null Beeld

Kaiser Chiefs

Geen groep die méér Brits is dan Kaiser Chiefs: geestelijk zijn zij de enige echte opvolgers van Madness. Humo en Dave Peters mochten aanschuiven voor een interview.

Redactie


Oh my God, I can't believe it, we've never been this good away from home!' zo galmde het de afgelopen jaren geregeld door de Britse voetbalstadions: de voetbalversie van 'Oh My God', het anthem van de Kaiser Chiefs waarmee bezoekende supporters hun ploeg graag mochten aanvuren.

undefined

En wie Engeland een beetje kent, weet wat het betekent als niet alleen NME en de BBC maar ook de voetbalsupporters je zo in de armen sluiten: dat je bandje doorgedrongen is tot het hart van de Britse populaire cultuur. Er bestaat momenteel dan ook geen groep die méér Brits is dan Kaiser Chiefs: geestelijk zijn zij de enige echte opvolgers van Madness (vrolijke, onweerstaanbare pop voor het hele gezin), en muzikaal passen ze in de traditie van Blur, The Jam, The Kinks, The Beatles en al het goede dat veertig jaar Britse pop de wereld geschonken heeft.

Kortom: Kaiser Chiefs is een groepje naar ons hart, dat al het succes dat hen sinds hun miljoenenverkopende debuut 'Employment' te beurt is gevallen dubbel en dwars verdient. En omdat ze zopas een nieuwe plaat afgewerkt hebben ('Yours Truly, Angry Mob'), mogen we voor een interview aanschuiven bij toetsenspeler Nick 'Peanut' Baines, drummer en songschrijver Nick Hodgson en zanger Ricky Wilson. Professioneel als we zijn drukken we eerst op 'record', en stellen vervolgens deze vraag:


HUMO Toen jullie 'Employment' uitbrachten, kende niemand Kaiser Chiefs, en had bijgevolg niemand verwachtingen. Voor 'Yours Truly, Angry Mob' zijn die er wel.

PEANUT BAINES « De fans en de media verwachten inderdaad van alles van ons, maar voor onszelf is er weinig veranderd: we weten perfect waar we mee bezig zijn en waar we naartoe willen. Ik geef toe dat er wel een béétje druk was, maar we hebben op geen enkel moment gedacht: 'Mijn God, deze plaat kan maar beter goed worden of het is afgelopen met ons.'»

NICK HODGSON « Er bestáán mensen die zitten te wachten tot ze kunnen schrijven dat wij shit zijn. Wel: laat ze dat maar eens proberen met deze plaat.»


HUMO Op het hoesje van 'Employment' stond 'Geschikt voor zes miljoen luisteraars'. Waren jullie verbaasd toen de plaat nadien écht hondderdduizenden keren over de toonbank ging?

PEANUT « We komen stilaan in de buurt van die zes miljoen luisteraars, hé.

» Vooraf dachten we dat - als alles meezat - we er misschien één miljoen van zouden verkopen. Omdat we wisten dat we goed materiaal in handen hadden.»

HODGSON « Maar nu zitten we met het probleem van elke indieband die opeens mainstream geworden is: hoe blijf je cool zonder uitverkoop te houden? Een heel rare, moeilijke situatie.»


HUMO Wat is het belangrijkste dat jullie geleerd hebben sinds de release van 'Employment'?

RICKY WILSON « Relax! Laat je vooral niet opjagen.»

HODGSON « Het zijn maar liedjes, hé. Wat is het ergste dat er had kunnen gebeuren als we geen goede nieuwe songs hadden kunnen bedenken? Dat we even hadden moeten wachten, tot ze wel kwamen. Want dat ze zouden komen, daar waren we zeker van.»

WILSON « Als we geen tweede plaat met popsongs zouden kunnen bedenken, zitten we in het foute vak.»

Na het interview in Humo nog honger naar meer Kaiser Chiefs?

Dave Peters duwde de Kaiser Chiefs een microfoon onder de neus en pulkte er - exclusief voor Humo - de spreekwoordelijke pieren uit. Bekijk het interview hier.

null Beeld


Het volledige interview kan u lezen in Humo 3468

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234