Joris De Bock ontmoet dienstmaagden en burgervaders in 'Iedereen beroemd'

‘Iedereen beroemd’ is weer een rubriek rijker: vorig jaar ging Joris De Bock nog de gastvrijheid van onze medemensen testen, dit keer krijgt hij de burgermeesterssjerp omgesnoerd. Voor één dag mag hij herderen over één of ander Vlaams gehucht.

Of het altijd al zijn jongensdroom was om burgervader te worden, wilden we graag weten.

Joris De Bock «Toch niet. Als burgemeester moet je vooral diplomatisch zijn, en voortdurend letten op wat je zegt. Dat zijn niet mijn sterkste kanten.

»Voor mijn rubriek ben ik tips gaan ronselen. Volgens Louis Tobback moet een burgervader de dienstmaagd van het volk zijn. Geen idee wat een dienstmaagd precies doet, maar ik heb wel gemerkt dat burgemeester zijn een job is die je de klok rond bezighoudt. Een goeie burgemeester schuimt elke receptie en elk feestje af om te luisteren: ‘Wat leeft er? Waar kan ik helpen?’ Het vergt echt een engagement. Ik heb nu een aantal gemeentes voor een dagje mogen leiden en ik merk een verschil. Als ik bij een eerste telefoontje naar een gemeente meteen het telefoonnummer van de burgemeester krijg, dan weet ik: ‘Die staat dicht bij zijn burgers.’ Sturen ze me door naar één of andere communicatiedienst, dan is er wat meer afstand.»

HUMO Je komt zelf uit Sint-Niklaas. Ga je ook een dagje je eigen gemeente leiden?

De Bock «Ik heb even met het idee gespeeld, maar in Sint-Niklaas zou ik gegarandeerd mensen tegenkomen die ik ken, en uit mijn rol vallen. Niet dat ik in alle andere gemeenten even lang de schijn kan ophouden, maar het is wel leuk als er wat verwarring ontstaat. Dan zie je mensen denken: ‘Is dit nu écht de burgemeester?’ Heel raar hoe ze me dan toch het voordeel van de twijfel geven, zelfs al kénnen ze hun burgemeester en ben ik het overduidelijk níét.

»Ook gek is hoe iedereen wel met één of andere frustratie zit. Als mijn burgemeester me zou vragen wat ik wil veranderen, dan zou ik niet meteen weten wat. Maar de meeste mensen hoeven helemaal niet lang na te denken: er wordt te snel gereden in hun straat, ze vinden moeilijk parkeerplaats, of hun buren stinken. De grootste zuurpruimen probeer ik met wat humor te laten inzien dat het misschien zo erg niet is, maar dat pakt niet altijd. Eén vrouw kloeg bijvoorbeeld over haar vuile buurvrouw. ‘Terwijl ík zoveel poets,’ zei ze, ‘dat je van de van de vloer kunt eten.’ Waarop ik: ‘Doe je dat soms, van de vloer eten?’ Ze keek even raar. Maar of ze nu minder verzuurd is, dat weet ik niet.»

HUMO Mogen we je ten slotte feliciteren met je handjes-schudtechniek? Zelden iemand zo ongemakkelijk lang iemands hand zien vasthouden.

De Bock «Altijd grappig om het nét iets te lang te doen. Ik zak dan wat door de grond van schaamte, maar ik weet: ‘Als ik nu nog drie seconden op mijn tanden bijt, dan win ik.’»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234