Joris Hessels: 'Waterfront moet een feest van de hoop worden'

Na Lichtfront (2014), Woordfront (2015), de dertigduizendste ‘Last Post’ (2016) en Kraterfront (2017) is de tijd aangebroken voor Waterfront, dat volgens de wetten van de logica de allerlaatste WO I-herdenking moet worden. Op 29 juni zullen 6.000 vrijwilligers een menselijke ketting vormen langs de kustlijn tussen Zeebrugge en Oostende en 3.000 plastic bootjes met hoopvolle boodschappen te water laten. Intussen worden kunstprojecten op poten gezet én worden er verhalen gesprokkeld door de artistieke leiders van de avond: Joris Hessels en Dominique Van Malder, ofte het onvolprezen ‘Radio Gaga’-duo.

Joris Hessels «GoneWest, de organisatie die alle herdenkingen organiseert, heeft ons gevraagd om de gezichten en curators te worden van Waterfront. Dat evenement herdenkt alle slachtoffers die tijdens WO I gevallen zijn op de Noordzee. Dominique en ik twijfelden eerst. We hebben toch toegezegd toen we de toestemming kregen om niet te focussen op vroeger – dat is de afgelopen jaren al genoeg gebeurd – maar wel op de toekomst: wij willen er een feest van de hoop van maken.»

HUMO Hoe zit dat precies met die bootjes?

Hessels «De vrijwilligers zullen per twee een bootje krijgen, met daarop een naam van een slachtoffer dat het leven liet op de Noordzee. Op dat bootje mogen de vrijwilligers dan zelf nog een boodschap schrijven.»

HUMO Waarom gaat de mensenketting van Zeebrugge tot Oostende?

Hessels «Dat waren belangrijke havens. De vijand wilde alle activiteit daar lam leggen en bestookte de steden met zware salvo’s. Ontzettend veel mensen waagden toen in kleine bootjes de oversteek naar veiliger gebieden zoals Schotland, maar de Duitsers maakten die overtocht al snel onmogelijk. Wij trekken de parallel met vandaag: mensen die vluchten in kleine bootjes kennen wij intussen al te goed.»

HUMO Je hebt ook vijf unieke kunstprojecten besteld.

Hessels «Vijf bevriende artiesten brengen een boodschap in de vorm van een performance waar zoveel mogelijk mensen aan kunnen deelnemen – iedereen kan meedoen, van zes tot tien uur ’s avonds. In Oostende komt een tableau vivant met de zee als doek, in Bredene een utopisch vakantiekamp, in De Haan een reuzenorgel voor kinderen, in Zeebrugge wordt een karkas uit de zee getrokken en in Blankenberge trekt een zombieparade over de dijk.

»Om zeven uur gaan Dominique en ik live op Canvas: ik vertrek uit Zeebrugge en Dominique uit Oostende. We stappen naar elkaar toe terwijl we onderweg verhalen sprokkelen bij mensen die hun bootje ineensteken. Net als bij ‘Radio Gaga’ gaan we portretten maken en mensen verbinden met plaatjes. Wanneer Dominique en ik elkaar dan omarmen in Wenduine, moet koning Filip voor het hoogtepunt zorgen: hij zal de boodschap ‘Nooit meer oorlog!’ uitschreeuwen terwijl iedereen zijn bootje te water laat.»

HUMO Kan deze herdenking een terugkeer van ‘Radio Gaga’ inluiden?

Hessels (twijfelt) «Nee. De uitzending op Canvas zal een hoog Gaga-gehalte hebben, en ik kom eind dit jaar nog met een nieuw programma, maar...»

HUMO Ik voel dat je de deur op een kier laat.

Hessels «Dominique en ik komen zeker nog terug – maar dat zal niet vroeger dan volgend jaar zijn, onder een andere vorm en zónder caravan.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234