null Beeld

Juryleden en nieuwe vaders Philippe Geubels en Jeroom: 'Wij zijn in het geheim samen een scenario aan 't schrijven'

Het is vast prettig om Erik Van Looy te zijn als je met ‘De premier’ een puike film in de zalen hebt lopen, en met ‘De slimste mens ter wereld’ een quiz die elke avond vlot een miljoen kijkers trekt. Maar als je niet Erik Van Looy bent, hoef je je niet in tien bochten te wringen om juryleden Jeroom en Philippe Geubels in rijmvorm te introduceren.

'Hoe meer kijkers, hoe groter de kans dat er zeikerds tussen zitten'

De naam, het geneuzel en de knikker van Philippe Geubels zijn een vast onderdeel van het decor van ‘De slimste mens ter wereld’ geworden, maar Jeroom, Humo’s bekendste cartoonist en tweede bekendste snor, is een rijzende ster als het op tv aankomt.

HUMO Jeroom, je lijkt dit seizoen veel vaker jurylid te zijn dan andere jaren.

Jeroom «Ja, ik weet ook niet wat er precies fout is gelopen in de planning. Maar ik ben een trouwe soldaat, ik doe wat mij wordt gevraagd. Het is wel een moordend tempo. Er worden vaak twee afleveringen per dag opgenomen, en of je nu in vorm bent of niet: ze verwachten dat je grappig bent.»

Philippe Geubels «Tot vorig seizoen zat ik in zowat elke aflevering, en op het einde had ik het wel gehad met ‘De slimste mens’ (lacht). Ondertussen doe ik het wat kalmer aan, en nu vind ik het weer plezant.»

HUMO Zullen we maar meteen de moeilijke vragen stellen? Worden de moppen in ‘De slimste mens’ nu voorbereid of niet?

Jeroom «Iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Marc-Marie Huijbregts doet niets op voorhand: hij wandelt de studio binnen, gaat zitten en begint eraan. Ik weet liever wel vooraf welke onderwerpen aan bod zullen komen. Ik heb tijd nodig om moppen in elkaar te kunnen steken. Philippe niet: hij schudt ze los uit de mouw.»

Geubels «Ik kom altijd onvoorbereid naar de studio, ja.»

Jeroom «Wat krijg je dan: ik, de man van de hoogopgeleiden en de zorgvuldig geplande lach, en Geubels, de komiek van de gewone man. En door die magische combinatie bereik je een miljoen mensen per aflevering.»

undefined

'Jeroom, de man van de hoogopgeleiden en de zorgvuldig geplande lach, en Geubels, de komiek van de gewone man: een magische combinatie.'

Geubels «In het begin bereidde ik ook één en ander voor, maar dat leer je af na een paar seizoenen. Ik merk wel dat je er dit seizoen minder moeite mee hebt dan vorig jaar, Jeroom.»

Jeroom «Iets minder, ja. In het begin kakte ik echt bakstenen toen ik in de jury moest zitten. Ik ben ook geen comedian of schrijver zoals de meeste juryleden, hè. Geubels vult zalen als job, maar ik blijf tekenaar. Als Erik Van Looy net een vraag over Papoea-Nieuw-Guinea heeft gesteld en ons vraagt: ‘Leden van de jury, Papoea-Nieuw-Guinea, zegt dat jullie iets?’, dan wil ik op voorhand weten wat ik ga zeggen. Maar verder dan dat gaat het niet. De kritiek dat alle moppen voorbereide nummertjes zouden zijn, daar erger ik me eerlijk gezegd wel aan. Weet Erik wanneer ik iets ga zeggen? Ja, natuurlijk, anders zit ik daar voor niets. Maar weet Erik wát ik ga zeggen? Absoluut niet. Dat zie je wel aan zijn lach, denk ik.

»Maar je voorbereiden is niet altijd zaligmakend. Achter de schermen sta ik bekend als ‘de publieksafkoeler’. Soms begin ik een heel ingewikkelde mop te vertellen en krijg ik na de pointe alleen maar een ijselijke stilte. Of erger nog: krekels. Moeten ze écht eens iets aan doen, die krekels in de studio.»

Geubels «Wist je trouwens dat Erik een typische manier van reageren heeft als hij voelt dat een mop zal floppen?»

Jeroom «Inderdaad. Dan zit ik daar zorgvuldig mijn grap op te bouwen, me innerlijk al verheugend op de warme lachgolf die ongetwijfeld zal volgen, en dan zie ik ’m vanuit mijn ooghoeken plots ongemakkelijk draaien en op z’n tanden zuigen, en besef ik: het wordt weer niets.»

HUMO De kritiek op ‘De slimste mens’ is niet min dit seizoen. Er is het gebruikelijke geëmmer op Twitter, van complottheorieën tot kandidaten en jury afzeiken, maar het lijkt allemaal net iets heviger.

Geubels «Ik hoor en lees het niet meer, eerlijk waar. We zijn qua kijkcijfers nog nooit zo hoog begonnen als dit jaar. Zelfs op een slechte avond halen we nog een miljoen kijkers. En hoe meer mensen er kijken, hoe groter de kans dat er zeikerds tussen zitten.»

Jeroom «Die kritiek op Twitter moet je ook met een korrel zout nemen: er is bijvoorbeeld iemand uit het komische genre die geregeld op ‘De slimste mens’ inhakt. Je kunt er bijna je uurwerk op gelijkzetten. Maar wat die persoon er niet bij zegt, is dat die al vier keer aan de cafétesten heeft meegedaan, en elke keer niet goed genoeg is bevonden om aan de opnames te mogen deelnemen.»

HUMO Krijgen jullie zelf veel bagger te verwerken?

Jeroom «Dat gebeurt, de amusantste dingen krijg je te lezen van mensen die naar jou persoonlijk tweeten. Wacht, ik lees er eentje voor (haalt gsm boven): ‘@Jeroom, ik kan echt niet met uw mopjes in ‘De slimste mens’ lachen. Blijf gewoon tekenen, a.u.b.’ Van een zekere Sarah. Dat verschijnt dan met een ping op m’n gsm terwijl ik m’n baby aan het wassen ben.»

Geubels «Je kunt altijd kritiek leveren als je alleen maar inzoomt op die paar slechte moppen die je er als jurylid uitflapt, want die zijn er natuurlijk ook. Ik wil absoluut niet doen alsof ik daar een hogere kunstvorm zit te beoefenen, maar het is maar een quiz, jongens en meisjes. Kijk ernaar en amuseer je gewoon.»

HUMO De Standaard publiceerde na de eerste aflevering van dit seizoen een hoofdartikel waarin jullie als vrouwonvriendelijk werden bestempeld. Jullie excuses, graag.

Geubels «Kijk, ik weet dat ik de reputatie heb dat ik alleen maar moppen over mijn vrouw maak. Maar tel ze eens: ik denk dat ik haar dit seizoen nog maar twee keer ter sprake heb gebracht. Dat kun je toch moeilijk veel vinden?»

Jeroom «Het blijft ook wel je eigen leven waar je over praat, en daar maakt je vrouw nu eenmaal een groot deel van uit.»

undefined

'Ik heb tijd nodig om moppen in elkaar te kunnen steken. Philippe niet: hij schudt ze los uit de mouw'

HUMO En jullie vrouwen? Kunnen die nog meelachen?

Geubels «Ze kijkt naar elke aflevering van ‘De slimste mens’ en ze blijft fan. En vooral: ze is intelligent genoeg om die humor een plaats te kunnen geven. Mijn moppen gaan ook niet over mijn vrouw, hè. Ze gaan over iederéén zijn vrouw.»

Jeroom «Mensen komen me dat soms vragen: ‘Kan Elodie daar allemaal wel mee lachen?’ Wat denken die dan, dat ik mijn vrouw erdoor zou sleuren als ze dat zelf echt niet zou willen? Elodie is de grappigste vrouw die ik ken, zij sleurt mij er meer door dan ik haar ooit zou kunnen uitlachen op tv.

»Raar toch, hoe iedereen denkt dat je écht je vuile was uithangt op tv. Ik kan in ‘De slimste mens’ vertellen dat ik in een raket naar de maan ben gevlogen, en dan zal iedereen eens lachen. Maar als ik vijf minuten later iets zeg over Elodie, denkt iedereen plots dat ik het meen. Terwijl ik ook maar een typetje speel. Ik héb bijvoorbeeld helemaal geen kind met Elodie, dat komt me gewoon goed uit voor het programma.»

HUMO Stel nu dat je toch een kind zou hebben, Jeroom, zou het vaderschap je dan grondig veranderd hebben, zoals het cliché het wil?

Jeroom «Qua nachtrust alvast wel: ik slaap heel weinig de laatste tijd. Remus is nu 15 maanden oud, de leeftijd van de mentale sprongetjes, en bij hem gebeuren die blijkbaar ’s nachts. Het voordeel: ik heb alle Amerikaanse verkiezingsdebatten live gezien. Maar mijn werk wordt er niet door beïnvloed. Een mop is een mop, een pointe een pointe. Alleen val ik overdag af en toe eens in slaap – níét op het werk, voor alle duidelijkheid.»

Geubels «Nee, jij werkt thuis.»

HUMO Jouw dochter Hanna is ondertussen 2 jaar, Philippe.

Geubels «Een bron van vreugde! En ik vind het alleen maar leuker worden. Maar of mijn shows daardoor anders zijn geworden? Nu ja, inhoudelijk misschien een beetje. Zo’n dochter, dat zorgt toch al snel voor tien minuten extra materiaal per show, hè.»

Jeroom «Ik dácht al dat je dochter een paar moppen had geschreven voor je nieuwe show!

»Nu, makkelijk is het natuurlijk niet om elke dag materiaal te moeten leveren als je plots een kind hebt dat voortdurend aandacht vraagt. In dat opzicht is het organiseren iets moeilijker geworden. Maar goed, dat is het leven waar we voor gekozen hebben.»

HUMO Hanna en Remus zijn ongeveer even oud, is het huwelijk al gearrangeerd?

Geubels «Nee, ik ben al blij dat Jeroom niet te dicht in de buurt woont. Wij tweeën naast elkaar op een bankje in de speeltuin, dat zou maar een raar gezicht zijn.»


Allemaal flauwekul

HUMO We zouden bijna vergeten dat jij net als Jeroom ooit zelf hebt deelgenomen aan ‘De slimste mens’.

Geubels «Juist, ja.»

Jeroom «En, lang uitgehouden?»

Geubels «Eén aflevering, langer vond ik de moeite niet. Eruit gespeeld door Bart Cannaerts, weet ik nog. Rik Torfs was toen het jurylid.»

undefined

null Beeld

HUMO Philippe was toen al een vertrouwd gezicht, maar voor jou is er sinds je deelname veel veranderd, Jeroom.

Jeroom «Ja, maar ik haat het nog altijd om op tv te komen. Echt waar. De meeste aanvragen die ik nu krijg, weiger ik ook: lintjes knippen, interviews geven, spreekbeurten houden... Ik probeer het zoveel mogelijk bij mijn job te houden – ken je talenten. Daarom zal ik ook nooit een stem inspreken voor een animatiefilm of zo.»

Geubels «Ik wel. Heel leuk.»

Jeroom «Maar jij hebt dan ook een héél mooie stem, Philippe.»

HUMO Wat zie je tegenwoordig zelf als je job, Jeroom? Je bent al een tijdje meer dan alleen tekenaar bij Humo, want je werkt ook achter de schermen bij Woestijnvis.

Jeroom «Het tekenen neemt nu nog 10 procent van mijn tijd in beslag, maar voor mij blijven dat wel de belangrijkste 10 procent. Dat is mijn product, daar verdien ik mijn brood mee. Ik durf er geld op in te zetten dat ik, als ik ooit sterf, achteraan in de krant – ergens in een hoekje onderaan – beschreven zal worden als ‘de man van de cartoons’. Eerder dan ‘de man die elke avond Philippe Geubels van het scherm speelde met zijn humor’, wat nochtans óók waar is.

undefined

'Mijn vrouw kijkt naar elke aflevering: ze is intelligent genoeg om die humor een plaats te kunnen geven'

»Ik ben destijds meer tv-werk beginnen te doen omdat het gewoon leuk is om af en toe iets nieuws te proberen. Zie het als een vrachtwagenchauffeur die na kilometers autosnelweg eens over een bergpas mag rijden.»

HUMO Wat zou jij doen als je de comedy ooit beu zou raken, Philippe?

Geubels «Een job zoeken, zeker? Of misschien schrijf ik wel een boek. De romantiek ervan spreekt me wel aan. Maar na een week zou ik al zot zijn, vrees ik. Ik heb er het geduld niet voor.»

HUMO Gaat aan een nieuwe comedyshow ook geen schrijfperiode vooraf?

Geubels «Ja, en daar heb ik het altijd heel moeilijk mee. Aan een tafel gaan zitten en niets anders doen dan schrijven: zo lastig. Aan ‘Bedankt voor alles’, mijn nieuwe show, heb ik een maand of acht geschreven.»

Jeroom «Philippe en ik zijn onlangs ook samen naar Amsterdam geweest om naar een show van de Amerikaanse comedian Louis C.K. te gaan kijken. Een locomotief, die kerel. Heb je veel herschreven na die avond, Philippe? Dat was jij toch die ’s avonds in het hotel in huilen uitbarstte, niet?»

Geubels «Nee, dat was jij: huilend van ontroering omdat je net het bericht had gekregen dat Elodie alsnog Olympisch goud zou krijgen.»

Jeroom «Juist, ja. Het was al een stuk in de nacht en de uitbater wou zijn bar sluiten, maar toen ik dat bericht kreeg, heb ik toch nog een rondje gegeven. Meevaller: we waren de enigen die er nog zaten.»

HUMO Zowat alle shows van ‘Bedankt voor alles’ zijn al uitverkocht. Krijg je daar geen acute stressaanvallen van, Philippe?

Geubels «Nee, omdat ik voor de eerste keer echt tevreden ben over mijn show. Ik heb al twintig of dertig try-outs gespeeld en ik weet ondertussen dat hij werkt.»

HUMO Blijkbaar loopt-ie ook heel goed in Nederland.

Geubels «Ja, ik ben nu ook te zien op het Nederlandse RTL, dat helpt enorm. Ik speel er tegenwoordig evenveel shows als in België, maar de zalen zijn er groter. De mensen zijn ook uitbundiger. Zo’n Nederlands publiek vindt het blijkbaar erg plezant dat ik absoluut geen boodschap te verkondigen heb, en dat ik flauwekul kom vertellen. Heel exotisch, zo iemand die geen mening over Syrië kwijt wil (lacht). Maar tegelijk komen er recensenten kijken die dat totaal niet snappen.»

HUMO Ik las in zo’n Nederlandse recensie dat ze je humor ‘typisch Vlaams’ vinden.

Geubels «Dat heb ik ook al gehoord (lacht). Ik ben momenteel vast panellid in de Nederlandse versie van ‘Beste kijkers’, en af en toe begint iemand iets tegen mij uit te leggen alsof hij het tegen een mentaal gehandicapte heeft (lacht). Als Vlaming kom je blijkbaar snel dom over bij Nederlanders, net omdat we onszelf voortdurend relativeren. Die bescheidenheid van ons begrijpen ze gewoon niet.»

HUMO Jeroom, jij bent ondertussen...

Jeroom (onderbreekt) «...groot in Amerika, klopt.»

HUMO Euh, juist. Hoewel je in Humo ooit zei dat de appreciatie van jouw humor stopte aan de landsgrenzen.

Jeroom «Dat klopt nog altijd deels: voor het zuiden, meer bepaald. (Geeft een lange uitleg over hoe de intelligentsia in de middeleeuwen naar het noorden vluchtte om te ontkomen aan de Spanjaarden) Om maar te duiden hoe het komt dat het onderontwikkelde zuiden geen boodschap heeft aan mijn werk. Nederland heeft er even over gedaan, maar dat begint nu ook te ontdooien. Het internet heeft alles versneld. Het medium van het volk, hè. De geschreven pers mag dan lijden onder het internet, ik doe er mijn voordeel mee.»


De korfbalmaffia

HUMO Philippe, je werkt voor Eén aan ‘Taboe’, een nieuw programma. Liet VIER je makkelijk naar Eén verkassen? Jij was toch één van de gezichten waaraan de zender bij de lancering werd opgehangen?

Geubels «Ik denk dat veel mensen dat verkeerd begrijpen: ik heb lang alleen voor Woestijnvis gewerkt, en zolang Woestijnvis alleen voor VIER programma’s maakte, was ik automatisch een VIER-gezicht. Maar sinds een jaar werk ik onafhankelijk: ik ben aan niemand gebonden.»

HUMO De opzet van ‘Taboe’: lachen met dingen waar je eigenlijk niet mee zou mogen lachen.

Geubels «Dat gaan we toch proberen (lacht). Het is ook een taboe om een reden, en het wordt sowieso moeilijk om het juiste evenwicht te vinden. Neem nu gehandicapten: waarmee kunnen die mensen lachen als het over zichzelf gaat? En vooral: waarmee niet? In ‘Taboe’ is het de bedoeling dat ik zulke grappen zal brengen voor een publiek dat uitsluitend uit zulke mensen bestaat. Zo zal ik bijvoorbeeld Marokkanenmoppen maken voor een zaal met alleen Marokkanen. Daar leg ik zelf namelijk altijd de lat: als ik een mop wil brengen over dikke mensen, moet ik het ook durven voor een zaal met alleen maar dikke mensen. En de regel blijft: een mop moet grappiger zijn dan dat ze grof is.»

undefined

'Philippe en ik zijn in het grootste geheim samen iets aan het schrijven in de kelders van Woestijnvis, achter een gepantserde deur'

Jeroom «Als je mop goed is, raak je vanzelf met veel meer weg. In de meeste gevallen struikelen mensen over moppen die niet grappig genoeg zijn.»

Geubels «Nu ja, er bestaan ook mensen die snel beledigd zijn (lacht). Het concept van ‘Taboe’ was nog maar net bekend, of ik kreeg al een eerste klachtenmail: ‘Gehandicapten, daar blijf je met je poten van af!’ Met een foto van een middenvinger (lacht). Dan denk ik: ‘Ik zal die mensen nog altijd met meer respect behandelen in mijn moppen dan jij mij nu.’»

undefined

null Beeld

Jeroom «Mensen beledigen is ook het makkelijkste wat er is. Humor is sowieso relatief: de mop die iederéén doet lachen, moet nog gemaakt worden. In Humo is ooit een cartoon van me verschenen waarin de heks van Hans en Grietje na de bouw van een asielcentrum in de buurt haar peperkoeken huis van een deur van varkensvlees had voorzien. Op een dag werd die gag online gezet door een Amerikaanse site, en plots stroomden de doodsbedreigingen per dozijn binnen. Hier passeert zoiets, daar blijkbaar niet.»

Geubels «Ik heb ooit kwade korfballers op mijn dak gehad, omdat ik eens een stom mopje had gemaakt over hun sport.»

Jeroom «Aha, de korfbalmaffia!»

Geubels «Maar toen ik lachte met turnleraars, kreeg ik gek genoeg alleen maar positieve reacties van de turnleraars zelf. Alle andere leraars waren kwaad op mij.»

Jeroom «Weet je wat de ellende is? Het internet is te goedkoop. Maak het peperduur, zodat alleen de elite overblijft. Véél makkelijker, toch? Alleen maar Marc Couckes die kunnen tweeten, ik zie het al helemaal zitten.»

HUMO Jullie slagen er wonderwel in om elkaar niet in de haren te vliegen tijdens de uitzendingen en in dit interview, maar hoe goed bevriend zijn jullie in het dagelijkse leven?

Jeroom «We hebben wel een goede verstandhouding. Samen de dood in de ogen kijken schept natuurlijk een band.»

HUMO Pardon?

Jeroom «Ik heb Philippe geïntroduceerd in het racecircuit. Toen ik eens te lang bleef hangen na opnames voor ‘De slimste mens’, liet ik me ontvallen dat ik de dag erna in Spa op het circuit zou gaan rijden. Ik zag die kleine rattenoogjes oplichten: ‘Spa? Francorchamps?’ Enfin, het tafereel was zo zielig dat ik ’m maar heb meegevraagd.»

Geubels «Daar kreeg ik een heel snelle wagen. Té snel voor mij, zo bleek. Ik vloog over de rechte stukken, maar in de bochten remde ik zo hard dat ik bijna stilstond. File achter me: levensgevaarlijk! Maar niemand kon me voorbijsteken, want dat doe je normaal in de rechte stukken, en daar was ik niet in te halen. Dat hebben ze me achteraf moeten uitleggen (lacht).»

Jeroom «Ik had vooraf nog gezegd: ‘Volg mij gewoon, dan komen we er wel.’ Maar ik heb ’m moeten achterlaten in die bochten, het werd te gevaarlijk. Ondertussen is hij er wel sterk op vooruitgegaan. Nu gaan we geregeld samen rijden.»

Geubels «Heel ontspannend, want je denkt dan echt aan niets anders. Voor Music For Life zullen ik en Jeroom trouwens rondjes verkopen op het circuit: wie betaalt, kan meerijden. Tom Boonen doet ook mee. Handig: zo kunnen wij in ons eentje rondrijden, want iedereen zal bij hem in de auto willen zitten.»

Jeroom «Eigenlijk ben ik een racepiloot die tekenaar is geworden. Nu ja, zo zie ik mezelf toch. Ik wacht nog altijd tot ik op het circuit word aangesproken door een teameigenaar die me heeft zien rijden en onder de indruk is. Dan ben ik vertrokken, je zult wel zien.

»Ik wil er nog niet te veel over zeggen, maar ik en Philippe zijn in het grootste geheim samen iets aan het schrijven. In de kelders van Woestijnvis doen we dat, achter een gepantserde deur die beveiligd is met irisscanners en zo. Heel plezant, want het is de eerste keer dat ik aan een scenario mag meewerken. Meer kan ik nog niet vertellen, behalve dat het briljant wordt. En een vernedering voor de concurrentie.»


Aftandse rallywagen

HUMO Hebben jullie nooit met het idee gespeeld om het wat rustiger aan te doen met dat drukke gezinsleven?

Geubels «Dat doe ik eigenlijk al. Tot mijn dochter geboren werd, was ik altijd met drie dingen tegelijk bezig. Nu probeer ik alles wat slimmer te plannen, zodat privé en werk elkaar niet te hard voor de voeten lopen.»

HUMO Jeroom, ik weet uit goede bron dat je stiekem droomt van een leven als binnenschipper.

Jeroom «Klopt. Ik ben eigenlijk een binnenschipper die racepiloot is die tekenaar is geworden. Telkens als ik met de auto voor een open brug sta te wachten, begin ik te overlopen wat ik nog moet doen: ‘Remus uit de crèche halen, die deadline nog halen, nog zoveel moppen bedenken...’ En ondertussen zie ik zo’n binnenschip passeren in een tempo dat nét niet stilstaan is, bestuurd door zo’n pipo in een lederen fauteuil. Z’n auto staat op het dek, de baby zit in een kooi in de cabine, en het vrouwtje staat – zo beeld ik me dan in – beneden het eten klaar te maken. Op het ritme van de zee leven: dat moet toch de max zijn?»

Geubels «Ik denk dat ik mezelf na twee dagen door de kop zou schieten.»

Jeroom «Wat is jouw idee van ontsnappen dan?»

Geubels «Een crèche openen.»

Jeroom «Jesus Christ.»

Geubels «Echt waar. Dat lijkt me ontspannend, zo’n totaal onschuldige wereld runnen.»

Jeroom «Ik speel nog met een idee voor ons beiden, maar Geubels ziet het voorlopig niet zitten. Ooit wil ik een programma maken waarin we samen een aftandse rallywagen kopen en oplappen om deel te nemen aan een wedstrijd. Ik zal sturen, en Geubels zit naast me en leest de kaart.»

Geubels «Ja, zot! (Tegen Humo) Ooit al gezien, zo’n rally? Lévensgevaarlijk.»

Jeroom «Daarom net: één van ons kan sterven. Dat zou pas het ideale concept zijn! Beeld je in: je ziet in de eerste aflevering een begrafenis, en je komt pas in de laatste aflevering te weten wie van ons tweeën in de kist ligt. Behalve als de kerk vol zit: dan weet je al meteen wie het is.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234