null Beeld

Jonge Leeuwen: wielrenner Jasper Stuyven (20)

Wat als je zoon vandaag voor Bontrager Cycling Team rijdt, tot voor kort de beloftenploeg van Lance Armstrong, en steevast wordt genoemd als dé opvolger van Philippe Gilbert en Tom Boonen? Moet je je als ouder dan zorgen beginnen te maken?

Joost Vandesande

Het wielrennen is bezig aan een groot zuiveringsritueel, en iedereen heeft de mond vol van de jonge, nieuwe generatie. Maar hoe ziet de jonge garde zelf de toekomst? Om dat te weten te komen, moeten we volgens de kenners op bezoek bij de familie Stuyven in Leuven. Samenstelling: moeder Kathleen Catteeuw (52), vader Mathieu (52), dochter Jolien (22) en zoon Jasper Stuyven, wielergod in spe.

In het gezellige huis vlakbij de ring – Louis Tobback woont net om de hoek – treffen we geen trofeeën of andere verwijzingen naar een koersende zoon. Aan overwinningen nochtans geen gebrek: in 2009 werd Jasper wereldkampioen op de weg bij de junioren, het jaar nadien won hij in zijn regenboogtrui Parijs-Roubaix.

Als we met het gezin mee aanschuiven aan de keukentafel, ontmoeten onze ogen de verbeten blik van de kampioen. Wat ook meteen opvalt: het Livestrong-bandje om zijn pols.

Jasper Stuyven «De vader van een goede vriend is onlangs aan kanker gestorven. Sindsdien heeft dat bandje nog meer betekenis gekregen: ik heb het gevoel dat ik zijn herinnering meedraag.»

HUMO Het heeft niets te maken met trouw aan Lance Armstrong?

Jasper «Goh, voor mij is hij niet van zijn sokkel gevallen, als het dat is wat je bedoelt. Ik blijf de grootste bewondering hebben voor hem als atleet. Wat er gebeurd is, praat ik niet goed. Zijn hang naar macht en de intimidatie die ermee gepaard ging, vond ik nogal ver gaan, dat is zeker niet mijn stijl. Maar om nu te zeggen hij dat hij al die patiënten heeft bedrogen die hun hoop op Livestrong hadden gesteld, dat vind ik overdreven.

»Hij heeft mijn ploeg opgericht – echt de top qua omkadering – en ik ben hem dankbaar dat ik zo'n kans krijg. Vorig jaar heeft Lance een tijd met ons meegetraind: naast hem rijden, of gewoon met hem aan tafel zitten, dat deed me iets. Veel mensen vinden hem een eikel, maar over zijn persoon kan ik niks slechts zeggen: hij kwam op mij over als een heel aangename en positieve mens.

»Mijn mening over de hele crisis: ik weet niet of ze er goed aan doen om zo diep te graven, soms gaan ze wel twintig jaar terug. Ze zouden beter een plan opstellen om de doping nu te bestrijden.»

HUMO Hoe denken jullie erover: maak je je als ouder niet ongerust?

Mathieu Stuyven «Hoe meer er wordt gekuist, hoe beter voor ons. Elke renner die gepakt wordt, is in principe goed nieuws. Ik hoop alleen maar dat de sport er niet aan ten onder gaat. Dat het allemaal waar blijkt te zijn, is heel confronterend. Het is het ideale tijdstip voor sommige renners om de waarheid te vertellen en niet langer te ontkennen. We hopen dat alles opgeklaard is als Jasper prof wordt - en dat is volgend jaar al.

»Ik kan niet genoeg tegen doping zijn: het is competitievervalsing. Maar ik vraag me net als Jasper af of ze wel zo ver moeten teruggaan. Je moet een periode juridisch kunnen afsluiten. De UCI gaat niet vrijuit. Ik hoop dat ze dit moment aangrijpen om grondige hervormingen door te voeren.»

Kathleen Catteeuw «We blijven er vertrouwen in hebben. Wat wij zien van het jeugdwielrennen laat alleen het beste verhopen: volgens ons is daar geen doping te vinden.»

Mathieu «Het boek van David Millar (Schots wielrenner, in 2004 betrapt op het gebruik van epo, red.) was zeer verhelderend, omdat je het hele proces te zien krijgt. Millar was natuurlijk niet beginnen te koersen om aan de doping te zitten, maar op een gegeven moment staat hij voor de keuze: heb ik alles over voor mijn droom of niet? (Tegen zijn vrouw) Heb jij het nu al gelezen?

Kathleen «Nee, wel 'Alleen winnen telt' van Johan Bruyneel. Net voor de affaire losbarstte: toen ik het las, was ik euforisch (lacht). Hoe ze werkelijk alles voor die Tourzeges gedaan hebben, elke bocht van het parcours hadden ze verkend. Ik denk dat daar óók de waarheid instaat.

»Mensen gaan soms ver: de Nederlandse sportjournalist Mart Smeets werd omwille van zijn Livestrong-bandje zelfs met de dood bedreigd.»

Jasper «Ik merk dat ik me als wielrenner meer en meer moet verdedigen: mensen denken dat het niet zonder doping kan, hun oordeel is heel hard.»

HUMO Praat je er vaak over met je ploegmaats en vrienden in het peloton?

Jasper «Ja. We komen alsmaar dichter bij het profpeloton en daar gebeurt het vermoedelijk nog. We vragen ons dan af of de prestatie van die of die renner wel zuiver is. De meesten vinden trouwens dat Armstrong moeten boeten voor zijn daden, en dat er een grote schoonmaak moet komen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234