null Beeld

Jonge Leeuwen: Zita Wauters (13), dochter van Koen Wauters. 'Ik ben de camera's gewoon sinds de dag dat ik geboren ben'

Amper 13 jaar is Zita Wauters, maar ze zong al mee in een Ketnetmusical, heeft een vlog met tienduizenden volgers en maakt nu indruk met haar acteertalent in Stijn Coninx’ film ‘Niet schieten’. Daarin speelt ze het zusje van David Van de Steen en werpt ze zich tijdens een aanslag van de Bende van Nijvel in een kogelregen voor haar papa. Ze doet dat zo ijzingwekkend goed dat haar vader, presentator en zanger Koen Wauters, moeilijk zijn trots kan verbergen. Tijdens de persvoorstelling van de film stuurt hij ons een sms’je: ‘Wat vind je? Ze is goed, hè?’

Stefanie De Jonge

'Toen Stijn Coninx me de rol aanbod, zei ik: 'Cool!' Maar ik wist niet wie of wat de Bende van Nijvel was'

HUMO Je vader is trots.

Zita Wauters «Ik denk het wel, ja. ‘Keigoed gedaan!’ zei hij na de film. Maar hij was vooral heel stil, en liet een traantje. Die film raakt je wel, hè.»

HUMO Het is jouw personage, Rebecca, dat roept: ‘Niet schieten! Dat is mijn vader.’ Haar kreet is de titel van de film.

Zita «Dat vond ik cool. Maar ook beangstigend, want het is één van de belangrijkste scènes van de film. Ik wilde zeker niet afgaan. Het is ook een moeilijke scène, want ik moest de angst en het verdriet van Rebecca echt voelen.»

undefined

'Dat kleine kindjes met mij op de foto willen op Ketnetdagen vind ik keischattig. Maar ik vind het raar dat ook oudere mannen soms met mij op de foto willen en me dan vastpakken'

HUMO Mijn collega Annemie Bulté, die samen met Bende-slachtoffer David Van de Steen het boek schreef waarop de film is gebaseerd, zei dat ze ontroerd was door hoe je na elke scène vroeg: ‘Deed ik het goed?’

Zita «Ik had bij Studio 100 wel wat acteerlessen gevolgd, maar het was de eerst keer dat ik echt mocht acteren. Plots stond ik naast Jan Decleir en Louis Talpe, terwijl ik amper een paar jaar geleden nog had gedacht: oh my god, Mega Toby! Ik was superonzeker omdat iedereen keiveel ervaring had. Ik wou niet dat de kijkers achteraf zouden merken dat ik de mindere ben. Ik wilde niet de zwakke schakel zijn die het voor de andere acteurs zou verpesten. Daarom vroeg ik de hele tijd tips. ‘Probeer minder snel te praten en echt oogcontact te maken,’ zei Jan Decleir. Ik heb zoveel geleerd! Iedereen heeft me geholpen. Niet dat ik het daarvoor slecht deed, hè (lacht). Maar ik ben me wel veel zekerder gaan voelen, waardoor alles nog beter lukte.»

HUMO Was het jouw idee om auditie te doen voor de rol van Rebecca?

Zita «Nee. Stijn Coninx heeft voor Plan België eens een filmpje geregisseerd over kindhuwelijken. Daarin speel ik een meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan een volwassen man. Dat waren ook emotionele opnames. Als die man mijn hand vastpakte, moest ik huilen en echte tranen over mijn wangen laten lopen. Dat was goed gelukt, en daarom vond Stijn dat ik het maar eens moest proberen. Ik weet het nog goed. Mijn mama (presentatrice en model Valerie De Booser, red.) riep me terwijl ik zat te studeren: ‘Stijn heeft gebeld, hij vraagt of je auditie wil doen voor een film.’ ‘Cool!’ heb ik geroepen. Ik was door het dolle heen. Maar ik wist totaal niet wie of wat de Bende van Nijvel was. Ik heb er mijn oma toen het hele weekend over uitgevraagd. Het is in haar tijd gebeurd. Mijn ouders waren toen nog jong.»

HUMO Welk moment op de set zal je nooit vergeten?

Zita «De scène waarin ik met Mo (Bakker, die de kleine David speelt, red.) ruzie maak in de badkamer. Die is opgenomen in een huis vlak bij Davids ouderlijke huis. David was na die scène aan het huilen en vertelde me dat hij zich het moment glashelder herinnerde. Ik had medelijden met hem. Hij zei ook dat ik echt op Rebecca leek. En hij gaf me het mooiste compliment dat ik heb gekregen: ‘Ik zou niet hebben gewild dat iemand anders mijn zus speelde.’ Toen dacht ik: oké, het maakt me niet meer uit wat anderen denken van mijn acteerprestatie. Als David zoiets zegt, ben ik allang blij.»

HUMO Je moet je in de film voor je vader gooien terwijl hij wordt beschoten.

Zita «Ik denk dat ik dat ook echt zou doen, mocht iemand mijn papa iets willen aandoen. Ik ben heel beschermend tegenover de mensen die ik graag zie. Maar ik ben niet zo rebels als Rebecca.»

HUMO Zeg je dat nu wegens het protest over de scène waarin je een sigaret rookt?

Zita «Nee, al had ik die heisa niet verwacht. Ik dacht: mensen, doe toch eens rustig! Het is maar film, hè. Het is niet de eerst keer dat een kind rookt in een film. En het was niet eens een echte sigaret! Ik vond het belachelijk. Maar het is goeie reclame voor de film, zeker? (lacht)»

HUMO Jij lijkt me iemand die net als Rebecca graag haar zin krijgt. Wat doe jij als je iets heel graag wil, maar op een ‘neen’ van je ouders botst?

Zita (lacht) «Dan blijf ik rustig, maar ik ga wél op zoek naar argumenten om hen te overtuigen. Nu, soms zeg ik niks en gedraag ik me voorbeeldig, in de hoop dat ze me dan toch mijn zin zullen geven. Ik denk echt na over wat de beste strategie is in zo’n geval.»

HUMO Rebecca draagt gewaagde kleren. Jij draagt nu ook een redelijk kort topje. Valt daar weleens een onvertogen woord over?

Zita «Neen, want ik heb dezelfde smaak als mijn mama. Mijn papa doet wel moeilijk over de ringetjes in mijn oren. Hij vindt dat lelijk, bij elke vrouw. Ook bij mama. Maar dat kan me niet schelen. Ik vind het mooi en ik wil nog meer gaatjes in mijn oren. Papa zegt dan: ‘Doe maar, ik heb toch niks te zeggen aan mama en jou.’ Dat is waar (lacht).»

HUMO Ik zag op Instagram dat je een T-shirt van Fila droeg. Is dat een merk waar je van houdt?

Zita «Ik ben helemaal niet bezig met merken. Het was een T-shirt van mijn vriendin. Ik koop gewoon wat ik mooi vind. Of beter: ik krijg wat ik mooi vind. Papa en mama betalen alles wat ik nodig heb. Als ik dan nog een extra trui wil, dan moet ik die zelf betalen met mijn zakgeld. Ik vind dat goed.»

HUMO Je hebt waarschijnlijk al wat geld verdiend met je vlog en met ‘Niet schieten’.

Zita «Ja, maar als mensen me vragen hoeveel, zeg ik: ‘Ten eerste: het zijn uw zaken niet. En ten tweede: ik zou het echt niet weten.’ Mijn ouders regelen de geldzaken. Ik denk alleen na over hoe ik mijn rol moet spelen, niet aan wat ik ermee verdien. Ik heb ook geen idee hoeveel geld ik ervoor zou moeten vragen.»

HUMO Eerst wilde je schoonheidsspecialiste worden, het beroep waarvoor je mama is opgeleid. Daarna dacht je: ik wil zingen, net zoals papa.

Zita «En nu denk ik dat ik het liefst zou acteren. Ik heb zes jaar gezongen bij Studio 100 en één keer in een Ketnetmusical. Maar nu denk ik: ik ben nog jong en moet zoveel mogelijk proberen. Dus: tijd voor iets anders.

»Ik volg Humane Wetenschappen en daarin leer ik over de psychologie van de mens. Dat kan ik bij het acteren goed gebruiken. Als ik in de huid moet kruipen van iemand die autisme heeft of heel erg verlegen is, dan probeer ik te doorgronden hoe zo iemand zich voelt.

»Ik zou ook graag willen weten hoe mensen met een beperking denken en functioneren. Als ze mij om een handtekening of foto komen vragen, probeer ik extra aandacht aan hen te besteden. Het stoort mij dat ze anders behandeld worden, terwijl ze vaak zo lief en eerlijk zijn.»

HUMO Waar heb je nog een hekel aan?

Zita «Ik haat vooroordelen! Als je mensen niet kent, mag je geen conclusies trekken. Als ik iemand hoor zeggen: ‘Die ziet er echt niet uit!’ dan zal ik meteen zeggen: ‘Op het uiterlijk kun je niemand beoordelen.’»

undefined

null Beeld

'Dat ik het talent heb van mijn vader? Sorry, hoor, maar hij kan echt niet dansen. Ik wel. Misschien heb ik het wel van mijn mama?'

HUMO Heb je zelf al te maken gehad met vooroordelen?

Zita «Natuurlijk. Toen we verhuisden, ben ik van school veranderd. Op mijn nieuwe school hebben een paar meisjes eerlijk tegen me gezegd: ‘Wij hadden verwacht dat jij een bitch zou zijn met een dikke nek. Maar dat ben je echt niet.’

»Ik ben doodsbang geweest die eerste schooldag, bang dat ik commentaar zou krijgen en dat ik me daardoor onzeker zou voelen en mezelf niet zou durven te zijn. Ik heb nog nooit zoveel stress gehad als die dag.

»Ik praat op school nooit over de projecten waarmee ik bezig ben. Zelfs niet tegen mijn vrienden. Als ik een nieuwe rol krijg, merken ze dat pas als het in de media komt.»

HUMO Ben jij altijd zo vrolijk als nu?

Zita «Ja. Behalve als mensen mij onzeker maken. Als ze onvriendelijk zijn, ga ik denken dat ik iets fouts heb gedaan.»

HUMO Hoe troost je jezelf in zo’n situatie?

Zita «Dan ga ik muziek beluisteren op mijn kamer en chillen. Dan verzet ik mijn gedachten en bel ik naar een vriendin om erover te babbelen. Ik krop dingen liever niet op. Dat is niet goed.»

HUMO Je arm hangt vol met festivalbandjes. Waar ben je geweest?

Zita (wijst naar een bandje) «Deze is van Genk on Stage. Papa moest daar optreden, maar Lil’ Kleine stond er ook geprogrammeerd. Ik ben naar hem gaan kijken en niet naar papa (grijnst). Ik hou van hiphop en rap, zoals de muziek van Cardi B

HUMO Ik heb je in een filmpje toch ook hard zien meezingen tijdens concerten van je vader.

Zita «Samen met mijn moeder. Zalig vind ik dat. Ik ken alle nummers van Clouseau uit het hoofd.»

HUMO Welke liedjes hoor je het liefst?

Zita «‘Brandweer’. En ‘Oogcontact’, omdat er een stukje muziek van Prince in voorkomt. En ‘Wispelturig’, want daarin rapt Slongs Dievanongs mee. Dat vind ik zot cool.»

HUMO Je vader is zanger en televisiepresentator. Wat zie jij hem het liefst doen?

Zita «Papa zijn! Daarin is hij het best.»

HUMO Heb je nooit aan ‘The Voice Kids’ willen meedoen?

Zita «Nee, want als ik ver doorstoot, zou iedereen zeggen: ‘Dat is dankzij jouw papa. Zo kan ik het ook.’ Ik vind ook niet dat ik geweldig goed kan zingen. Ik doe het gewoon graag en hoef niet te horen wat anderen van mijn stem vinden. Ik hoef niet zekerder te worden en wil ook niet onzekerder worden.»

HUMO In de kranten staat vaak: ‘Ze heeft het talent van haar vader.’

Zita (blaast) «Sorry, hoor, maar mijn vader kan echt niet dansen. Ik wel. Sommige dingen heb ik ook gewoon van mezelf.

»Trouwens, mijn mama heeft nog programma’s gepresenteerd op JIMtv. Misschien heb ik het wel van haar.»

HUMO Hoor ik hier een meisje dat opkomt voor vrouwen?

Zita «Ik hoor soms iemand zeggen dat vrouwen thuis moeten blijven om voor de kinderen te zorgen. Dan denk ik: hé, wat is dat voor onzin? Iedereen moet gelijk behandeld worden: man of vrouw, zwart of wit, dun of dik.»

HUMO Let je op hoe dik of dun je bent? En op wat je eet?

Zita «Ik ben niet bezig met: ‘Ik mag geen brood eten, daar zitten gluten in,’ als je dat bedoelt. Op deze leeftijd lijkt het mij helemaal niet gezond om geen brood, kip of vlees te eten. Je hebt alle voedingsstoffen nodig om te groeien en energie te krijgen.»

HUMO Sporten is ook nodig. Ben je daarin net zo goed als je moeder? Zij was veldloopster.

Zita «Ja. Ik geloof dat zij op mijn leeftijd Belgisch kampioene was. Ik zou graag willen kickboksen nu, dat lijkt me tof. Ik zou me altijd op mijn gemak voelen als ik weet dat ik mezelf kan beschermen. Ik hou van het idee dat ik mijn mannetje kan staan als het nodig is.»

HUMO Je Ketnetvlog heeft tienduizenden volgers. Je hebt deze zomer meet-and-greets gedaan. Vind je het fijn om bekend te zijn?

Zita «Dat kleine kindjes met mij op de foto willen, en dat ik iets voor hen beteken, vind ik keischattig. Als ze zo klein zijn, zijn ze nog helemaal niet bezig met jaloezie en haat. Meisjes van mijn leeftijd denken veel sneller: wat heeft zij nu aan?! Dus ja, ik geniet wel van die Ketnetdagen. Maar ik vind het raar dat ook oudere mannen soms met mij op de foto willen en me dan vastpakken. Brrrrrr.

»Nu, het is nooit mijn ambitie geweest om op tv te komen of bekend te worden. De Ketnetmusical leek me gewoon leuk om te doen. Daarna werd ik opeens voor van alles gevraagd. Ik denk wel dat de bekendheid van mijn ouders meespeelt, televisiemensen vinden makkelijker de weg naar mij dan naar anderen. Ketnet vroeg me een vlog te maken. ‘Het enige wat je moet doen, is jezelf zijn.’ Ja, dat kan ik natuurlijk wel.»

undefined

null Beeld

'Amper een paar jaar geleden had ik nog gedacht: oh my god, Mega Toby!' Zita Wauters in 'Niet schieten' met Louis Talpe

HUMO Je lijkt je nauwelijks bewust van de camera.

Zita «Goh, ik weet het niet. Ik heb inderdaad nooit gedacht: wauw, wat zit ik hier in een bijzondere situatie. Ik ben vertrouwd met de camera’s en spotlights sinds de dag dat ik geboren werd.»

HUMO Binnenkort speel je weer de hoofdrol in een nieuwe Ketnetreeks. Denk je weleens: hoeveel geluk kan een mens hebben?

Zita «Voor mij is dat geluk. Anderen doen dat misschien helemaal niet graag. Ik weet het niet. Wat ik doe, is wat mijn familie doet. Voor mij is dat normaal.»

HUMO Weet je wat de ‘Clouseaumania’ was?

Zita «Nee. Wat is dat?»

HUMO Zo noemde men de gekte die Clouseau heeft teweeggebracht. Wist je dat er meisjes hun tent opzetten in je vaders tuin om hem te zien?

Zita «Vreselijk! Bij mij zou dat niet waar zijn, hoor. Ik stuurde ze allemaal meteen weg.»

HUMO Je vader werd aanbeden vroeger.

Zita (verbaasd) «Met het kapsel dat hij toen had? Haha, grappig! Mijn peter, Kris Wauters, was nog erger. Met die oorbel, dat lange haar en die hoed. Shame on you, denk ik wanneer ik zo’n oude foto zie.»

undefined

null Beeld

undefined

'Het is nooit mijn ambitie geweest om op tv te komen of bekend te worden. Maar ik vind het ook niks bijzonders: ik ben de camera's gewoon sinds de dag dat ik geboren ben'

HUMO Roem heeft ook nadelen. Denk maar aan de roddel dat je ouders uiteen waren.

Zita «Dat vond ik niet leuk. Er kwamen toen veel meisjes op me af die zeiden: ‘Ze zeggen dat jouw ouders uit elkaar zijn.’ Dan zei ik: ‘Het is niet waar, en ik kan het weten.’ Ach, ja, dat hoort erbij zeker? Ik kan het van me afzetten omdat ik de waarheid ken.»

HUMO Krijg je naast al je bezigheden je schoolwerk nog wel gedaan?

Zita «Ik heb moeten leren vooruitwerken. Ik moet alles goed plannen. Dat kan ik eigenlijk niet zo goed, dus dat doen mijn ouders voor mij.»

HUMO En je vriendschappen onderhoud je waarschijnlijk via je smartphone? Ben je daar ook zo mee vergroeid als je leeftijdsgenoten?

Zita «Ik mag alleen op woensdag, vrijdagavond en in het weekend op mijn telefoon. De andere dagen is het geen Instagram of Snapchat voor mij, helaas (zucht). Ik ben wel blij dat ik niet zo verslaafd ben als anderen, maar dat is het enige positieve dat ik erover kan zeggen.»

HUMO Op Instagram staan een paar foto’s van je in bikini.

Zita «Ja, mijn papa vindt dat minder. Maar iedereen doet het, dus waarom zou ik dat niet mogen? Ik ben ook nog maar een kind, hè.»

HUMO Zou jij, denk je, ooit met weinig kleren aan op een cover willen staan?

Zita «Nee, zot! Ik weet dat mijn moeder het heeft gedaan, maar dat was voordat ik was geboren. Ik ga zoiets nooit doen. Dus schrijf maar op: geen enkel boekje moet mij daarvoor bellen.»

HUMO Ik las dat je op je 11de al een serieus lief had. Een jongen die twee jaar ouder was dan jij. Je viel niet op jong, zei je toen.

Zita (lacht) «Grappig om dat opnieuw te horen. Het was kalverliefde, hè. Dat is nu verleden tijd.»

HUMO Denk je soms na over wat voor soort jongens in aanmerking komen?

Zita «Ze mogen in ieder geval niet klef doen, zeker niet als we op school zijn. Hij moet een normale jongen zijn.

»Ik hoef ook niet zo nodig een lief. Met alle miserie die erbij komt kijken. Ik merk ’t bij mijn vriendinnen. Na twee maanden is het alweer gedaan of beginnen de jongens dingen te doen die kwetsen. Nee, laat maar. Ik droom er niet van.»

HUMO Waar droom je wel over?

Zita «Ik hoop dat mijn familie gezond blijft en dat ik zo gelukkig kan blijven als ik nu ben. Dromen doe ik niet echt. Ik laat alles gewoon op me afkomen. En als er iets fijns op mijn pad komt, dan zet ik me schrap en smijt ik me erop.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234