Mathieu Terryn en Emily Ratajkowski Beeld Getty Images
Mathieu Terryn en Emily RatajkowskiBeeld Getty Images

Tussen Hemel & HelMathieu Terryn (Bazart)

‘Jouw opmerking suggereert dat wat ik doe, geen literaire waarde heeft’

Liever snel naar de hel dan traag naar de hemel? Vijf jaar, zeven MIA’s en twee uitverkochte Sportpaleizen na de single die voor Bazart alles veranderde, weet gelouterde frontman Mathieu Terryn (26) hoe het voelt om naar de hemel én naar de hel te gaan.

Noud Jansen

MATHIEU TERRYN «Mijn persoonlijke hel op aarde heb ik twee jaar geleden beleefd, toen een lange relatie op de klippen liep. Ineens wist ik echt niet meer hoe de vork in de steel zat, zowel op persoonlijk vlak als met Bazart. Ik heb toen een aantal maanden veel gefeest en gedronken, vooral omdat ik mensen om me heen wilde, maar echt gelukkig werd ik daar niet van. ’t Was door veel te praten, met vrienden en met mensen die ervoor gestudeerd hebben, dat ik uiteindelijk uit dat dal ben geklommen. Al hielp het uiteraard ook ontzettend dat ik op het juiste moment een nieuwe relatie ben begonnen, met mijn beste vriendin Marie. En inmiddels ben ik gelukkiger dan ik ooit ben geweest. Ik voel me goed in m’n vel, ik doe iedere dag wat ik graag doe, en ik ben nog altijd tot over mijn oren verliefd.»

HUMO Die ring aan je vinger…

TERRYN (lacht) «Dat is een ring, niet dé ring – ik draag gewoon graag sieraden. Volgende zomer: dan pas gaan Marie en ik trouwen.»

HUMO Hoe heb je haar De Vraag gesteld?

TERRYN «Eind vorig jaar waren we op vakantie in Sri Lanka. We waren ergens iets gaan eten en stapten op ons gehuurde brommertje om terug naar het hotel te gaan – ik reed, Marie zat achterop. Op een gegeven moment deed ik alsof er iets haperde: ik stopte en stapte af. En ja, ik ben op mijn knieën gegaan, met teenslippers aan m’n voeten en mijn helm nog op. ’t Was nu niet meteen de meest romantische locatie voor een aanzoek – we stonden voor een door tl-buizen verlichte wasserette – maar kijk, dat ben ik.»

HUMO Bijna iedereen die ik ernaar vraag, zegt enkel op vakantie nog aan lezen toe te komen. Jij ook?

TERRYN «Ik vrees het wel, ja. Thuis word ik te veel afgeleid door mijn smartphone, en is de verleiding ook vaak te groot om naar een serie op Netflix te kijken. Maar op reis ben ik kalmer, en meer geneigd om rustig in het zonnetje te gaan zitten met een boek. Ik voel altijd dat dat me goed doet, dat het me inspireert. Zo heb ik in Sri Lanka Charles Bukowski gelezen, en ‘Zo dom als Albert Einstein’, de laatste van Herman Brusselmans. ’t Was lang geleden dat ik nog eens een Brusselmans had gelezen, en ik was blij verrast.»

HUMO Vergeef me, maar ik zie het verband niet tussen de teksten van Bazart en die van Bukowski of Brusselmans.

TERRYN «Dat verband is er ook niet per se. Eerder dan dat ze me tekstueel beïnvloeden, inspireren die boeken me als persoon.

»Kijk, Bazart is een project dat we zo goed mogelijk proberen in te vullen. Wij maken popmuziek die vertrekt van klanken en van een melodie – de woorden komen er doorgaans pas later aan te pas, en moeten vooral passen binnen de structuur. Waarmee ik niet bedoel dat de tekst ondergewaardeerd wordt, integendeel. Het moet gewoon kloppen op meerdere niveaus.

»Maar mijn schrijfcapaciteiten beperken zich niet tot Bazart: ik denk er al een tijdje over om gedichten of andere hersenspinsels neer te schrijven die andere paden bewandelen. Niet meteen om te publiceren, maar meer voor mezelf.»

HUMO Wat kan je op artistiek vlak nog meer bekoren?

TERRYN «Een tijd terug wandelden Marie en ik voorbij de Everyday Gallery, de nieuwste Antwerpse galerij van mijn vriend Boris Devis (bekend van ‘Stukken van mensen’, red.). In de etalage zagen we een schilderij waarvan we allebei op slag wisten: dat is iets voor ons. ’t Was een werk van de jonge Belgische kunstenaar Adrien Vermont, en het stelt Tony de Frosties-tijger voor met een penis die bijna net zo lang is als z’n benen (lacht). ‘The Analysis of the Figure Tony’ heet het, en het hangt nu in mijn woonkamer: heel grappig, heel goed gedaan, heel cool. En onlangs heb ik een half Amerikaanse, half Costa Ricaanse kunstenaar ontdekt die in België woont: CB Hoyo. Hij maakt kopieën van bestaande werken, meestal van bekende kunstenaars, en doet er vervolgens z’n eigen ding mee. Zo heb ik een werk van hem gekocht dat een nagenoeg perfecte kopie is van ‘Eyes and Eggs’ van Jean- Michel Basquiat, maar dan met een bruuskerende oneliner eroverheen geschilderd: ‘I don’t care if my fake Basquiat offends you’. Dat soort tongue- in-cheekgrapjes kan ik wel waarderen.»

HUMO Waar heb je een hekel aan?

TERRYN «Aan achterbakse, onoprechte mensen. Mensen die leugens vertellen.»

HUMO Je klinkt alsof je dat soort types al wel vaker tegen het lijf bent gelopen.

TERRYN «Welja, ik zit nu eenmaal in een business waar veel loze beloftes worden gemaakt. Maar hoe langer hoe meer slaag ik erin om de praatjesmakers te herkennen en er met een grote boog omheen te lopen. Je groeit eruit.»

HUMO Bazart roept erg uiteenlopende reacties op: veel mensen zijn voor, evenveel mensen zijn tegen. Stoor je je weleens aan slechte kritieken?

TERRYN «Ja. Jij zei daarnet dat je de link niet zag tussen onze teksten en die van Bukowski en Brusselmans: die opmerking suggereert dat wat ik doe, geen literaire waarde heeft.»

HUMO Zo bedoelde ik het niet.

TERRYN «Oké. Maar ik vind het jammer dat we door een bepaald deel van de pers nog altijd als een onwaarachtig, door één of ander marketingbureau uitgedacht groepje gezien worden, omdat we zo snel groot zijn geworden. Waarachtigheid, dat is nu net waar het bij ons om draait, ook weer op onze begin volgend jaar te verschijnen nieuwe plaat. Wij hebben altijd in het concept Bazart geloofd, alles altijd vanuit passie gedaan, nooit een nummer uitgebracht waar we niet voor de volle honderd procent achter stonden. Zo zal het ook altijd blijven.»

HUMO Sympathiek dat je ervoor uitkomt dat kritiek je wel degelijk raakt.

TERRYN «Ik ben ook maar een mens van vlees en bloed, hè? En ik ben erg gevoelig voor kritiek, op elk vlak. Als Marie me één keer zegt dat ze een bepaald T-shirt niet mooi vindt, dan zal ik het nooit meer aandoen.

»In die moeilijke periode waar ik het net over had, speelden we met Bazart in het Sportpaleis. De recensies waren zowat unaniem vernietigend: wij als groep, en ook ik persoonlijk als frontman, werden fel aangevallen. Dat raakte me behoorlijk, maar inmiddels ben ik er wel overheen. So what als er kritiek komt, denk ik nu. Er zijn genoeg mensen die het wél leuk vinden. En dit is nu eenmaal wat ik graag doe.»

HUMO Nog meer ergernissen?

TERRYN «Ja: slecht eten op tournee. Hier in België is het eten in de concertzalen doorgaans tiptop, maar in Nederland heb ik al vaak gedacht: ‘Hmm, ik ga zo dadelijk wel ergens een kroketje uit de muur trekken.’»

HUMO Met welk eten kunnen ze je wél blij maken?

TERRYN «Maakt niet uit, zo lang het maar met een minimum aan kunde is gemaakt. Al word ik altijd net dat tikje meer opgewonden van wat tussen een broodje kan dan van wat níét tussen een broodje kan. Op nummer één staat bij mij dus een goeie vettige hamburger. Al ben ik ook verzot op een plateau met fruits de mer.»

HUMO Wat drink je daar het liefst bij?

TERRYN «Een zware rode wijn. Laten we zeggen een bordeaux.»

HUMO Ergeren je medemuzikanten of je vriendin zich ook weleens aan jou?

TERRYN «Dat denk ik wel, ja. Ik ben van het enthousiaste, om niet te zeggen over enthousiaste type: op zich geen slechte eigenschap, maar het kan weleens doorslaan. Dan verander ik in een musicalpersonage en sla ik gibberish uit, wartaal. In de band leidt dat er weleens toe dat ik te snel en te impulsief beslissingen maak, puur uit enthousiasme, wat niet altijd geapprecieerd wordt. Want ja: ik voel me al snel op m’n pik getrapt wanneer de andere bandleden voorzichtig suggereren om misschien toch nog eens een andere invalshoek of een nieuwe zanglijn uit te proberen. En uiteindelijk blijkt negen van de tien keer dat zij gelijk hadden. Neem nu een nummer als ‘Alles of niets’: ik ben meermaals tweehonderd procent zeker geweest dat we er wáren qua tekst, maar achteraf ben ik toch blij dat we verder zijn blijven zoeken.»

HUMO Wat bezorgt je geestelijk genot?

TERRYN «Ik ben nooit een crack geweest in wiskunde, maar ik kan me nog levendig het gevoel van voldoening herinneren als ik er in het middelbaar in slaagde om een vraagstuk op te lossen. Gek om te zeggen misschien, maar zoiets heb ik in de rest van m’n leven nooit meer gevoeld. Mensen die net als ik niet goed zijn in wiskunde, zullen wel begrijpen wat ik bedoel.»

HUMO Welk lichamelijk genot schenkt je de meeste voldoening?

TERRYN «Naast het evidente antwoord, waarop ik verder maar niet zal ingaan, ben ik sinds de coronacrisis veel beginnen te lopen. Ik heb zelfs voor het eerst de 10 Miles gelopen: een geweldig gevoel.»

HUMO Wat was je tijd?

TERRYN «Een uur en 33 minuten. Niet fenomenaal, maar ik was er toch tevreden over.»

HUMO Zonder verdere plichtplegingen: wie is je favoriete onenightstand?

TERRYN « Emily Ratajkowski, een Amerikaanse actrice en vrouwenrechtenactiviste die ik heb leren kennen via de videoclip bij ‘Blurred Lines’ van Robin Thicke.

HUMO Haar zou je ook weleens tussen een broodje willen leggen?

TERRYN (lacht) «Dat zijn jouw woorden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234