null Beeld

Kamal Kharmach verzoent allochtonen en Vlamingen: 'Muntthee met bier!'

Het heeft pijn gedaan, zegt hij, maar er zat weinig anders op: om ermee op Eén te mogen, zag Kamal Kharmach zich verplicht om z’n debuutvoorstelling ‘De schaamte voorbij’ van een kloek anderhalf uur tot een schamele 55 minuten terug te brengen. Kill your darlings! Niet dat hij verder veel te klagen heeft: ‘Ze hebben me vlak na ‘De Columbus’ geprogrammeerd, dat is een gunst, hè?’

Noud Jansen

Kamal Kharmach «Vier jaar geleden deed ik mee aan ‘De slimste mens’, en veranderde ik in één klap van een stand-upcomedian uit Borgerhout in een BV. Ineens stroomden de boekingen binnen: ’t is zot wat een televisieprogramma kan teweegbrengen. Nu, ik had op dat moment al een hele show klaar waarin ik me constant boos maakte over van alles en nog wat – dat was mijn stijl – toen ik plots besefte wat voor een unieke kans ik kreeg om als allochtoon Vlaanderen toe te spreken. Ik dacht: verpest dit niet! Maak je niet kwaad op de Vlaming, maar druk hem aan de boezem. Ik wilde graag verbinden, omdat we in een te gepolariseerde samenleving leven. Daarom heb ik mijn toon in ‘De schaamte voorbij’ bewust gematigd.»

HUMO Je hebt je muntthee wat gesuikerd?

Kharmach (lacht) « Muntthee is altijd gesuikerd – laten we zeggen dat ik ’m met een scheut bier heb aangelengd.

»Ik heb het nu wel alleen over het eerste deel van de show, waarin ik de vrolijke en hyperkinetische spring-in-’t-veld uithang, en die ik voor een groot deel ook gewoon bén. Dat was nodig om in het tweede deel wat dieper te kunnen graven. When the mouth is open for laughs, you can put in some food for thought. En hoe dieper je graaft, hoe meer je ziet dat we allemaal hetzelfde denken over wat wezenlijk is in het leven. Onze twisten komen voort uit oppervlakkige zaken: dát is wat ik in ‘De schaamte voorbij’ heb willen meegeven. En dat is ook waarom ik onlangs, in opdracht van VTM, Guy D’haeseleer bij hem thuis heb bezocht, iemand die mij eigenlijk het land uit wil. Ik wilde hem als mens benaderen, en focussen op wat ons verbindt.»

HUMO Sympathiek, maar het lijkt niet veel zoden aan de dijk te hebben gezet.

Kharmach «De samenleving is sinds de verkiezingszondag echt helemáál fucked up, hè? Alles is nog meer zwart-wit geworden, grijs bestaat amper nog. Het beste voorbeeld daarvan zijn de tsjeven, die meedogenloos zijn afgestraft. Bij dezen zou ik een oproep willen doen aan alle kunstenaars en komieken: kies vooral níét voor de polarisering, maar ga voluit voor grijs.»

HUMO De muisgrijze trui die je vandaag aanhebt is als statement bedoeld?

Kharmach «Nee, grijs slankt af (lacht). En zoals je ziet ben ik, althans qua gewicht, weer helemaal de Kamal die ik vroeger was, en voor wie ik me zo schaamde. Mede als gevolg van die donutwinkel die ik een tijdlang heb uitgebaat, maar nu van de hand heb gedaan. Als uitbater moet je je koopwaar proeven, hè?

»Tijdens de ramadan ben ik wel 8 kilo afgevallen, tot vreugde van mijn manager: hij staat erop dat ik tegen december, wanneer ik de eindejaarsconference moet doen, wat strakker sta. Erik Van Looy is het daar niet mee eens: die heeft me na een voorstelling van ‘De schaamte voorbij’ gebeld met de tip om vooral níét af te vallen. ‘Jouw molligheid is een komische factor op zich.’»

HUMO Wanneer was de laatste keer dat je nog eens iets hebt meegemaakt dat de schaamte voorbij was?

Kharmach «Gisteren. Het was Suikerfeest, en toen ik thuiskwam van de moskee, wees mijn vrouw me op mijn gewaad: ‘Vent, wat heb jij gedaan?’ Bleek dat, door mijn dikheid, de stiksels over meer dan een halve meter waren losgekomen. De mensen achter en naast me hebben dus de hele dienst op mijn boxershort en mijn dikke pens moeten kijken. De schaamte vér voorbij.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234