null Beeld

Kaena (23), de zoon van Gène Bervoets: 'Mijn vader zat diep in de punkscene'

Het is een prachtig beeld: Kaena Bervoets die Gène begeleidt op gitaar terwijl die in het theaterstuk ‘Odysseus’ de goden toezingt. Kaena verlangde er al een tijd naar om met zijn vader op het podium te staan, en binnenkort bewijst de twintiger hem een wederdienst. Ooit maakte Gène Antwerpen onveilig met zijn punkband De Plastik Bags. Hij wilde eigenlijk zanger worden, en van zijn zoon krijgt hij binnenkort een herkansing als gastzanger bij diens band Paper James, dat vorige week een contract tekende bij Top Notch.

Stefanie De Jonge

'Mijn vader en ik zijn op zoek naar het ultieme geluk. We denken steeds: zou het toch niet beter kunnen?'

Weer zo’n handige jonge gast, dachten we, die muziek maakt, maar zichzelf tegelijk heeft geschoold in zakendoen en zelfmanagement en op de juiste manier met zijn demo’s heeft lopen leuren. Nee, dus. De jonge Bervoets is gewoon bezeten van muziek, een idealist, iemand die doet wat hij kan, met hart en ziel, en erop vertrouwt dat het dan wel goed komt. Heerlijk. En het mooiste is: het werkt nog ook.

KaenA Bervoets «Dankzij Bob (van der Leij, zanger van Paper James, boezemvriend en huisgenoot, red.). Hij zingt af en toe dancetracks in om den brode.»

Bob van der Leij «Op een dag belde er weer een producer voor zo’n inzingsessie, een vage vent.»

Bervoets «Ik weet nog dat je bijna niet was gegaan. Je had er helemaal geen zin in.»

Van der Leij «Bleek die man de producer van Tourist LeMC te zijn, een geweldige kerel.»

Bervoets «Hij heeft een paar van onze nummers aan de gasten van Top Notch laten horen. En nu zijn we dus een single aan het maken, ‘Eiland’. Half april wordt dat nummer – met clip en al – op de buitenwereld losgelaten.»

HUMO Een citaat uit ‘Eiland’: ‘Lekker op mijn eigen eiland / In een stille oceaan / Lekker op mijn eiland. O zo ver van jou vandaan.’ Het loopt, heb ik de indruk, niet echt soepel op relationeel vlak.

Bervoets & Van der Leij «Hahahaha. Dat kun je wel zeggen.»

Van der Leij «Nu, onze relatie zit wel heel goed, hè Kaena? En onze band met de muziek zit ook snor.»

HUMO Daar gaat ‘Alles’ over: ‘Ik ben een rare jongen / Ik zit heel de dag in mijn kop en in een lied.’ Is dat het? Wint de muziek het van het meisje?

Bervoets «Op dit moment wel. Ik heb hier een tijd met mijn vriendin Doortje samengewoond, maar de muziek werd zo belangrijk dat ik – en Doortje ook, trouwens – voelde dat ik meer vrijheid en tijd nodig had. Dat ik me zo helemaal op de muziek kon storten, heeft ook voor de stroomversnelling gezorgd die we nu beleven.

»Ik heb het er gisteren nog met mijn vader over gehad hoe moeilijk het is een goed evenwicht te vinden tussen focussen op wat je zelf graag wilt, en toch ook kunnen toegeven aan het verlangen naar contact met anderen. Van vrienden krijg ik ook weleens een sms: ‘Leef je nog?’ En dan besef ik dat ik weer eens helemaal in mijn eigen wereld ben gekropen, in die mate dat niemand me nog iets kon schelen.»

HUMO Was je al van jongs af aan bezeten door muziek?

Bervoets «Nee. Ik ben pas op mijn 15de gitaar beginnen te spelen. Dat is redelijk laat, hè. Maar toen wist ik wel meteen zeker: ‘Dit is het!’»

HUMO Tot dan had je geen artistieke neigingen?

Bervoets «Mijn vaders leven heeft me natuurlijk altijd heel erg geïntrigeerd, en door met hem mee te gaan naar filmsets heb ik altijd in een creatieve vibe gezeten, maar ik vond niet direct mijn eigen manier om me te uiten.»

HUMO Acteren wilde je niet. Toen je 10 was, wilde je vader met jou ‘De kleine prins’ maken, maar jij zei neen.

Bervoets «Haha. Dat is waar. Toen mijn vader dat stuk ging spelen, hielp ik hem zijn tekst in te studeren. Dat ging zo goed dat hij me vroeg om ook op het podium zijn tegenspeler te zijn, maar dat zag ik niet zitten. Ik vind het moeilijk om me echt juist uit te drukken in taal.»

HUMO Waar droomde je toen wel van?

Bervoets «Ik skateboardde heel graag. Ik heb een tijdje gedacht dat ik daarin zou verdergaan, maar dat heb ik van al mijn hobby’s gedacht. Ik heb veel gedaan: basketbal gespeeld, geschermd, gezwommen, djembé gespeeld. Maar uiteindelijk had ik elke keer het gevoel dat ik er toch niet genoeg voldoening uit haalde. Muziekmaken is anders. Daarin kun je blijven zoeken, graven in jezelf, evolueren, ook omdat je het samen met anderen doet.»

undefined

null Beeld

undefined

'Ik ben een beetje een idealist, ja. Ik vind dat mensen te weinig bewust leven.'

Humo Hoe ben je er op je 15de toe gekomen?

Bervoets «Dat was heel bizar. Ik was bij mijn neef thuis. Hij was zijn huiswerk aan het maken. Ik verveelde me, vroeg me opeens – heel vreemd – af wat voor kleren hij allemaal had, deed zijn kleerkast open en daar lag een elektrische gitaar. Ik heb die gepakt, heb ze plat op mijn schoot gelegd en probeerde met mijn duim ‘Smoke on the Water’ te spelen. Dat lukte. Zomaar. Dat voelde geweldig, dat ik dat kon zonder dat ik iets wist. Ook daarna kon ik gewoon een cd opzetten en op het gehoor nummers naspelen: het klopte, en dat was een belangrijke drijfveer om voort te doen. Na een jaar had ik mijn eerste bandje.»

HUMO Je bent wel ook nog orthopedagogie gaan studeren.

Bervoets «Ik wilde graag iets betekenen voor mensen. Dat was mijn uitgangspunt na de middelbare school: waarmee kan ik voor zoveel mogelijk mensen iets betekenen? Maar die studie was zo saai en zo gemakkelijk dat ik er weer geen voldoening in vond.»


Kwartje congolees

Humo ‘Ik breng mijn kinderen,’ zei je vader vaak, ‘zin voor verantwoordelijkheid bij.’ Hij liet je zelf je grenzen opzoeken en verleggen. Heb je weleens naar meer leiding verlangd?

Bervoets «Nooit. Ik vond het juist fijn dat ik de vrijheid kreeg om zelf na te denken en uit te zoeken wat ik wilde betekenen in deze wereld.»

Van der Leij «Kaena is heel goed in het uitzoeken van dingen. Hij kan zich intens in iets verdiepen en zich in korte tijd een onderwerp helemaal eigen maken. Hij werkt nu bij KeyMusic op de gitaarafdeling. Toen hij daar begon, is hij meteen een stapel boeken en tijdschriften over gitaren gaan lezen: in no time wist hij alles over de verschillen tussen de types en alle mogelijke gitaareffecten.»

Bervoets «Zelfs als iets me in eerste instantie niet bijster interesseert, kan ik toch opeens de drang krijgen om er alles over te weten. Ik wil mezelf zoveel mogelijk verrijken.»

Van der Leij «En je wilt anderen daar ook in meenemen. Je zegt altijd: ‘Ik wil een nummer maken dat, ook al zal het de wereld misschien niet echt veranderen, toch wel die intentie heeft.»

Bervoets «Ik ben een beetje een idealist, ja.»

HUMO Hoe wil je de wereld veranderen?

Bervoets «Ik vind dat mensen te weinig bewust leven, niet genoeg stilstaan bij hoe ze in elkaar zitten, hoe ze met anderen omgaan.»

Humo Ik vond op het internet een betoog van jou over discriminatie.

Bervoets «Klopt. Ik heb namelijk ook nog even filosofie gestudeerd (lacht). In die tijd heb ik dat stuk geschreven.»

HUMO Je stelt dat zelfs in onschuldige grappen als ‘Je kunt hem niet zien in het donker’ een vleugje afkeuring zit. Je wilt mensen ervan bewust maken dat zo’n signaal – hoe klein ook – nefast kan zijn voor iemands zelfbeeld.

Bervoets «Ja. Mijn moeder is half Congolees en Afrikaanse mensen zien allemaal aan mij dat ik voor een kwart Congolees bloed heb. Ik heb altijd met hen meegevoeld als er weer eens lollig over hun anders-zijn werd gedaan. ‘Je moet je niet zo snel aangevallen voelen,’ zeggen mensen dan: ‘Het is maar een grap.’ Maar als die zogenoemde grappen over je anders-zijn zich opstapelen, begint dat toch aan je zelfbeeld te knagen. Dat is in ieder geval wat er bij mijn moeder gebeurd is. Zij heeft me verteld hoe ze als klein meisje het enige gekleurde kindje op school was, en dat de andere kinderen niet wisten hoe ze daarmee moesten omgaan. Dat heeft mijn moeder getekend. Mij zul je dus nooit zulke grappen horen maken.»

undefined

'Er is geen betere manier dan muziekmaken om zoveel mogelijk liefde de wereld in te sturen'

HUMO Waarom ben je met je studie filosofie gestopt?

Bervoets «Ik ging toen door een moeilijke periode. Mijn vader en moeder zijn gescheiden toen ik 6 was, en ze hebben niet zo’n goed contact met elkaar. Ik was de oudste van dat gezin en was altijd een beetje een pion tussen de twee spelers. Dat werd me toen wat te veel. Tot dan werd ik financieel ondersteund door mijn ouders, maar ik heb toen besloten om op eigen benen te gaan staan. Daardoor zou ik geen last meer hebben van die rol als pion. Ik ben dan mijn eigen geld gaan verdienen – voor mijn eerste job moest ik mensen aanspreken op straat, om hen voor goeie doelen te ronselen. Ik ben toen ook met Bob Paper James begonnen, en tja, toen was er niet genoeg tijd meer voor mijn studie. Ik hoop de draad nog een keer te kunnen opnemen, want ik vond het zalig met anderen over het leven na te denken.»


Brood & brie

HUMO Nog even over Doortje. Is ze nog in beeld? Zie je haar nog?

Bervoets «Natuurlijk. Ik heb met haar een connectie die ik nog nooit eerder met iemand heb gehad. Ik ga niet proberen te verklaren hoe dat komt. Het is iets wat je niet in woorden kunt vatten, dat boven het verbale staat. Daarom heb ik ook niet het idee dat we uit elkaar zijn. Mijn band met haar is zoals die met mijn zus, mijn vader of moeder, en zoals de band die ik ooit met mijn eigen kinderen zal voelen. Het gaat verder dan verliefdheid of vriendschap, en het is onvoorwaardelijk. Doortje en ik zien elkaar wanneer we willen, zien elkaar niet wanneer we niet willen.»

HUMO Dat is, denk ik, ook het enige relatiemodel dat je vader aankon.

Bervoets «Daar heb ik het nooit met hem over gehad, maar ik kan het me wel voorstellen. Ik heb het ook geprobeerd op de geijkte manier – samenwonen en samenleven – maar dat gaf me niet genoeg vrijheid om me uit leven met alles wat er in mijn hoofd omgaat. Doortje begrijpt dat.»

Van der Leij «Omdat zij dat zelf ook heel erg heeft. Toen ik haar gisteren vroeg wat ze ging doen, zei ze: ‘Ik ga nu naar het bos om een hut te bouwen met een vriendin.’»

Bervoets (lacht) « Ja, als ze daar zin in heeft, doet ze dat.»

Van der Leij «Jullie hebben wel heel hard naar die onvoorwaardelijkheid gezocht. Het heeft moeite gekost. Jullie zijn eerst helemaal versmolten, dan is het een tijdje uit geweest, vervolgens kwam er ruzie, en dan de verzoening.»

Bervoets «We moesten afstappen van de verwachtingen die we graag ingevuld zagen, maar die die onvoorwaardelijkheid in de weg stonden.»

Van der Leij «Als je nu met haar samen bent, doe je heel erg je best. Je onderhoudt je band met haar heel goed.»

Bervoets «Ja, maar zulke banden blijven sowieso bestaan. Stel dat ik naar een eiland verhuis en ik zie mijn ouders jaren niet, dan blijven ze toch mijn ouders. Dan zijn ze nog altijd...»

Humo Nog altijd…?

Bervoets «Tja, nu zou ik graag iets heel moois vinden dat ‘wat altijd blijft’ omschrijft. Ze hebben me het leven geschonken, hebben ervoor gezorgd dat ik iemand ben geworden die nadenkt. Ze hebben me geleerd dat je moet denken en moet praten met mensen. Dat dat de enige manier is om anderen en jezelf te leren kennen. En o ja, vader zei ook altijd dat ik me niet te veel zorgen moest maken, erop moest vertrouwen dat alles wel in orde zou komen.»

HUMO Is hij daar zelf wel goed in? Toen hij in de Caraïben – waar hij met zijn eerste vrouw woonde – op de zee lag te dobberen, verlangde hij ernaar in de Belgische regen te wandelen. Hij is nooit helemaal tevreden.

Bervoets «Daar heb ik het gisteren ook nog met hem over gehad. Ik herken dat. We zijn allebei op zoek naar het ultieme geluk. Hoe goed alles ook is, we denken steeds: zou het toch niet beter kunnen?»

undefined

null Beeld

undefined

'Mijn vader zat diep in de punkscene. Je moest je daar zo hard mogelijk verzetten tegen alles wat je ouders je hadden geleerd.'

Humo Is hij trots op jou?

Bervoets «Ja. Dat zegt hij toch.»

Humo Ben jij trots op hem?

Bervoets «Ik was vooral trots op hem toen hij in 2015 de Ensor voor Beste Acteur won. Hij heeft mij toen verteld waarom die prijs zo belangrijk voor ’m was. ‘Ik heb nu,’ zei hij, ‘de ultieme droom van mijn moeder verwezenlijkt.’ Zij was een begenadigde actrice, maar heeft haar carrière opgegeven voor haar gezin. Dat heeft haar haar leven lang gespeten. Hij had gezworen, zei hij, dat hem niet hetzelfde zou overkomen. Hij heeft toen ook tegen mij gezegd: ‘Op de momenten dat ik er niet voor je was, was ik aan het werken om dit te bereiken.’ Toen ben ik dus heel trots geworden, omdat ik het waarom begreep.»

Humo Oorspronkelijk wilde hij zanger worden. Hij speelde vroeger in de beruchte Antwerpse punkband De Plastik Bags.

Bervoets «Ja. Daar blijft hij nu maar over vertellen. Ik heb er nog nooit zoveel over gehoord als de laatste weken. Al die anekdotes – dat hij op het einde van een optreden alleen nog met de gitarist op het podium stond omdat de andere bandleden in de zaal aan het vechten waren. Hij zat diep in die punkscene, waar het belangrijk was te laten zien hoe hard je je durfde te verzetten tegen alles wat je ouders je hadden geleerd.»

Humo Zulke generatieconflicten bestaan niet meer, hè?

Bervoets «Nee. Ik heb dat gevoel alleen even gehad toen ik tegen mijn ouders heb gezegd dat ik geen geld meer van hen wilde. Mijn ouders vonden dat geen goed idee, terwijl het voor mij een must was.»

Humo Denk je na over hoe je het financieel gaat redden in de toekomst?

Bervoets «Dat is iets waar ik meer over zou moeten nadenken, maar dat doe ik dus niet. Volgens mij heb ik ook niet zoveel geld nodig voor mijn zoektocht naar het ultieme geluk (lacht). Misschien heeft het met mijn levensfase te maken dat ik nu met zo weinig toekom, maar ik hoop van niet. Ik hoop dat gevoel altijd te kunnen behouden.»

Humo Waar bezuinigen jullie allemaal op?

Van der Leij «We maken niet schoon en hebben alleen een luchtverfrisser.»

Bervoets «We eten simpel – brood met brie. Kleren koop ik bij de tweedehandswinkel. En nu koop ik zelfs niks meer: ik heb genoeg spullen die ik leuk vind en waartussen ik kan afwisselen.»


politieke ploegen

Humo Je vader maakt dingen die recht uit het hart komen, maar soms geeft hij ook toe aan de commercie. Wat vind je van die spreidstand?

Bervoets «Ik begrijp die volkomen. Ik heb periodes niks moeten weten van commerciële muziek, dat ik het alleen in onuitgebrachte muziek van Jimi Hendrix zocht, maar daarna heb ik mezelf ook een hele tijd kunnen vinden in Bruno Mars en Lady Gaga.

undefined

'Ik denk niet graag over politiek na. Er lijkt daar zoveel niet te kloppen dat ik bang ben dat ik er alleen maar gefrustreerd van zou worden'

»Onze muziek brengt verschillende stijlen samen. Nu spelen we punkpop, maar we zijn ook al stiekem reggaenummers aan het maken. Die muziek zit allemaal in mij. Ik heb zoveel gehoord – alle cd’s die ik stiekem bij mijn vader heb weggeroofd. Zijn collectie bevat eigenlijk alleen maar legendarische platen. En mijn moeder zette vaak Congolese muziek op.»

Humo Volg je de politiek?

Bervoets «Neen. Ik denk niet graag over politiek na. Er lijkt daar zoveel niet te kloppen dat ik bang ben dat ik er alleen maar gefrustreerd van zou worden. Ik heb, bijvoorbeeld, het gevoel dat elke verkiezing als een voetbalwedstrijd is. Het gaat alleen over: welke ploeg wint? Politiek zorgt helemaal niet voor samenhang. Integendeel, ze jaagt de aanhangers van de verschillende ‘ploegen’ alleen maar tegen elkaar in het harnas.

»De meeste mensen van mijn leeftijd vinden hun gading niet in de politiek. Stel ze een vraag over wat er in de Wetstraat gaande is, en je zult weinig antwoorden rapen. Maar vraag ze iets over muziek, en je zult merken hoezeer ze beïnvloed worden door wat artiesten zeggen. Als je dan ziet hoeveel jongeren er naar festivals en optredens gaan, dan denk ik dat je met muziek meer kunt bereiken dan in de politiek.»

Humo Heeft muziek voor jou ook zoveel betekend?

Bervoets «Absoluut. Dankzij de muziek kon ik ontsnappen uit de shit tussen mijn ouders en al het gedoe op school.»

Humo Zou je genoeg kunnen hebben aan muziek? Zodat je verder niemand nodig hebt?

Bervoets «Nee, want ik vind liefde heel belangrijk. Liefde zorgt ervoor dat de chaos leefbaar is, dat alles rustig wordt.»

Humo De meeste kinderen uit gebroken gezinnen hebben hun geloof in de eeuwige liefde verloren.

Bervoets «Ik zal altijd voor de liefde blijven vechten. Ik denk dat het het enige is wat echt belangrijk is.»

Humo Belangrijker dan muziek?

Bervoets «Maar je begrijpt het niet. Er is geen betere manier dan muziekmaken om zoveel mogelijk liefde de wereld in te sturen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234