null Beeld

Joris Hessels: 'Ik heb geen weet van romances'

Zijn vaste compagnon Dominique Van Malder heeft hij thuisgelaten en zijn ietwat krappe plooicaravan heeft hij ingeruild voor een ruim Hagelands chateau, maar ook in zijn nieuwe programma ‘De weekenden’ serveert ‘Radio Gaga’-man Joris Hessels dwarsdoorsnedes van het leven.

JORIS HESSELS «Na het derde seizoen van ‘Radio Gaga’ en de vele intense maar korte gesprekken, voelde ik de noodzaak om de mensen wat langer bij mij te houden. Ik ben een scoutsjongen: ik hou van groepen, ik kom op toeren als ik omringd ben door mensen. Zo zijn we op het idee gekomen om negen mensen een jaar lang te volgen: we hebben ze een kleine camera gegeven waarmee ze zelf hun grote en kleine momenten filmen, en elke maand komen we samen om terug te blikken. En cours de route probeer ik van die negen mensen een groep te kneden.

»Het gaat om mensen voor wie 2018 een groot of klein scharniermoment was. Lut stopte na 41 jaar in het onderwijs met werken, Jay ging alleen wonen en wilde een plaat maken, Kris is zijn vrouw verloren. Maar het is geen probleemtelevisie: we hebben ook een ondernemende vrouw die dapper een bioboerderij opstart.»

HUMO Zo’n groep samenstellen is link: voor hetzelfde geld timmeren ze na twee dagen op elkaars gezicht.

HESSELS «Groepen kunnen tot veel narigheid leiden, maar wij hebben gezocht naar mensen met een open blik, mensen die toenadering zoeken in plaats van te polariseren. Het is wonderlijk om zien hoe ze elkaar opzoeken en helpen. Lut wordt een moeder voor Jay en Aude. Kris en Aude zoeken troost bij elkaar. Van romances heb ik geen weet, maar ik steek mijn hand in het vuur: er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan.»

HUMO Een zichtbaar verschil met ‘Radio Gaga’: Dominique Van Malder is uit beeld verdwenen.

HESSELS «Dat was wennen, want Dominique is mijn maat en mijn klankbord. Bij ‘Radio Gaga’ konden we de ellende en zwaarte door twee delen, dat scheelt. Nu stond ik er alleen voor.»

HUMO Is het toeval dat je met ‘De weekenden’ weer bij human interest bent beland?

HESSELS «Nee. Babbelen met mensen is zowat het enige wat ik goed kan. En ik maak ook graag programma’s die mensen enige troost of houvast bieden in de flipperkast die het leven is.»

HUMO Je maakt nu al vier jaar human interest. Heb je ergens onderweg de essentie van onze condition humaine ontdekt? Is er iets wat ons allen bindt?

HESSELS «‘De weekenden’ toont dat iedereen gezien, gehoord of erkend wil worden. We willen dat anderen weten hoe het met ons gaat; dat is iets wat ons bindt. Maar om de menselijke natuur helemaal te doorgronden heb ik nog een paar reeksen nodig, hoor.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234