null Beeld

Julia Jacklin 'Als vrouw is het veel lastiger'

De Australische singer-songwriter Julia Jacklin (28) haalt voor haar folksongs naar eigen zeggen de mosterd bij artiesten als Fiona Apple en Billy Bragg. Maar wie haar tweede plaat ‘Crushing’ aandachtig beluistert, zal even vaak aan de Canadese superster Leslie Feist moeten denken.

jp

HUMO ‘Crushing’ verschijnt twee jaar na je debuut. Goed doorgewerkt!

Julia Jacklin (lacht) «Het lijkt nochtans een eeuwigheid. ‘Don’t Let the Kids Win’ is uitgekomen in 2016, maar die songs had ik al anderhalf jaar eerder opgenomen. Ik heb dus behoorlijk wat tijd gehad om aan ‘Crushing’ te werken. Ik wilde me ook niet haasten. Mijn nieuwe levensstijl en het touren met de plaat vond ik al verwarrend genoeg.»

HUMO Toen ik ‘Crushing’ hoorde, dacht ik meteen: een break-upplaat.

Jacklin «Er staan een paar liefdesnummers op en elke song is voor de volle 100 procent autobiografisch. Maar ik zou het geen break-upplaat willen noemen. ‘Crushing’ gaat over veranderingen in mijn relaties, niet alleen op het vlak van de liefde, maar ook met vrienden en familie.

»De laatste jaren is er veel veranderd in mijn leven. Ik ben vaak weg geweest en dingen die vertrouwd aanvoelden, leek ik plots ontgroeid. Ik heb alles een nieuwe plaats moeten geven. De rode draad in ‘Crushing’ is de moeite die ik had met het gebrek aan tijd voor mezelf. Ik ben de laatste twee jaar heel weinig thuis geweest, en deze plaat is vooral een verlangen naar privacy. Daarom verwijs ik in meerdere nummers naar mij en mijn lichaam.»

HUMO Zoals in ‘Head Alone’: ‘I don’t want to be touched all the time / I raised my body up to be mine’.

Jacklin «Die regels zijn geen verwijzing naar één persoon, ze gaan over hoe de muziekindustrie werkt en de manier waarop sommige mannen of zelfs fans me aanraken of aanspreken. Ik geloof oprecht dat het voor een vrouw veel lastiger is om muzikant te zijn dan voor een man.»

HUMO Ik moest aan Leslie Feist denken toen ik je muziek voor het eerst hoorde.

Jacklin «Serieus? Dat is een mooi compliment! Ik luister vaak naar haar muziek, ze heeft een heel authentieke manier van zingen. Ik heb nooit bewust geprobeerd zoals zij te klinken, maar het kan zijn dat ze toch in mijn manier van spelen is gekropen.»

HUMO Waar haal je de meeste voldoening uit, touren of een plaat maken?

Jacklin «Sowieso touren. Uiteraard amuseer ik me in de studio, maar het podium is de enige plek waar ik me écht nuttig voel. De sfeer, het applaus en het contact met de mensen die naar de optredens komen kijken: dat is veruit het leukste aan dit beroep. Ik moet mijn muziek live kunnen brengen.»

HUMO Je had nochtans nooit gedacht dat je fulltime met muziek bezig zou kunnen zijn.

Jacklin «Klopt. Ik kom niet uit een muzikale familie, dus ik had er nooit rekening mee gehouden dat ik er mijn brood mee kon verdienen. Het is heel geleidelijk gegaan. Ik deed steeds minder shifts in het cosmeticafabriekje waar ik werkte omdat ik vaker moest spelen, en plots vertelde mijn manager me dat er een lange tournee in de steigers stond. Toen pas had ik door dat ik mijn job beter zou opgeven (lacht).»

‘Crushing’ verschijnt op 22 februari bij Transgressive.

Julia Jacklin speelt

op 8 april in de

AB Club in Brussel.

Info & tickets: abconcerts.be.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234