null Beeld

Joost Zweegers

Joost Zweegers gaf bij onze vorige ontmoeting voor het eerst toe dat hij in de studio weleens een take naakt inzong. Geen journalist die daar sindsdien niet over begon, en die van Studio Brussel lieten hem zelfs naakt opdraven in een reclamespotje. Dat we hem vandaag ontmoeten net voor een solo-optreden op het Naked Song Festival in Eindhoven kan geen toeval zijn.

Jürgen Beckers

Novastar speelt op 11 juli op Cactus Festival

''Mag ik de mensen vragen om stil te zijn?''

HUMO Ga je met je groep nog repeteren voor de zomerfestivals?

Joost Zweegers «Wellicht niet, daarvoor heb ik het veel te druk. Vóór de eerste show, vorig jaar in de AB, hebben we lang en uitgebreid gerepeteerd, en sindsdien is er nog één opfrisrepetitie geweest. Kijk, ik ben geen zestien meer en ik speel met topmuzikanten: het is op het podium dat er dingen ontstaan. Daar zoek je de vorm en stel je vast wat werkt en wat niet. We hebben bijvoorbeeld een paar shows met strijkers gespeeld, maar die bleken niet het surplus te geven dat ik ervan verwacht had. Lag niet aan de strijkers hoor, maar aan de manier waarop ik speel. Ik moet loos kunnen gaan, ik ben geen metronoom, en met strijkers moet je je houden aan een structuur.

»Eigenlijk zou ik nog het liefst elke week ergens spelen, maar als je de zomerfestivals wil doen, gaat dat niet.»


HUMO Omdat de meeste festivals exclusiviteit eisen?

Zweegers «Ook. En omdat je moeilijk mensen kunt uitnodigen om naar de Lotto Arena of het Cactus Festival te komen om vervolgens één week later ergens voor vijfhonderd mensen te gaan staan, voor een veel lagere ticketprijs. In Nederland heb ik wel in de iets kleinere rock-'n-roll-zalen gespeeld. In prachtige gelegenheden als de Paradiso in Amsterdam en de 013 in Tilburg, waar je door de intieme sfeer ook meteen een heel ander optreden krijgt. Vandaar dat ik naast beelden van de Lotto Arena ook fragmenten van die twee shows op de dvd wilde. Drie totaal verschillende sferen, drie totaal verschillende shows. Zelf ken ik niet zoveel van muziek-dvd's, maar mijn broer, die er helemaal aan verslingerd is, heeft me verzekerd dat hij goed is. Wat helemaal geweldig is: hij gaat die dingen ook altijd kopen, hij wacht niet tot hij ze van mij krijgt. Hing hij plots om drie uur 's nachts dolenthousiast aan de telefoon om te zeggen dat hij de dvd geweldig vond. Terwijl ik niet eens wist dat hij al in de winkel lag.»


HUMO Tijdens optredens vraag je het publiek vaak om stil te zijn. Doe je dat voor je eigen concentratie, of vind je dat het publiek hoort te luisteren?

Zweegers «Het publiek doet uiteraard wat het zelf wil, maar een rumoerig publiek kan je weleens een verkeerde richting uitsturen, zeker in Nederland. De mensen mogen uitgelaten zijn, maar ik heb intieme momenten in de set. En in die trip mogen ze ook meegaan. Ik probeer in Nederland overigens nooit in het weekend te spelen. Dan is het helemaal: ik-ga-uit-en-ik-pak-vlug-even-die-show-mee. En geloof me: dan is het meer hun show dan die van jou. Een song als 'Making Waves' kun je niet spelen als het publiek totaal uit de bol aan het gaan is. Dus vind ik dat je dat kunt doen: de mensen vragen om stil te zijn. Zeker omdat mijn set heel gevarieerd is. Ik speel anderhalf tot twee uur: van rocky naar heel melancholisch, van klein naar groots naar solo... Zit er allemaal in.»

U vindt het volledige interview met Joost Zweegers vanaf dinsdag 9 juni in Humo 3588

Humo presenteert Cactus Festival

van 10 tot 12 juli in Brugge, Novastar speelt op 11 juli.

Verder staat Novastar op 1 augustus op Suikerrock in Tienen, op 3 augustus op de Lokerse Feesten en op 8 augustus op het Dranouter Festival.

Novastar met 'Tunnelvision'

'Tunnelvision' van Joost 'Novastar' Zweegers wordt de themasong van 'Het leven uit een dag', de verfilming van het boek van A.F.Th. van der Heijden, vanaf 3 september in de bioscopen.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234