null Beeld

Junior Eurovisiesongfestival

Jammer voor Jill & Lauren, de twee Oost-Vlaamse tieners die vanavond de Belgische eer zullen verdedigen in Minsk, maar bij de VRT lijken ze het hele Eurovisiegebeuren nu toch écht wel niet meer serieus te nemen: nadat Professor Eurosong André Vermeulen in mei al niet was mogen afreizen naar Oslo, dienen nu ook de commentatoren van het Junior Eurovisie Songfestival, Kristien Maes en Tom De Kock, zich tevreden te stellen met een commentaarpostje in het omroepgebouw aan de Reyerslaan.

Noud Jansen

Kristien Maes «Net als bij het echte Eurovisiesongfestival heeft dat een financiële reden: als Tom en ik in Brussel blijven, bespaart dat de VRT de huur van een commentaarcabine en een ISDN-verbinding, en hoeven er ook geen vlucht en geen hotel te worden geboekt.

»Op zich vind ik dat wel jammer, want ik heb dit jaar de voorrondes gepresenteerd op Ketnet en alles van heel dichtbij meegemaakt: het was dus wel tof geweest om er ook in Minsk bij te zijn. Maar goed, in Brussel zal het ook wel plezierig worden. Een liveprogramma geeft sowieso een enorme kick, hè.»

HUMO Maken Jill en Lauren kans om te winnen, denk je?

Maes «Wat mij betreft hebben ze alles mee, ja. Maar ik kan niet vergelijken, want van de andere kandidaten heb ik nog niets gezien. Ik kom juist terug van een vakantie in Jordanië - samen met mijn vriend heb ik daar drie weken door de woestijn lopen zeulen (lacht).


»Als West-Europees land zijn we in ieder geval niet automatisch kansloos: dat hebben de Nederlanders vorig jaar bewezen door te winnen met Ralf Mackenbach. En onze eigen Laura (die dit jaar de punten zal voorlezen van de Belgische jury, red.) werd toen toch ook maar mooi vierde.

»Ik was haar coach in de voorrondes, en ik heb toen een vrij innige band met haar opgebouwd - ik voelde dat ze nogal aan mij hing en dat ze af en toe een knuffel kon gebruiken. Als je dan in dat kot commentaar zit te geven, en je hoort dat kind zo goed zingen: dat is kippenvel hoor.»


HUMO Jij geeft nu al voor het vierde jaar op een rij commentaar bij het Junior Eurovisie Songfestival. Vergeef me de domme vraag, maar wat is de beste anekdote die je daaraan hebt overgehouden?

Maes «Twee jaar geleden was het in Cyprus te doen. Vooraf was afgesproken dat Sipke Jan Bousema, één van de twee Nederlandse commentatoren, tijdens de show even in beeld zou komen: een cameraploeg zou de Nederlandse commentaarcabine binnengaan, en Sipke Jan zou zich dan zogenaamd compleet verrast omdraaien, recht gaan staan en zwaaien naar de mensen thuis.

»'Dju,' zeiden Ben (Roelants) en ik, 'zou het niet grappig zijn om in te breken in hun kot?' Zo gezegd zo gedaan: net toen die cameraploeg de Nederlandse cabine inging, glipte Ben naar binnen en verpestte hij Sipke Jans moment de gloire door ineens in beeld te floepen en met de Belgische vlag te staan wapperen (lacht).

»En die Nederlanders konden daar dus niet mee lachen, hè? Achteraf wilden we het nog goedmaken met een fles champagne, maar Sipke Jan keek nog altijd even sip. Mocht hij dit lezen: Sipke Jan, nogmaals mijn excuses.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234