null Beeld

Jules Feiffer - Vermoord mijn moeder

Cartoonist en scenarist Jules Feiffer schuifelt gestaag naar de 90, maar ’t belette hem niet om vorig jaar nog te debuteren als stripromanschrijver. Wijlen Will Eisner, die Feiffer vanaf zijn 16de liet meewerken aan ‘The Spirit’, vond zijn pupil een matig tekenaar, maar roemde wél diens vertelkunst en dialogen.

Kristoff Tilkin

Onze kop eraf als Eisner niet krek hetzelfde oordeel geveld zou hebben over ‘Vermoord mijn moeder’ (Scratch Books), Feiffers film noir in stripvorm – lees: een kluwen van intriges in de familiale dan wel amoureuze sfeer, opgedragen aan noir-grootmeesters Dashiell Hammett, Raymond Chandler en James M. Cain. Al zijn wij wél behoorlijk ingenomen met de wilde, schetsachtige tekenstijl die de rauwheid van het verhaal extra in de verf zet – gestileerd zwart-wit had te zeer voor de hand gelegen.

Feiffers verhaal begint in 1933, in het scheve eenoudergezin van Elsie, een jonge vrouw die sinds de moord op haar echtgenoot in dienst is bij een immer door bourbon benevelde private eye. Terwijl die laatste op zoek gaat naar de zus van een – zijn er andere? – rijke en langbenige femme fatale, ontfermt Elsies dochter Annie zich over de vrouwelijke zwerver die haar belager de kop insloeg. Tien jaar later, en een pak sporten hoger op de ladder, bekampen moeder en dochter elkaar in de arena van Hollywood, en ’t komt tot een gewelddadige confrontatie in de jungle van een eiland in de Stille Oceaan.

Voorts geven we u enkel nog mee dat in ‘Vermoord mijn moeder’ een flink pak muilperen uitgedeeld wordt, dat er frenetiek met geladen revolvers wordt gejongleerd en dat de lezer, omdat elk hoofdstuk slechts één tot drie pagina’s beslaat, met een rotvaart richting slot wordt gejaagd. In één woord: krasseknarrenklassedebuut.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234