null Beeld

Justine Henin: de comeback

Of ze het nu deed omdat Kim Clijsters het haar had voorgedaan of niet, of die ontbrekende Wimbledon-trofee op haar Grand Slam-palmares nu meespeelde of niet, of geld nu een rol speelde in haar beslissing of niet, of u het nu leuk vindt of niet: de comeback van Justine Henin is een feit. En ze laat er al meteen geen twijfel over bestaan: ze is niks van haar oude ambities verloren. Au contraire.

Redactie

undefined

»Tennis heeft 20 jaar van mijn leven in beslag genomen: 20 jaar lang leefde ik in een soort bubbel en met enkel maar dat kleine, gele balletje in gedachten. Op de duur was ik mezelf wat kwijt. Ik had al mijn tennisdromen waargemaakt, maar de vrouw die ik wilde worden was er een beetje bij ingeschoten. Dus ben ik op zoek gegaan naar mezelf en ben ik me gaan bewijzen op andere vlakken die voor de buitenwereld misschien banaal leken.
»Je moet weten: het tennis is een onpersoonlijke wereld. Tennissers worden langs alle kanten geassisteerd en geleefd. Ik wilde zelf de controle terug. Zodra ik weer vrede had met mezelf, stak ook de goesting om opnieuw te tennissen de kop op. Daarom wil ik het dit keer anders gaan aanpakken. Voor mij is dit geen comeback maar een nieuw avontuur, en dit keer met meer wijsheid en meer rijpheid. Ik weet zeker dat er een manier is om de dingen professioneel én tegelijk intelligent aan te pakken. Ik wil terug in die bubbel stappen, maar op een manier dat ik er ook weer uit kan stappen wanneer ik dat zelf wil. Ik wil professioneel weer hoge toppen scheren, zonder daarbij de vrouw die ik ben uit het oog te verliezen. Het belangrijkste is dat ik een juist evenwicht daartussen weet te vinden - dat is de échte uitdaging.»

«De voorbije maanden werd ik vaak aangeklampt: 'Je moet absoluut terugkeren, Justine! Het tennis mist je! Je gaf ons kippenvel en deed ons huilen van geluk!' Ik ging zo hard op in mijn eigen trip dat ik me daar helemaal niet bewust van was. Ik beleefde het allemaal van op een afstand. Nu ik terugkeer ben ik superblij dat ik met mijn job zoveel emoties uitlok en dat ik die vreugde met de mensen kan delen. Het zou verkeerd van me zijn om de affectie die ik krijg te negeren. Want het is iets prachtigs. Mijn fans hebben een grote rol gespeeld in mijn beslissing om terug te keren. Ik sta te popelen om hen weer kippenvel te bezorgen.»

«Ik ben veranderd. Vroeger had ik het niet altijd even makkelijk om mijn echte ik te tonen. Bij momenten kwam ik nogal klunzig uit de hoek - ik had moeite mezelf uit te drukken. Nu ik mezelf beter heb leren kennen, weet ik dat ik daaronder leed. Door er tussenuit te gaan kreeg ik ook de kans mezelf eens in een ander daglicht te tonen. Daar ben ik heel blij om en dat wil ik niet meer kwijt. Tegenwoordig ben ik veel zelfzekerder. Ik heb niet langer mijn tennisraket nodig om mezelf te bewijzen. Natuurlijk zal ik nog wel af en toe mijn kuren hebben, maar ik zal me niet meer afkeren van de mensen. Want net zoals mijn tennis hen kippenvel bezorgde, gaven zij mij ook kippenvel. Zie je, ik ben gevoeliger dan men denkt. Dat imago van harde bolster was gewoon om mezelf te beschermen.»

«Eerlijk waar: ik heb het vrouwentennis het voorbije jaar niet gevolgd. Toen ik stopte, heb ik de sport helemaal achter me gelaten. Ik heb de namen van de meisjes op de lijst al wel een keer bekeken en ik moet bekennen: meer dan de helft ervan ken ik niet eens. Er is sinds ik weg ben een hele nieuwe lichting tennisspeelsters opgestaan. In elk geval weet ik nu al: mijn grootste tegenstander zal wederom ikzelf zijn, in het tennis én in mijn privé-leven. Mijn grootste verwezenlijking in het verleden was: stoppen met rondom mij te kijken hoe de anderen het deden. Daarmee verloor ik ongelofelijk veel energie.»

«Het probleem is dat alle meisjes op dezelfde manier spelen: ze meppen allemaal even hard en halen dezelfde snelheid. Er is geen variatie. Kim slaagde er op de US Open in om eens iets anders naar het vrouwentennis te brengen. Die frisse toets deed deugd.»

Maxime Quentin © Ciné Télé Revue

Lees het volledige interview vanaf dinsdag 29 september in Humo 3604

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234