null Beeld

Jules Deelder & Tom Lanoye: de verjaardagsreünie

Jules Deelder is een wonder en Tom Lanoye zit zich er hartje Rotterdam genoeglijk aan te vergapen. Eind dit jaar wordt Deelder zeventig, maar een halve eeuw speed, gin-tonic en avonturen on the road hebben ’m jong gehouden. Straks vieren Deelder en Lanoye samen Valentijn.

Bart Vanegeren

In 1984 waren ze al eens samen aan het feest, in de Stadsschouwburg in Leuven. Het dubbeloptreden werd het startschot voor Behoud de Begeerte, organisator van literair vertier met een voorliefde voor de liefde. Dertig jaar later komt daar een dubbele verjaardagsreünie van: Deelder en Lanoye treden op in Leuven, Antwerpen en Gent en dj’en op Valentijn ten dans tijdens het Bal van de Begeerte. Het wordt vast onvergetelijk, net als toen.

HUMO Toch?

Jules Deelder «Nou. Ik herinner me dat ik verschrikkelijk draaierig ben geweest, de hele nacht, maar verder weet ik er nog weinig van.»

Tom Lanoye «Ik evenmin, maar om een andere reden: ik was zo zenuwachtig dat ik tijdens het eerste deel – toen Jules optrad – ben gaan overgeven. Voor het eerst had ik plankenkoorts, en nadien heb ik er ook nooit meer last van gehad. Het was mijn eerste optreden buiten Gent.»

Deelder «Ik kende je al wel, ik had je in Gent zien optreden op een literaire happening met Simon Vinkenoog en Johnny the Selfkicker. Ik herkende iets in je optreden, ik heb je ook gelijk gezegd dat je in Nederland optredens moest versieren. Want er waren wel ontzettend veel Vlamingen die gedichten schreven, maar niet één die ze zo las.»

Lanoye «Ik herinner me nog hoe je toen aan de rand van het podium stond te kijken. Dat was heel belangrijk voor me, want je was een voorbeeld. Literatuur was in die tijd een erg suffe boel; men vroeg zich zelfs luidop af of je als schrijver wel op een podium kon gaan staan.»

Deelder «’t Is in bepaalde literaire hoofden nog steeds een probleem: wie op een podium gaat staan, kan het schrijven onmogelijk ernstig nemen.»

HUMO Veel last van gehad?

Deelder «Nee, ’t was eerder een gemak (lacht). Het maakt dingen duidelijk.»

Lanoye «Precies: mensen die het daar moeilijk mee hebben, vertrouw je niet meer in hun literaire oordeel. Mijn bewondering voor Jules gold zijn optredens én zijn boeken, beide doordacht en doortimmerd.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234