf toelaten om af en toe onbezorgd vrolijk te zijn, maar het is een mindset die ik moet creëren.

»Ik denk dat leeftijd op zich niet zo belangrijk is. Soms ontmoet ik mensen die twee keer zo oud zijn als ik, maar die ik emotioneel erg onvolwassen vind. Of omgekeerd: jongeren bij wie ik ook zo'n oude ziel detecteer. Leeftijd is niet bepalend, het levenspad dat je al gewandeld hebt is dat wel.»

Bekijk 'A Thousand Thieves'

Bekijk 'Fourth Corner'

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234