null Beeld

Josh Widdicombe: And Another Thing (comedy)

In onze reeks ‘Groten uit de contemporaine Britse stand-upcomedy’ presenteren wij u heden Josh Widdicombe, een 32-jarige krullenbol uit het zuidwesten des lands die jarenlang gold als rijzende ster, maar zich stilaan tot de elite mag rekenen.

Noud Jansen

Widdicombe – dat zult u merken in de show die Acht vanavond van ’m uitzendt – is niet bepaald het soort komiek dat zijn kicks haalt uit het choqueren van de goegemeente of het trappen tegen heilige huisjes: liever houdt hij het bij droge, voor de hele familie geschikte observaties uit de huis-, tuin- en keukensfeer.

'Gouden tip: maak het uit met je lief'

Josh Widdicombe «Ik heb het in mijn shows vaak over hoe onhandig ik in het dagelijkse leven ben, maar eerlijk gezegd valt dat in het echt nogal mee. Dat is nu eenmaal wat je moet doen als stand-upcomedian: je vergroot je grappige eigenschappen uit, terwijl je de minder grappige praktisch onvermeld laat. Op het podium speel je een tweedimensionale versie van jezelf.»

- Hoe ben je ooit met stand-upcomedy begonnen? Was het een roeping, of ben je er bij toeval ingesukkeld?

Widdicombe «Een roeping was het in ieder geval niet. Meer zoiets van: ‘Wat zou ik voor de kost kunnen doen dat me niet zwaar depressief maakt?’ Ik heb lang nine-to-five baantjes gehad, weet je, en dat was echt niks voor mij. Een tijdlang heb ik zelfs nog voor The Guardian gewerkt, al was het niet als journalist. Mijn taak was enkel om artikels van andere mensen op de website te zetten, en hier en daar ook wat feitelijke informatie mee te geven. Ik herinner me dat ik er, in een weekend waarin er een paar voetbalwedstrijden in het kader van de FA Cup werden gespeeld, in geslaagd ben om de scores van de twee belangrijkste wedstrijden om te wisselen (lacht). Dat was het moment waarop ik dacht: laat ik eens iets creatiefs doen, iets dat uit mezélf komt. Ik heb dan een comedycursus gevolgd en in 2008 heb ik meegedaan aan een lokale stand-upwedstrijd, waar ik de halve finale bereikte. En van dan af is alles heel snel gegaan: in de twee jaren die volgden, heb ik om en bij de vierhonderd optredens afgewerkt, en in 2010 won ik een landelijke comedywedstrijd en kreeg ik een impresario. Sindsdien ben ik dus een professionele comedian, wat ik nog altijd tamelijk onbegrijpelijk vind.

Jonge mensen die het als stand-upper willen maken, vragen me weleens of ik geen gouden tip voor hen heb. Ik antwoord dan altijd dat ik maar één echte tip heb: maak het uit met je lief. In 2009 kwam er een einde aan mijn relatie van zes jaar, en voor mij was dat de beste motivatie. Ik dacht: ‘Nu móét ik wel tot het gaatje gaan, want anders ben ik alles kwijt: vriendin én carrière’. En tegenwoordig heb ik die carrière. En een andere vriendin (lacht).»


Josh Widdicombe Edinburgh Comedy Fest 2012:

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234