Kamacorona Beeld rv
KamacoronaBeeld rv

Kamacorona

Kamagurka en Marc Van Ranst maakten samen een boek: ‘Het staat 12-1 voor de cartoonisten tegen de virologen’

Corona is de auteur van een merkwaardig huwelijk: het virus bracht Kamagurka en Marc Van Ranst samen, en dat leidde tot ‘Kamarcorona’, een boek waarin de pandemietekeningen van de ene schouder aan schouder staan met de tweets en beschouwingen van de andere.

Jeroen Maris

KAMAGURKA «In het begin van de coronacrisis zaten Marc en ik enkele keren in dezelfde tv-studio. Toen bleek dat hij een geweldige liefhebber is van cartoons – ook van mijn werk. Ik herkende meteen veel van mezelf in hem. De kleine bezetenheid, natuurlijk, maar ook het type jongetje dat we vroeger waren. Als 12-jarige zat ik óók in mijn kamertje door een microscoop te turen. Ik had een bak waarin allerlei ongewervelde beestjes rondzwommen, en die bestudeerde ik dan.

»Later is de wetenschap bij mij naar het achterplan geschoven, omdat ik me helemaal wilde wijden aan tekenen en optreden. Maar door corona wakkerde de interesse weer aan. Dat moest ook wel: in mijn werk voor kranten en Humo kon ik het virus onmogelijk negeren, hè. Enfin, ergens halverwege de pandemie stuurde ik mijn tekeningen naar de uitgeverij – het waren er toen al 400 – en suggereerde ik om iets te doen met Marc. Misschien werkte die combinatie wel? Hij was meteen enthousiast, en voilà: in het boek wordt de historiek van de pandemie gekoppeld aan de commentaren van Marc, én aan mijn tekeningen. Kunst en wetenschap gaan perfect samen: Leonardo da Vinci is er ooit mee begonnen.»

HUMO Ben je blij dat je voor het eerste vak hebt gekozen? Marc Van Ranst moest onlangs nog onderduiken omdat hij met de dood bedreigd werd.

KAMAGURKA (schalks) «Vergeet Charlie Hebdo niet, hè. Qua aantrekkingskracht op moordzuchtige hufters staan de cartoonisten nog altijd 12-1 voor op de virologen.

»Neen, serieus: het is hallucinant wat Marc is overkomen. En hoe treurig zijn die tirades en scheldpartijen toch die hij dagelijks moet ondergaan? Het is alsof je een weerman bedreigt omdat die zegt dat het morgen gaat regenen. Marc is de boodschapper, niet het virus.»

HUMO Ben je ’t zelf nog niet beu om dagelijks over corona te tekenen?

KAMAGURKA «Natuurlijk. Tegelijk voedt het mijn werk ook wel, zo’n pandemie. Omdat het alomvattend wereldnieuws is, en tegelijk heel persoonlijk – corona heeft zich in de biografie van iederéén gewurmd.

»Ik heb zelf het geluk dat mijn houvast – een potloodje en wat papier – niet door een virus kan worden aangetast. Maar ik mis het optreden. En als ik dan lees dat de besmettingscijfers weer stijgen, dat het best mogelijk is dat er een variant komt die zich geen kloten aantrekt van onze vaccins en de hele boel in de zeik neemt… (Blaast) Fuck, denk ik dan, in oktober zou ik met Herr Seele weer gaan optreden in België en Nederland. Gaan we dat nu wéér moeten uitstellen? Maar goed: áltijd luisteren naar Marc.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234