null Beeld

Jonge Leeuwen: Zoë Kravitz (29) over acteren, haar vader Lenny en XTC

Als u één ding weet over Zoë Kravitz, dan is het vast dat haar vader rockster Lenny Kravitz is. Haar moeder is actrice Lisa Bonet, die als tiener beroemd werd in ‘The Cosby Show’. Maar Zoë Kravitz is veel meer dan alleen maar de dochter van. Ze schitterde al op het grote en het kleine scherm, en dezer dagen kunt u haar in de bioscoop bewonderen in ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’. ‘Door mijn bekende ouders had ik vast een streepje voor, maar ik heb er ook hard voor gewerkt.’

josh eells

'Mijn vader bracht me naar school in zijn sportauto, in een leren broek en een gaatjes-T-shirt. Ik dacht: gast, kun je niet een beetje discreter zijn?'

We strijken op een zondagmiddag neer in de hippe wijk Williamsburg in Brooklyn, New York. De buurt is zijn bruisende zelf: vlak voor een chique koffiebar loopt een gehaaste chassidische jood zonder kijken de straat op. Een chauffeur met dreadlocks kan maar net op tijd zijn pick-uptruck tot stilstand brengen. In de koffiebar smeden drie blanke twintigers plannen om de hashtag #stopkillingpeople te lanceren. Een vrouw vangt hun gesprek op en zegt dat ze het een geweldig plan vindt. ‘Dank je,’ zegt één van hen. ‘We zijn volop aan het proberen om onze muziekvideo populair te maken!’

‘Dat meen je niet!’ zegt Zoë Kravitz wanneer we het haar even later vertellen. ‘Wilden ze echt díé hashtag lanceren om hun muziek te promoten? Auw, pijnlijk!’ Kravitz woont al tien jaar in Williamsburg, en ze doet er vooral wat de meeste inwoners doen: zeuren over hoe de buurt vroeger veel cooler was.

Zoë Kravitz «Er is nu een fucking Applestore waar vroeger mijn favoriete bageltent was. Een paar jaar geleden ben ik verhuisd. Ik woonde in het centrum van de buurt, maar daar strijken steeds meer rijkelui neer. En ik had echt geen zin om in een lelijke nieuwbouwflat tussen bankiers te wonen. Ik ben zuidelijker gaan wonen, waar de buurt stoffiger is. Het gaat er veel gemoedelijker aan toe.»

Kravitz bestelt een latte met een extra shot espresso. Ze zegt dat ze maar net uit bed is gestapt. Het is iets na één uur ’s middags.

Kravitz «Ik ben pas terug uit Londen, en mijn bioritme ligt nog overhoop. Gisteren heb ik geslapen tot vier uur ’s middags. Ik ben opgestaan om op Broadway naar ‘Mean Girls’ te gaan kijken, samen met Reese Witherspoon (haar nieuwe maatje, met wie ze in ‘Big Little Lies’ speelt, red.). Daarna zijn we gaan dineren, en vervolgens heb ik tot vijf uur ’s ochtends afleveringen van ‘Friends’ zitten bingewatchen op Netflix.

»Ik hou ontzettend veel van ‘Friends’. Als je er nu op terugkijkt, is het uiteraard jammer dat iedereen blank is, maar de reeks werkt als een wondermiddel. Soms bekijk ik zoveel afleveringen na elkaar dat Netflix me vraagt of ik er nog wel ben. Dan rolt er een traan over mijn wang en klik ik op ‘Verder kijken’ (lacht).»

Kravitz loopt er stijlvol bij: zwarte sneakers, een lange witte jurk en een vintage T-shirt met Nirvana erop, dat amper een paar jaar jonger is dan zijzelf. Haar vlechtjes vallen losjes over haar schouders, en haar armen zijn versierd met kleine, elegante tatoeages – een arend, een veer, een slang, een zeemeermin. Op haar linkerhand heeft ze een pijnlijk uitziend litteken.

Kravitz «Dat liep ik vorige herfst op, toen ik in Londen was voor de opnames van ‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ (waarin ze tovenares Leta Lestrange speelt, red.). Ik wilde thee zetten en had water aan de kook gebracht in een waterkoker, maar ik was vergeten om die bovenaan af te sluiten. (Neemt haar gsm en toont een foto van een blaar zo groot als een mandarijn) Weet je, derdegraadsbrandwonden zijn... (huivert en zwijgt)»

Het is een warme, zonnige middag, dus we besluiten een wandeling te maken, over de brug van Williamsburg naar Manhattan. Kravitz is opgegroeid in Los Angeles, maar ze woont liever in New York – voor de sfeer en de spontaniteit waarmee dingen hier gebeuren. Terwijl we wandelen, keren een paar passanten op hun stappen terug, maar niemand spreekt Kravitz aan.

– Als dochter van Lenny Kravitz en actrice Lisa Bonet stond je als kind al in de belangstelling. Nu je grotere rollen speelt, wenkt de status van topactrice.

Kravitz «Ik voel me goed bij hoe het nu is; ik heb succes, maar ik kan nog over de straat lopen. Ik speel veel bijrollen, ik heb geen haast om de A-lijst te halen. Ik word steeds beter in mijn vak, vroeger was ik nog niet klaar om te werken met de mensen met wie ik nu werk, dus ik ben blij met het tempo waarmee mijn carrière opschiet.»

– Op het scherm kom je soms gereserveerd of zelfs intimiderend over, terwijl je in werkelijkheid grappig en ontwapenend relaxed bent. Waar komt dat verschil vandaan?

Kravitz «Mensen zijn ervan overtuigd dat onze familie uit heel coole en ernstige mensen bestaat. Daar moet ik altijd om lachen, want eigenlijk horen we bij de mafste mensen op aarde. Ik hou bijvoorbeeld van burrito’s en ik knuffel graag asielhonden op straat. Met een slip over mijn hoofd kan ik steengoed Bane imiteren, de schurk uit ‘Batman’. En ik heb me zes zomers na elkaar uitgeleefd op het Burning Man-festival. Ik was een hevige Burner! Het festival heeft me doen openbloeien; je ontmoet er boeiende mensen, je ervaart er creativiteit en je kunt je er kwetsbaar opstellen. (Denkt even na) En uiteraard heeft xtc ook geholpen.»

undefined

null Beeld

undefined

'In 'Fantastic Beasts': 'Jonge zwarte vrouwen hebben het nog steeds niet makkelijk in de film, zelfs niet als ze bekende ouders hebben.''

– Je ouders hebben elkaar in 1985 leren kennen op een concert van de r&b-groep New Edition. Je moeder speelde in ‘The Cosby Show’, toen het meestbekeken programma op de Amerikaanse tv. Je vader was een aspirant-rocker, die Romeo Blue als artiestennaam had. Ze werden soulmates: allebei kunstzinnige half zwarte, half Joodse jonge mensen. Op haar 20ste verjaardag gingen ze er vandoor naar Las Vegas, en enkele maanden later was jij op komst.

Kravitz «Een totale verrassing! Ik was geen geplande baby. Ik zou moeten navragen of het echt waar is, maar mijn vader vertelde me dat mijn moeder een haardroger naar hem gooide, toen ze ontdekte dat ze zwanger was.»

– Het zou nog een jaar duren voor zijn eerste plaat uitkwam, maar je moeder stond op het toppunt van haar roem. Ze had haar eigen sitcom ‘A Different World’, een spin-off van ‘The Cosby Show’.

Kravitz «Ik ben er zeker van dat ze besproken hebben of ze de zwangerschap niet moesten afbreken. Maar mijn moeder heeft besloten om me te houden, om welke reden dan ook.»

– Bill Cosby, de bezieler van ‘A Different World’, was erg boos toen hij vernam dat ze zwanger was. Ze werd zelfs uit haar eigen show geschreven. En toen ze een paar maanden later weer in ‘The Cosby Show’ opdook, was dat maar voor een paar afleveringen, waarna ze ook uit die reeks voorgoed verdween.

Kravitz «Mijn moeder en Bill Cosby hebben het nooit echt goed met elkaar kunnen vinden. Voelde hij zich aangetrokken tot haar? Of haatte hij haar omdat ze voor zichzelf dacht? Hij gaf haar hoe dan ook steeds een ongemakkelijk gevoel. Onlangs vond ik een foto van mezelf als baby op een tv-set, in de armen van Bill Cosby. Het is een behoorlijk onrustwekkende foto, want de uitdrukking op zijn gezicht is helemaal niet lief. Het is een beetje eng.»

– Je moeder vond het niet erg dat haar tv-carrière voorbij was.

Kravitz «Nee. Ze zegt me altijd dat ik haar leven heb gered. Ze had geen plannen om beroemd te worden, en plots stond ze in het middelpunt van de belangstelling. Ze was nog zo jong. Verhuizen en tijd doorbrengen met haar kind was het beste wat haar kon overkomen. Ze genoot van de rust en de privacy.»


Bier en joints

– Je ouders gingen uit elkaar toen jij 2 jaar was.

Kravitz «Ja, herinneringen aan hen als koppel heb ik dus niet. Na hun breuk ging ik met mijn moeder in Topanga Canyon wonen, in L.A. Het was een hippieachtige plek waar we kippen en twee honden hadden. Eén ervan was een halve wolf en heette Dusk.

»Mijn moeder zag nog wel een paar mensen uit de showbizz – één van haar beste vriendinnen is actrice Marisa Tomei, ze is ook mijn doopmeter – maar ik had absoluut geen Hollywood-jeugd. Ik ging naar een steinerschool en heette daar Zoë Moon (In 1995 liet Lisa Bonet haar naam officieel veranderen in Lilakoi Moon, red.). We hadden thuis een tv, maar die was niet aangesloten. Eén keer per week mocht ik een film uitkiezen in de videotheek.»

– Je vader was intussen een wereldberoemde muzikant geworden. Zag je hem nog vaak?

Kravitz «Nee, misschien een paar keer per jaar. Maar hij was geen afwezige vader, hoor. Hij werkte gewoon heel hard. Ik voelde me helemaal niet in de steek gelaten. Als je zo jong bent en iemand komt en gaat een paar keer per jaar, dan voelt dat alsof hij de Kerstman is. Het is een soort feest.

»Achteraf gezien was het wel erg voor mijn moeder. Zij had alles opgegeven voor mij, en ik vond dat heel normaal. En dan kwam mijn vader aangewaaid en was hij plots de held.»

– Toen je 11 was, stelde hij voor dat je een tijdje bij hem zou komen wonen.

Kravitz «Mijn moeder had het daar erg moeilijk mee, maar tegelijk vond ze het belangrijk dat ik mijn vader leerde kennen. Zij en haar eigen vader zijn namelijk helemaal niet close.»

– Je verhuisde naar de andere kant van het land, naar Miami.

Kravitz «Het was een enorme verandering. Bij mijn moeder in Topanga was het stil en rustig, maar mijn vader leidde een heel druk leven.»

– Hij had net een monsterhit gescoord met ‘Fly Away’ en stond met ‘American Woman’ op de soundtrack van ‘Austin Powers: The Spy Who Shagged Me’.

Kravitz «Als hij me kwam ophalen, stormden letterlijk alle leerlingen van de school de parking op. En hij deed geen moeite om niet op te vallen. Hij daagde op in z’n sportauto, in een leren broek en een gaatjes-T-shirt. Ik dacht: gast, kun je niet een béétje discreter zijn? Gewoon al een T-shirt dragen waar ik je tepels níét doorheen kan zien, zou al geweldig zijn (lacht).»

– Je leven was niet alledaags.

Kravitz «Dat kun je wel zeggen. Ik herinner me nog dat Mick Jagger bij ons thuis rondhing. En één keer kwam ik ’s ochtends in de keuken, en daar stond Ashton Kutcher een omelet te bakken.

»Wat later was mijn vader in het geheim verloofd met Nicole Kidman. Zij nam me soms mee naar de film. Ze was heel lief en cool. Ik speel nu samen met haar in ‘Big Little Lies’, en toen we voor het eerst samen op de set stonden, was dat wel grappig: ‘Weet je nog, toen jij verloofd was met mijn vader?’»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik bel haast elke dag met mijn vader. Hij kletst graag. Als ik niets van hem hoor, vraag ik me af wat er aan de hand is.'

– Hij was vast ook niet de strengste.

Kravitz «Nee. Toen we naar New York verhuisden, moest ik naar een nieuwe school gaan. Toen het winter werd, vond mijn vader het er veel te koud, dus zei hij: ‘Weet je wat? We gaan voor een week naar de Bahama’s.’ Maar we zijn een héle maand weggebleven.»

– Kreeg hij geen bezorgde telefoontjes van de directie?

Kravitz «Vast wel, maar ik denk dat hij geen zin had om ernaar te luisteren.

»Op de Bahama’s logeerden we bij familie. Ze hadden er een videocassette van de film ‘Houseguest’, en ik heb een maand lang alleen maar naar die film gekeken. (Schudt het hoofd) Het was een vreemde tijd.»

– Je vader nam je ook eens mee naar een prijsuitreiking, waar je naast de Spice Girls mocht zitten.

Kravitz «Ja, hij deed erg zijn best, hoor. Die ontmoeting met de Spice Girls vond ik geweldig. Een paar jaar later regelde hij een ontmoeting met Britney Spears. Hij had vast verwacht dat ik even enthousiast zou zijn, maar ik zei (met het stemmetje van een verwende tiener): ‘Ik hou helemaal niet van Britney Spears! Ik hou van punk!’ Arme man...»

– Je moeder was ervan overtuigd dat je muzikante zou worden. Als tiener leerde je de teksten van je favoriete bands uit het hoofd: Weezer, No Doubt, Green Day. Je vader zag dat anders: ‘Ze groeide op in de muziekwereld, maar ze bleef er schijnbaar onverschillig bij. Ik dacht dat ze arts of advocaat zou worden.’ Geen van de twee kreeg gelijk.

Kravitz «In de middelbare school werd acteren mijn passie. Ik had mijn vader ervan kunnen overtuigen om weg te gaan uit Miami. Niks tegen Miami, hoor, maar daar zijn de meeste meisjes van 14 alleen geïnteresseerd in sexy kledij. Je hoeft er geen diepgang of artistieke inspiraties te zoeken, en ik voelde me daar een buitenstaander. We verhuisden naar New York, en daar sloot ik me aan bij de toneelclub op school. Ik speelde onder meer mee in Tsjechovs ‘Drie zusters’ en in ‘Grease’.»

– In New York leerde je ook feesten.

Kravitz «Ik ging naar tienerfeestjes, en daar dronken we bier en rookten we marihuana. Uiteraard ontdekten mijn ouders dat, maar aangezien ze zelf niet vies zijn van een joint, waren ze niet boos. Mijn moeder kwam naast me zitten en zei: ‘Het is oké, je mag er alleen niet over liegen.’ En toen gaf ze me een joint.»


Lastiggevallen

Haar vader hielp haar een agent te vinden toen ze 15 was. Hij zei daarover: ‘Ze had al behoorlijk wat van de wereld gezien, ze was niet naïef meer. Ik vertrouwde haar en vond dat ze klaar was om op een volwassen manier haar toekomst in handen te nemen.’

De grote doorbraak voor Kravitz kwam er in 2011, toen ze acteerde in ‘X-Men: First Class’. Ze was toen 21 en speelde in de film samen met opkomende sterren als Jennifer Lawrence, die een vriendin werd, en Michael Fassbender, met wie ze een relatie had. Al snel volgden rollen in de ‘Divergent’-reeks en in blockbusters als ‘Mad Max: Fury Road’.

undefined

'Ik ben al lastiggevallen op de set, ja. De regisseur logeerde in hetzelfde hotel en hij vroeg vlakaf: 'Mag ik naar je kamer komen?' ''

– Had je een streepje voor door je bekende ouders?

Kravitz «Vast wel, en ik heb er geen moeite mee om dat toe te geven. Maar ik heb er ook hard voor gewerkt. Tussen mijn 21ste en 25ste heb ik ontzettend veel audities gedaan, maar ik kreeg nauwelijks een rol te pakken. Filmmakers hadden hun favoriete actrices, en ik stond niet op dat lijstje.

»Jonge zwarte vrouwen hebben het nog steeds niet makkelijk in de film, zelfs niet als ze bekende ouders hebben. Filmmakers hebben me al vaak gezegd dat ze liever iemand hebben die meer girl next door is, meer all-American. (Fijntjes) Ik ben nochtans ook geboren in Amerika.

»Vorig jaar skypete ik met een paar regisseurs over een film waarin koppels van verschillende huidskleuren zouden voorkomen. Ze wilden mij als echtgenote van de zwarte man. Ik zei: ‘Oké, maar ik zou ook de echtgenote van één van de andere mannen kunnen spelen. Zwarte mensen hoeven niet per se getrouwd te zijn met andere zwarte mensen.’ Vaak begrijpen blanke mensen niet eens dat ze kwetsen.»

– Moet er in films en tv-series meer aandacht zijn voor huidskleur?

Kravitz «Zeker. Ik heb daar zelf op aangedrongen bij de makers van ‘Big Little Lies’, maar het heeft niet mogen zijn. Mensen zijn er nog te bang voor. Maar als we kunst willen maken en de condition humaine willen ontleden, moeten we daar werk van maken.»

– #MeToo legde pijnlijke verhalen bloot over misbruik in de filmwereld. Kreeg jij daar ooit mee te maken?

Kravitz «Ik werd al lastiggevallen op de set, ja. Ik ga geen namen noemen, omdat ik niemands leven wil verwoesten, maar ik heb al met een regisseur gewerkt bij wie ik me héél ongemakkelijk voelde. Ik was 19 of 20, en we filmden op locatie. We logeerden in hetzelfde hotel en hij vroeg vlakaf: ‘Mag ik naar je kamer komen?’ Totaal ongepast! Hij kwam soms ook de make-upkamer binnen en streelde dan mijn haar, of hij zei iets als: ‘Laat me je kostuum eens goed bekijken. Draai je eens om.’ Zulke dingen zijn absoluut niet oké, zeker niet voor iemand in een machtspositie.»

– Zowel in ‘Mad Max: Fury Road’ als in ‘Big Little Lies’ vechten sterke vrouwen tegen mannen die zich als hufters gedragen. In ‘Big Little Lies’ speel jij Bonnie, de sexy yogalerares. Jouw personage moet de andere beter uit de verf laten komen. Vind je dat jammer?

Kravitz «In het boek heeft Bonnie meer diepgang, maar daar merk je weinig van in het eerste seizoen. Over het tweede seizoen mag ik nog niet te veel verklappen, maar Bonnie komt wel meer op de voorgrond. Ze dient niet meer om andermans verhaal te vertellen, maar heeft haar eigen verhaal.»


fouten maken

We zijn bijna de brug over, en Kravitz’ gsm rinkelt. Het is haar vriend, de acteur Karl Glusman (30). Kravitz neemt op: ‘Dag, schatje! Hoe ging het? (...) Cool! Vertel me straks alles. Ik bel je over een paar minuutjes terug. Ik hou van je!’ Ze haakt in en lacht. ‘Zijn auditie is goed verlopen.’ We stoppen voor een ijsje en Kravitz bestelt een hoorntje muntijs met chocoladeschilfers. Nu pas valt me de enorme diamant op die ze aan haar linker ringvinger draagt.

Kravitz (achteloos) «O, ja. Ik ben verloofd.»

undefined

null Beeld

undefined

'Het was wel grappig toen ik met Nicole Kidman op de set stond van 'Big Little Lies'. Ik zei: 'Weet je nog, toen jij verloofd was met mijn vader?''

– Je maakt een grapje.

Kravitz «Nee, ik ben echt verloofd. Ik heb het nog aan niemand verteld. Enfin, wel aan enkele mensen, maar ik heb het nog niet wereldkundig gemaakt. Ik wilde het nog even privé houden.»

– Jullie hebben elkaar twee jaar geleden leren kennen.

Kravitz «Ja, op café met vrienden. Iedereen ontkent dat onze ontmoeting gearrangeerd was, maar dat was ze natuurlijk wel. Karl had blijkbaar een boontje voor me, maar hij durfde me niet aan te spreken. Toen hij vertrok, stond ik buiten voor de deur te doen alsof ik aan het bellen was. Ik nodigde hem bij mij thuis uit voor een afterparty met vrienden. We hebben die avond gekust, het was heel schattig. Sindsdien zijn we samen, Karl is al snel bij me ingetrokken. Ik kan mijn vreemdste zelf bij hem zijn. Het geeft je zoveel rust als je een partner hebt bij wie je kunt zijn zoals je je voelt.»

– Wanneer heeft hij je de grote vraag gesteld?

Kravitz «In februari, we waren toen ongeveer anderhalf jaar samen. Hij was van plan om me ermee te verrassen toen ik in Parijs was, maar dat lukte niet door het werk. Hij heeft me dan maar in onze woonkamer ten huwelijk gevraagd. Ik droeg een trainingsbroek en was al lichtjes dronken. Karl had kaarsjes aangestoken en iets van Nina Simone opgelegd, mijn favoriete zangeres. Hij kwam naast me liggen en knuffelde me. Ik voelde zijn hart zó hard kloppen dat ik me ongerust maakte. Ik vroeg: ‘Schatje, gaat het wel?’ Toen ging hij op één knie zitten. Ik zei: ‘Ja, goed idee. Doe wat rekoefeningen om je hartslag te laten zakken.’ Maar toen haalde hij een doosje boven met een ring erin. Het was precies de verlovingsring waar ik altijd van had gedroomd. Ik vind het geweldig dat zijn zorgvuldig uitgekiende plan voor Parijs niet is doorgegaan, maar dat hij me in de woonkamer ten huwelijk heeft gevraagd.»

– Je werkt nu aan ‘High Fidelity’, een nieuwe tv-reeks die gebaseerd is op de gelijknamige film uit 2000. Daarin speelt John Cusack de uitbater van een platenzaak die worstelt met het leven en vooral de liefde. In de tv-reeks heb jij de hoofdrol.

Kravitz (enthousiast) «Ja, ik heb er veel zin in. Ik heb me altijd verwant gevoeld met dat personage, een neurotisch warhoofd dat met zichzelf in de knoop ligt. Uiteraard ben ik heel blij dat ik de hoofdrol speel, maar ik mag ook een aflevering schrijven, produceren en regisseren. Daar ben ik nog het meest enthousiast over. En ik ben een echte muzieknerd, dus ik kijk ernaar uit om jonge kijkers oudere muziek te leren kennen. Nóg een reden waarom ik er veel zin in heb: ‘High Fidelity’ is een comedyreeks, en ik wilde altijd al graag comedy doen.»

– In december word je 30. Kijk je ernaar uit?

Kravitz «Absoluut! Twintiger zijn is leuk, maar het is vaak ook een boeltje. Je maakt fouten, je weet niet wat je wilt, je bent soms echt onuitstaanbaar... Ik kijk ernaar uit om 30 te worden, want ik weet intussen beter wie ik ben en waar ik heen wil. Ik zal wel fouten blijven maken, maar dat is oké. Er komt nu veel tegelijk op me af: 30 worden, trouwen, werk. Het is beangstigend, maar op een goeie manier.»

undefined

null Beeld

– Je hebt het heel druk. Zie je je ouders nog vaak?

Kravitz «Met mijn moeder heb ik al over mijn huwelijk gepraat – ze is vorig jaar zelf opnieuw getrouwd. En mijn vader spreek ik haast elke dag. Hij kletst graag. Als ik niets van hem hoor, vraag ik me af wat er aan de hand is.»

Alsof het afgesproken is, rinkelt Kravitz’ gsm opnieuw: het is haar vader. Ze neemt op: ‘Hi, dad!’ – ‘Hey, Babylove,’ horen we hem zeggen.

© Rolling Stone. Vertaling en bewerking: Ruud Meert

‘Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald’ speelt nu in de zalen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234