Julian Assange, de stichter van WikiLeaks

Wie is Julian Assange eigenlijk? Hoe is hij op het idee gekomen WikiLeaks op te richten? En waarom weten we zo weinig over hem?

Dat Julian Assange Wikileaks heeft opgericht, en uiterst gevoelige diplomatieke en militaire dossiers van de VS heeft uitgebracht, weten we ondertussen allemaal. Dat hij aangeklaagd is voor zedenfeiten in Zweden, en eruitziet als een kruising tussen Andy Warhol en de slechterik in een James Bond-film, is ook publieke kennis. Maar wie is de man eigenlijk? Klinkt als een opdracht voor Profielman!

Enkele passages

Wikileaks functioneert als een vondelingenschuif, een digitaal drop off-punt. Gebruikers laten hun dossiers achter, anoniem. De bron is niet meer op te sporen. Bij de eerste gebruikers zitten ook Chinese dissidenten die kritiek op het regime verspreiden. Wikileaks gaat in 2006 online in een crèmekleurig huis in het studentenkwartier Carlton in Melbourne. Een vroegere medebewoonster: 'Er stonden overal computers, het was een echte chaos. De rookmelders waren kapot en in sommige kamers gingen de ramen niet meer open. Zelfs in de badkamer slingerde computermateriaal rond. Julian verzamelde vrienden en medestrijders rond zich: programmeurs, vertalers, versleutelingexperts. Ze voelden zich als David die het opnam tegen Goliath. Soms werd ik midden in de nacht wakker en zag ze aan hun computers zitten. Ze deden alleen rode gloeilampjes aan, die buiten niet opvielen. En Julian vond het frustrerend dat het menselijk lichaam een paar keer per dag voedsel nodig had.'

[...]

Bij gelegenheid belt Assange met zijn oude vrienden. Hoe het met hen gaat, vraagt hij nooit. Julian Assange kent geen small talk. Small talk is niet efficiënt.

'Ik had nooit gedacht dat Wikileaks een succes zou worden, het was een belachelijk idee,' zei zijn zoon Daniel (20) onlangs in een interview. Daniel is zelf een begaafd programmeur. Een paar jaar geleden probeerde Julian om zijn zoon mee bij Wikileaks te betrekken. Daniel wees het aanbod af. Het was de laatste keer dat hij van zijn vader hoorde.

Ook dat is, net als de rusteloosheid, een patroon in zijn leven. Mensen komen en gaan in de wereld van Julian Assange. Hij gebruikt ze, zolang hij ze kan gebruiken. Dan werpt hij ze weg.

[...]

Op vrijdag 13 augustus heeft Assange seks met Anna A., een 31-jarige medewerkster van de Zweedse sociaaldemocraten, bij wie hij logeert tijdens een conferentie. En op 17 augustus gaat hij met de 27-jarige Sofia W. naar bed, die hij heeft leren kennen als ze hem voor zijn optreden op zaterdag een computerkabel bezorgt. Na het seminarie wordt zij door Assange en zijn entourage uitgenodigd om mee te gaan eten. 'Ik voelde me gevleid. Het was duidelijk dat hij met me flirtte.'

Daarna kijken ze met z'n tweeën in de Imax-bioscoop naar de onderwaterfilm 'Deep Sea' - ze houden handjes vast. De maandag daarop zien ze elkaar terug, gaan wandelen en rijden dan samen met de trein naar de provinciestad Enköping. Over wat zich daar in bed afspeelt, lopen de versies uit elkaar. Sofia W. zal tegenover de politie verklaren dat Assange haar 's anderendaags tot onveilige seks dwong. Hij zal later zeggen dat hij in een 'seksval' werd gelokt.

Na de nacht met de charismatische klokkenluider begint de twijfel bij de jonge vrouw te knagen. Ze is bang dat ze zwanger is, of een of andere ziekte heeft opgelopen. Ze neemt haar vriendin Anna A. in vertrouwen, niet wetend dat die enkele nachten voordien ook met Assange heeft geslapen. Anna gelooft dat er een patroon in Assanges gedrag zit - want ook met haar had hij onveilig geslachtsverkeer. En zij voelt zich gemanipuleerd. Het condoom dat ze gebruikten heeft hij opzettelijk gescheurd, zal ze later tegen de politie zeggen. Beide vrouwen beamen wel dat ze een redelijk vrij seksleven hebben. Assange zelf wordt ondervraagd en uit zich nogal cryptisch. Op de vraag of de vrouwen zijn seksuele avances hebben afgewezen, antwoordt hij: 'Ja, verschillende keren, maar niet op een betekenisvolle manier.' Alles wat hij deed was normaal, zegt Assange.

Het volledige artikel leest u in Humo 3669 van dinsdag 28 december 2010.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234