null Beeld

'Junior Masterchef': Wout Bru

Hij was de jongste kok met twee sterren, tot hij een ster verloor en er zélf één werd. ‘Leer je een beetje beheersen,’ zei zijn vader altijd, maar nog steeds heeft Wout Bru iets van een stuiterende bal in de flipperkast van het leven.

Alsof je zilverpapier in de microgolfoven stopt: dát is het effect dat bepaalde woorden op hem hebben. Michelin, bijvoorbeeld, of François Hollande. ‘Met zijn belastingverhogingen legt hij de strop om de nek van de kleine ondernemers,’ zegt Bru zijn gedacht. ‘Als het even mag?’

Het mag. Omstreeks deze tijd van het jaar krijgt Wout Bru gewoonlijk telefoon uit

Moskou. ‘If he can come and cook?’ Voor Mikhail Prokhorov is dat, de Russische zinkmagnaat en één van de rijkste mannen van de wereld. Crispy porc, het op lage tempera- tuur en in eigen jus gebraden melkvarkentje van Bru is zijn favoriete gerecht. Zes jaar geleden proefde Prokhorov het voor het eerst, sindsdien laat hij Bru geregeld naar Moskou overvliegen. Om voor hem en zijn gasten – Poetin, Medvedev of Kasparov – te koken. ‘Ik heb hem ontmoet in Courchevel,’ vertelt Bru terwijl hij met zijn witte iPhone speelt. ‘Omdat het winterseizoen zo doods is bij ons in de Provence, heb ik een paar jaar tijdens de wintermaanden als chef gewerkt in Le Cheval Blanc van Bernard Arnault. Père Noël noemden ze Prokhorov daar, omdat hij en zijn hofhouding er met gemak drie- tot vierhonderdduizend euro per dag spendeerden. Eten moest vooral eenvoudig zijn. En snel gaan. Geen show, geen glitter, geen schilderachtige composities. Geen zalfjes of mousses, maar écht eten. Op borden van bladgoud.

Overgoten met de duurste wijnen en champagnes. Bij Prokhorov heb ik voor het eerst een vierkante meter kaviaar gezien: je kunt dat decadent noemen, maar die man leeft gewoon zo. Hij is zot van goede wijn en van lekker eten, en mijn keuken bevalt hem.’

Bru grijnst. ‘De eerste keer dat ik bij hem in Moskou kwam, was wel even slikken. Prokhorov wordt altijd vergezeld door bodyguards en ook zijn gasten worden beveiligd. Ik werd opgepikt in een geblindeerde auto, op de achterbank gezet, met vooraan twee norse kerels.’ En dan, met een brede lach: ‘Veel zeiden ze niet, dus ik kon alleen maar hopen dat ze me naar de juiste persoon brachten en niet naar één of andere obscure maffiabaas.’

Aangezien Prokhorov een man is die je als sterrenchef graag te vriend houdt, blijft de telefoon een interview lang tussen ons in liggen. Voor als Bru gebeld wordt voor dringender zaken. ‘Ik was niet van plan om nog interviews te geven,’ had hij gezucht toen hij zich op de stoel tegenover me liet vallen. ‘Waarom zou ik me daarmee bezig houden? Je zegt A en ze maken er B van. Je weet dat het hele dorp zogezegd boos is op mij?’ Het dorp, dat is Eygalières. Bru kocht er begin jaren negentig samen met zijn vrouw Suzy een leegstaande kruidenierszaak op. De burgemeester verklaarde hen zot: ‘Hier wonen zevenhonderd mensen. Van welke klanten ga jij leven?’ Maar Bru had niet voor niets in het nabijgelegen sterrenrestaurant l’Ousteau de Baumanière gewerkt. Hij wist wat voor een potentieel er zich in de heuvels verderop bevond: rijke dames en heren die niets liever wilden dan als eersten hun tanden in de nieuwste culinaire sensatie te kunnen zetten.

Hij zou die nieuwste culinaire sensatie worden. Na anderhalf jaar kreeg hij een eerste Michelinster, in 2005 een tweede. Mensen met naam en faam schoven bij hem aan – Isabelle Adjani, koningin Beatrix, Rod Stewart, Caroline van Monaco en Calvin Klein – en hij leverde aan huis bij Brad Pitt en Angelina Jolie. Afgelopen zomer kookte hij een week lang voor Nicolas Sarkozy en Carla Bruni.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234