null Beeld

Jurgen Nobels: 's werelds snelste barmanDe triomfantelijke terugkeer van Raketman

't Was de Japanner Michito Kaneko, eigenaar van The Lamp Bar in Nara, die vorige week in Kaapstad de titel van 's werelds beste barman in de wacht sleepte tijdens de World Class 2015 - zeg maar: het WK cocktails shaken. Maar in de deelcompetitie genaamd 'Against The Clock', waarin de deelnemers in tien minuten tijd zoveel mogelijk drankjes moeten klaarstomen, bleek Jurgen 'Raketman' Nobels - barman bij Uncle Babe's Burger Bar in Gent en bij Humo-lezers bekend uit 'De zomer van de cocktails' - onklopbaar: hij serveerde de internationale jury tien cocktails in tien minuten.

Kristoff Tilkin

HUMO Proficiat: je bent nu officieel de snelste barman ter wereld.

Jurgen Nobels «Merci. Vergis je niet: je wordt dus niet op snelheid alléén afgerekend, 't moet qua smaak en presentatie ook nog ergens op lijken. Ik was zeker niet de enige die tien drankjes in evenveel minuten had gemaakt, maar euh, blijkbaar waren de mijne toch de beste.»

HUMO Had je daar specifiek op getraind?

Nobels «Moet wel, hè? Je moet niet alleen de perfecte hoeveelheden van alle ingrediënten vanbuiten kennen, je moet ook de handelingen perfect in je vingers hebben zitten, en dat vraagt veel oefening. Vooraf goed nadenken en voorbereiden, en dan een paar keer tegen de klok shaken.»

HUMO Wat had je trouwens zoal geprepareerd?

Nobels «Allemaal klassiekers met een persoonlijke toets: een Bloody Mary met geitenmelk die ik de Bloody Mèèèèèhry heb gedoopt, een Knickerbocker met chocolade, een Mint Julep met perzik, een Rob Roy met zeewier, dat werk.»

HUMO Was er een moment waarop je dacht: 'Acht cocktails: dat volstaat, laat ik nog maar wat aan mijn garnituur werken'?

null Beeld

Nobels «Nee, want je hebt helemaal geen tijd om na te denken: terwijl je die cocktails staat te stirren en shaken moet je ook nog een praatje slaan met de jury. Enfin, ik toch: ik wilde die mensen het gevoel geven dat ze gewoon gezellig aan de bar zaten. Blijkbaar is het me gelukt: achteraf vertelde een jurylid me dat het leek alsof ze gewoon een avondje gingen drinken - scoren! Ik heb maar één echt stressmoment gehad: ik had een foutje gemaakt bij mijn Rob Roy, en moest 'm dus weggieten en een nieuwe beginnen. En drankje nummer tien heb ik echt in de allerlaatste seconden afgewerkt.»

HUMO Was je geen klein beetje teleurgesteld omdat je niet bij de laatste zes finalisten was?

Nobels «Tuurlijk wel. Je bereidt jezelf niet wekenlang voor en reist dan niet helemaal naar Kaapstad om een beetje te netwerken, hè: je wil winnen, punt. Als je dan niet in de finale raakt, is dat sowieso een teleurstelling. Maar je moet het kunnen relativeren, want je staat daar per slot tussen de allerbeste bartenders van de wereld. En het feit dat ik die speed challenge heb gewonnen, heeft de pijn toch serieus verzacht. 't Is alleszins een van de leukste onderdelen om te winnen. Als je 't mij vraagt leuker dan pakweg de Street Food Jam, waarvoor je uit zes gerechtjes er twee moet uitkiezen en er telkens één cocktail moet bij verzinnen.»

HUMO Gaan je handen extra trillen als je beseft dat Dale DeGroff en Gary 'Gaz' Regan - om maar twee cocktaillegendes in de jury te noemen - op je vingers staan te kijken?

Nobels «Nauwelijks. Nu ja: ik was er op voorhand wel een beetje bang voor, maar dat bleek nergens voor nodig, want ze waren allemaal wreed benaderbaar en sympathiek.»

HUMO Op de livestream was te zien hoe Gary 'Gaz' Regan honderduit tegen jou zat te kletsen. Waar ging dat over?

Nobels «Hij vertelde me over zijn gekke tante uit Antwerpen, die nogal tuk was op haar glaasje whiskey. Ze verdween voor tien jaar uit zijn leven, en hij hoorde dat ze helemaal van de drank af was. Toen ze daarna weer opdook, bleek ze nog altijd even maf: het had dus niet aan de whiskey gelegen (lacht). Wreed leuke vent, die Regan.»

HUMO Hangt er al een spandoek boven de bar in Uncle Babe's Burger Bar met ''s Werelds Snelste Barman', of staat er misschien een One Minute Rob Roy op het menu?

Nobels «Shit, daar had ik nog niet bij stilgestaan, dat bargasten me de komende weken zullen uitdagen om de klus in één minuut te klaren. Maar hey: het hoort er bij. En reken maar dat ik m'n best zal doen (lacht).»

HUMO Onze chronometer ligt klaar.


Lees ook:

De zomer van de cocktails, deel 1:

'De allereerste cocktail moet in de 17de eeuw vaak tot geschifte drankorgieëen geleid hebben'

De zomer van de cocktails, deel 2: Belgische kampioenen on the rocks

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234