null Beeld

Jongeren met keuzestress. Dokter De Zeulder lacht er niet mee!

De Vlaamse Jeugdraad pakt uit met sombere cijfers: bijna vier op de tien jongeren heeft psychische problemen. Dat heeft te maken met de grote maatschappelijke druk en te hoge verwachtingen, zeggen ze. Het gevolg is massale keuzestress. In het Belang Van Limburg zei een jeugdtherapeute na lang nadenken: ‘Zo kan het niet verder!’ Is onze dokter het daarmee eens?

Hugo Matthysen

'Mijn website wamoekaandun.be is een goeie en goedkope oplossing'

Dr. Koen De Zeulder «Ik heb die jeugdtherapeute behandeld. Ze twijfelde tussen ‘Dit moet stoppen’, ‘De lat moet omlaag’, ‘We moeten iets doen’ en ‘Zo kan het niet verder’. Die therapeute heeft daardoor twee weken lang niet kunnen slapen, en we weten allemaal wat slaaptekort met een mens doet: je hersens beginnen trager te werken, en je wordt verward. Uiteindelijk had ze gekozen voor ‘De lat moet omlaag’. Maar toen het Belang Van Limburg belde voor haar deskundige reactie, was ze de kluts zodanig kwijt dat ze er ‘Zo kan het niet verder’ uitflapte.»

HUMO Dat is toch ook een goeie reactie?

De Zeulder «Natuurlijk, maar ze kwam gisteren in tranen naar mijn spreekuur. ‘Ik wou ‘De lat moet omlaag’ zeggen,’ snikte ze, ‘maar ik kreeg alleen ‘Zo kan het niet verder!’ over mijn lippen. O dokter! Zo kan het niet verder!’

»Keuzestress is vreselijk. Ik heb haar gezegd: dit moet stoppen, en we moeten iets doen!»

HUMO Lijden volwassenen daar ook onder?

De Zeulder «Vorige week maandag is een alleenstaande vrouw bewusteloos aangetroffen in haar slaapkamer. Ze moest vrijdagavond naar een feestje, en heeft tot maandagochtend voor de spiegel staan draaien, twijfelend tussen drie jurkjes. Toen viel ze flauw. Een bezorgde vriendin heeft haar net op tijd gevonden.

»Tragisch eigenlijk, vooral als je weet dat er goeie en goedkope oplossingen bestaan voor die keuzestress.»

HUMO Zoals? Slechts één kledingstuk in huis hebben?

De Zeulder «Nee, de website wamoekaandun.be, die ik zelf heb opgericht. Je stuurt wat fotootjes van je garderobe door, en binnen de tien minuten krijg je gepersonaliseerd advies. Dat kost wel wat, maar een keuzeburn-out is stukken duurder.»

HUMO Hebben jongeren te veel keuzemogelijkheden?

De Zeulder «Nee, dat lijkt alleen maar zo. Ze kunnen alle mogelijke plekken op de wereld bezoeken, maar toch gaan ze met zijn allen naar Thailand en Cambodja, omdat de rest dat ook doet. Een slimme Thai heeft naast de tempel van Angkor Wat een filiaal van de Action geopend, want daar voelen die Vlamingen zich thuis. Ze kopen er massaal goedkope muggenmelk. Niet alleen tegen de muggen, maar omdat er een gerucht gaat dat je snel en veilig high wordt van een geutje in je cola. Ook de uitschuifbare selfie-stick is zeer populair: die mag je namelijk niet meebrengen met het vliegtuig, want je kunt er een stewardess de ogen mee uitsteken in het kader van de jihad.»

HUMO Is een selfiestick nuttig in Cambodja?

De Zeulder «Je kunt er gekko’s mee verjagen. Dat is tenminste wat ze in de Action van Angkor Wat beweren. Je neemt eerst een selfie van jezelf met dat beest – dankzij die stick kan dat op een veilige afstand, want een gekkobeet kan lelijk schrijnen. Daarna zet je een foto van een brahmaanse wouw op je iPhone, en je toont hem aan dat beest. Dat is een roofvogel waar de gekko doodsbang voor is. De gekko zal in paniek op de vlucht slaan, tot ver over de grens met Nepal.»

HUMO Grenst Cambodja aan Nepal?

De Zeulder «Nee, dat ligt 3.000 kilometer verder. Die gekko moet eerst nog door Thailand en Birma spurten. En een stukje India. Ik zei dat maar even om de omvang van zijn paniek duidelijk te maken.»

HUMO Kunnen we daar iets uit leren?

De Zeulder «Waaruit?»

HUMO Uit wat u net vertelde.

De Zeulder «O! Je kunt daaruit leren, voor zover je dat nog niet wist, dat Nepal in het hooggebergte ligt. Het is daar flink koud, en de gekko is een koudbloedig dier. Goed en wel in Nepal aangekomen, valt hij dus automatisch stil, en wordt opgevreten door de eerste de beste gier. Het zal je maar overkomen, nadat je tachtig marathons hebt gelopen om te ontsnappen aan de gevreesde brahmaanse wouw!

»Om mijn levenswijsheid van deze week krachtig samen te vatten: het is ook altijd wat!»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234