null Beeld

Journeyman

Als u geen zin hebt in 'Vlaanderen vakantieland' en u wilt vanavond toch per se reizen, dan moet u bij 2BE zijn voor alweer de derde aflevering van Journeyman', een Amerikaanse serie over Dan Vasser, een journalist die plots in staat blijkt om door de tijd te reizen, steevast richting verleden. In de hoofdrol herkent u Kevin McKidd, die zijn carrière begon in 'Trainspotting' en zich daarna vooral liet opmerken als Lucius Vorenus in de prestigieuze 'Rome'-reeks van HBO. 'Journeyman' mag er zeker ook wezen, al raakt u er beter niet al te veel aan gehecht: ondanks de smeekbedes op websites als savejourneyman.net is er nooit een tweede seizoen gekomen.

Redactie

- Kevin, het is er niet aan te horen in 'Journeyman', maar eigenlijk ben jij een Schot.

KEVIN MCKIDD «Een échte! Doe mij maar whisky en haggis, hoe meer hoe liever. »En toch kost die Amerikaanse tongval mij niet de minste moeite. Dat komt omdat ik al van kindsbeen af dialecten imiteer - het was een hobby, zeg maar. Het heeft zelfs tot in 2008 geduurd voor ik eens een Schots personage mocht vertolken. In 'Made of Honor' was dat, een film met Patrick Dempsey. Vreemde ervaring: zonder accent voelde ik me nogal naakt.»

- In de perstekst staat 'Journeyman' omschreven als 'romantische sciencefiction'.

MCKIDD «Ja, maar er gebeurt ook van alles op persoonlijk vlak. Dan Vasser komt vast te zitten tussen twee werelden: in de ene heeft hij een vrouw en kind, in de andere ziet hij zijn ex-verloofde weer, die, voor zover hij wist, was gestorven in een vliegtuigcrash. Dat maakt het natuurlijk ingewikkeld voor hem.

»Dan is voor mij geen doordeweekse held. Hij heeft zijn tijdreistalent niet onder controle. Elke aflevering wordt hij, buiten zijn wil om, andermans leven in gezogen. Hij heeft geen idee waarom, en moet op eigen houtje zien uit te zoeken wat hij in dat verleden komt zoeken.»

- Is al dat tijdreizen fysiek geen zware klus?

MCKIDD «Dat valt geweldig mee. Ik herinner me één scène waarin mijn personage een bloedneus kreeg. De schminkster was zich uitvoerig aan het verontschuldigen omdat ze wat bloed onder mijn neus moest aanbrengen. Ik stelde haar gerust: 'Ach, zo'n paar druppels zijn peanuts voor mij. Voor 'Rome' verzoop ik twee jaar lang in het bloed.' Veel fysieker dan een gladiatorengevecht wordt het niet.»

- Bestaat de kans dat je op één van je tijdsreizen weer in het oude Rome belandt?

MCKIDD «In 'Journeyman' niet, nee - daar blijven we binnen de grenzen van Dans leven. Maar ik zou er niks op tegen hebben als ik weer in de studio van 'Rome' stond. Er is al langer sprake van een verfilming. Ik heb er Bruno Heller, de maker, al eens over aangesproken, omdat ik het nogal sneu vond dat ik niet in de film zou zitten, aangezien mijn personage de reeks niet heeft overleefd. 'Ach, zó dood ben jij niet, hoor,' antwoordde hij. Wie weet zit er dus wel een herrijzenis in voor Lucius.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234