null Beeld

'Jurassic World' samengevat:hap, hap, hap!

Met ‘Guardians of the Galaxy’ zat hij in één van de succesvolste films van 2014, en met ‘Jurassic World’ zit hij zo goed als zeker in één van de succesvolste van 2015. Nee, het is geen slecht moment om Chris Pratt te heten.

bva

‘Ik zou mij graag nu al verontschuldigen voor alle domme dingen die ik tijdens de promotour van ‘Jurassic World’ per ongeluk zal zeggen,’ schreef Chris Pratt drie weken geleden op zijn Facebookpagina. ‘Het zal nooit mijn bedoeling geweest zijn om iemand te beledigen. Ik ben gewoon dom.’ We zouden u willen vertellen hoe de promotour verloopt, ware het niet dat we de Amerikaanse acteur enkele maanden geleden al hebben gesproken in LA, waar hij met ‘Jurassic World’-regisseur Colin Trevorrow een beperkt aantal interviews gaf.


Rampscenario

HUMO Volgens de legende heb je eerst nee gezegd tegen ‘Guardians of the Galaxy’. Wat was jouw eerste reactie toen Colin je vroeg om aan ‘Jurassic World’ mee te werken?

Chris Pratt «Laat me dit alstublieft niet verpesten! Ik was 13 toen ik ‘Jurassic Park’ in de bioscoop zag, en het was de eerste film die mij compleet wegblies. Noem het gerust mijn ‘Star Wars’.

undefined

'Sequel? Elke nieuwe aflevering van 'Jurassic Park' is een remake'

»Colin wist mij te overtuigen met een geweldige pitch, en na de opnames van ‘Guardians of the Galaxy’ zei hij vlakaf dat hij mij absoluut wou voor de rol – zonder dat er horden producers en agenten aan te pas kwamen die eerst twee maanden doen alsof er toch niet zo’n grote interesse is, zodat ze over mijn loon kunnen onderhandelen. Die pitch, zijn no bullshit-aanpak: ik kon nog moeilijk nee zeggen.»

HUMO Dus Colin: je hebt hem gratis gekregen?

undefined

Colin Trevorrow (samen met Pratt op de foto links) «Ik geloof dat er nadien toch nog wel een paar contractbesprekingen zijn geweest (lacht). Dat lijkt me ook niet meer dan normaal, want Chris is een rockster. Hij is een classic hero die je zo goed als overal kan inzetten. Iemand nodig om het universum te redden? Chris! Om met velociraptors te communiceren? Chris! Hij heeft iets kalms over zich, maar ook iets spiritueels. Voor ik hem hier bijna letterlijk de hemel in prijs: in ‘Jurassic World’ speelt hij tweede viool (lacht). De hoofdrol is voor Bryce Dallas Howard. Al moet ik toegeven dat de seksuele spanning tussen haar en Chris essentieel is voor de plot.»

null Beeld

Pratt «Daarom hield ik ook zo van de eerste trilogie: het draaide niet enkel om de dinosauriërs. De karaktertekeningen van de personages waren minstens even belangrijk. Anders zouden het gewoon monsterfilms geweest zijn.»

HUMO Hoor ik dat goed? Is ‘Jurassic World’ het begin van een tweede trilogie?

Pratt «Oeps. (Tegen Trevorrow) Heb ik mijn mond voorbijgepraat?»

Trevorrow «Nee, hoor. Er staat nog niets vast, maar de afspraak met Steven Spielberg (de regisseur van de eerste twee films, die nu optreedt als producent, red.) is dat ik een film zou maken die gestoffeerd genoeg is en voldoende ruimte laat voor een sequel of twee. Al moeten we daar ook niet onnozel over doen: elke ‘Jurassic Park’-aflevering is in essentie een remake. Mensen komen in contact met dinosauriërs, ze beginnen te rennen en onderweg wordt de helft opgegeten. Hoe en waarom, dat zijn de dingen waar je mee kan spelen, maar de premisse is in wezen altijd dezelfde.»

HUMO Als het zo simpel is, waarom heeft het dan twaalf jaar geduurd voor iemand met een goed scenario voor ‘Jurassic World’ op de proppen kwam?

undefined

Pratt «Het feit dat het zo simpel is, maakt het juist zo moeilijk, denk ik. Hoe belangrijk de personages ook zijn, dit zijn geen superheldenfilms waarin je de protagonist om het even wat kan laten doen. De dinosauriërs zijn hier de superhelden. Alleen zeggen die niet veel, dus draait alles rond de vraag waarom enkele mensen hun leven nóg maar eens in gevaar zouden brengen door ermee op te trekken. Er zijn de afgelopen jaren verschillende scenaristen de revue gepasseerd, en ze hebben daar allemaal hun tanden op stukgebeten.»

null Beeld

Trevorrow «Toen ze mij vroegen of ik interesse had om de film te regisseren, hebben ze mij een scenario in handen gestopt met een briefje erbij: ‘Kom morgen alsjeblieft nog naar de volgende meeting’ (lacht). Het was een ramp! Ik begreep er echt niets van. Er zat totaal geen ziel in. Ik ben de dag erop dan toch naar die meeting gegaan en ik heb gezegd dat ik er weinig voor voelde om dat scenario te verfilmen, maar dat ik best zelf een scenario wou schrijven.»

HUMO Dat heb je gezegd tegen Steven Spielberg?

Trevorrow «Precies op die manier, ja. Maar met respect natuurlijk. Kijk, ik wou het hem niet aandoen dat ik een slechte ‘Jurassic Park’-film zou maken. Ik heb Steven gezegd dat ik jaloers was op het feit dat hij in zijn carrière eerst een paar kleine films heeft kunnen maken voor iemand hem een potentiële blockbuster toeschoof, en ik wist dat híj niet afgerekend zou worden op een zwakke ‘Jurassic Park’-film, maar ík wel. Daar had hij respect voor, en hij heeft mij laten doen.»

HUMO Nu je het zegt: hoe komt het dat Spielberg voor een film van ruim 150 miljoen dollar komt aankloppen bij een regisseur wiens enige wapenfeit ‘Safety Not Guaranteed’ is, een filmpje van nog geen miljoen?

Trevorrow «Dat heb ik hem ook gevraagd. Hij zei dat ik in ‘Safety Not Guaranteed’ (over een man die in tijdreizen gelooft, red.) de vraag stel of magie echt bestaat, en hij vond mijn antwoord interessant.»

HUMO Was hij nauw betrokken bij de opnames?

Trevorrow «Eerder bij het schrijven van het scenario. Toen we aan het draaien waren, gaf hij af en toe nog wat praktische tips, en soms stuurde hij met zijn iPhone foto’s van schetsen die hij had zitten maken. Hij had dan meestal de rushes bekeken en vond dat er nog een beeld ontbrak om alles aan elkaar te plakken. ‘Ga dit nog even draaien,’ stond er dan bij. Hey, kijk, als Steven Spielberg je iets vraagt... (lacht)»


Vrolijke dikkerd

HUMO Blijkbaar hadden de vorige scenaristen het moeilijk om wetenschap en avontuur met elkaar te verzoenen. Als ik aan ‘Jurassic Park’ denk, denk ik niet echt aan wetenschap.

Trevorrow «Jij niet, maar andere mensen wel. Natúúrlijk is het sciencefiction, maar Steven heeft het in de originele trilogie zo goed verkocht dat er dus mensen zijn die geloven dat het ooit echt mogelijk zal zijn (lacht).»

Pratt «Om mij op mijn rol voor te bereiden, heeft Colin mij een paar films gegeven om naar te kijken, waaronder ‘Romancing the Stone’ en ‘The African Queen’. Dat geeft je wellicht een goed idee van waar hij met de plot en de relatie tussen Bryce en mij naartoe wou. En voor mij was het handig om schaamteloos van Michael Douglas en Humphrey Bogart te kunnen stelen.»

HUMO ‘Indiana Jones and the Temple of Doom’ had misschien ook nog in dat rijtje gepast?

Pratt (gespeeld verrast) «Denk je? Oké, ik weet waar je naartoe wilt, maar eerlijk: ik weet niet of ik de volgende Indiana Jones word. Ik weet zelfs niet of er een volgende ‘Indiana Jones’ komt. Ik heb nog geen scenario gelezen en er is mij officieel nog niets aangeboden. Wat ik wél weet, is dat ik contractueel vasthang aan nog een paar afleveringen van ‘Guardians of the Galaxy’, ik moet opdraven in enkele andere Marvel-films en de kans is groot dat er een vervolg komt op ‘Jurassic World’. Wie weet heb ik er dus niet eens de tijd voor.»

HUMO Intussen blijf je wel flink aan je conditie werken. In ‘Parks and Recreation’, de tv-serie waarmee je in de VS bekend werd, was je nog wat molliger.

Pratt «Mollig? Ik was dik! Maar ik vond dat dat ook werkte. Hoe dikker ik werd, hoe grappiger ik mijn personage vond. Ik dacht ook echt dat ik mijn niche had gevonden: ik wou bekendstaan als de dikke komiek die altijd supervrolijk is en zich goed voelt in zijn vel. Zoals Chris Farley in de jaren 90.»

HUMO Chris Farley was een vat vol complexen; hij stierf uiteindelijk aan een overdosis.

Pratt «Welja, intussen besef ik dat dat een façade was – iets waar de meeste komieken last van hebben. Wat ze naar de buitenwereld toe projecteren, is vaak absoluut niet hoe ze zich voelen. Als ik eerlijk ben, waren de hoogtepunten van mijn dag vroeger de maaltijden. De rest van de dag voelde ik mij merkelijk minder goed: ongezond, rot – ik denk er niet graag aan terug.»

HUMO Je sport dus niet gewoon voor je filmrollen?

Pratt «Dat was natuurlijk wel de reden waarom ik eraan ben begonnen. Ik had de rol in ‘Guardians of the Galaxy’ niet gekregen als ik niet in conditie was geraakt. Maar intussen is het routine geworden. Ik ben op dit moment zelfs aan het trainen voor een triatlon: ik loop drie keer per week zo’n 15 kilometer, ik zwem ook drie keer per week 2 kilometer, ik ga drie keer per week tussen 30 en 80 kilometer fietsen, en dan doe ik ook nog een dag gewichtheffen.»

undefined

null Beeld

undefined

'Heel dat paparazzicircus is een antropologisch onderzoek waard'


De regels van het spel

HUMO Je dook tot voor kort ook nog geregeld op in kleinere films als ‘Moneyball’, ‘Zero Dark Thirty’ en ‘Her’, maar sinds ‘Guardians of the Galaxy’ lijken er alleen nog maar blockbusters op het programma te staan.

Pratt «Klopt, maar ik ben sindsdien ook vader geworden. Kijk, het credo van Clint Eastwood is altijd geweest: ‘Maak één film voor Hollywood en één film voor jezelf.’ Welnu, de film die ik voor mezelf moet maken, is de film die ik op dit moment níét maak, zodat ik tijd met mijn gezin kan doorbrengen. Mocht er echt een kleinere film komen die mij ontzettend aanspreekt én ik heb tijd, dan zou ik het doen. Maar ik denk dat ik mij nu toch even vooral op blockbusters toeleg, en tussendoor met mijn zoon ga vissen.»

HUMO Zou je er ‘Indiana Jones’ voor laten staan?

Pratt (schatert) «Je geeft niet op! Maar misschien komt het daar inderdaad op neer. Het vaderschap heeft mij compleet veranderd. Voordien stond mijn carrière op de eerste plaats. Zelfs mijn huwelijk met Anna (Faris, bekend uit de ‘Scary Movie’-films, red.) kwam technisch gezien op de tweede plaats. We hadden daarover duidelijke afspraken gemaakt. Als één van ons halsoverkop voor zes maanden naar een filmset in Roemenië moest vertrekken: dóén! Natuurlijk zouden we elkaar missen, maar als we de indruk hadden dat het onze carrière vooruit kon helpen, dan zouden we elkaar niets kwalijk nemen. Met die kleine gaat dat niet. Althans, het voelt niet goed.»

HUMO Jullie zijn intussen ook een favoriet doelwit geworden van paparazzi.

Pratt (zucht) «Het is wat het is. De ironie is dat ze vroeger allemaal naar Anna riepen en mij zagen ze niet eens staan. Nu zien ze Anna niet staan en zeggen ze mij vlakaf dat ze altijd wisten dat ik het zou maken. Heel dat paparazzicircus is een antropologisch onderzoek waard. Maar het zijn niet enkel de paparazzi. Heel deze stad is in hetzelfde bedje ziek. Wat dat betreft, ben ik blij dat ik begonnen ben als ‘de man van’. Je leert de dingen te relativeren, en je leert ook dat roem iets is wat je moet managen. Je erin verliezen of er wanhopig tegenin gaan, werkt contraproductief. Het is een spel, en als je volgens de regels speelt, verdien je respect. Begin je lastig te doen, dan word je door het slijk gehaald. Ik denk dat ik dus gewoon vrolijk doorga met mijn leven, zonder veel acht te slaan op wat anderen zeggen.»


Bekijk de trailer voor 'Jurassic World':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234