null Beeld

Karakters: Patrick Lefevere

‘CEO Omega Pharma-QuickStep Cycling Team, burgundian, loves all the beautiful things in life,’ pronkt er op de Twitter­account van dé wielermanager der wielermanagers, Patrick Lefevere. Wat moet je nog meer weten, denkt een mens dan bij zichzelf. Waarop Ben Crabbé: ‘Véél.’ In de voorlaatste ‘Karakters’-aflevering zoekt hij Lefevere thuis in Roeselare op voor een diepgaand portret.

HUMO Waarover hebben jullie het zoal gehad?

Patrick Lefevere «Mag ik dat wel verklappen? (Lacht) Dan ga je er niet komen met een kwartiertje. Ik denk dat Ben ongeveer hetzelfde stramien heeft gevolgd als in de aflevering met Johan Boskamp en die met Eric Gerets. We hebben gefilmd bij mij thuis, maar ook op plaatsen uit mijn jeugd – en we overlopen mijn leven.»

HUMO Toen je tiener was, zat je vader een tijd in de gevangenis.

Lefevere (zucht) «Ja, na zijn faillissement – hij had een autokerkhof. Onlangs stond er in de krant dat er in november alweer twaalfhonderd faillissementen waren. Nu kunnen mensen gewoon een nieuw btw-nummer aanvragen – of de staat oplichten. Maar toen, begin jaren 70, weet ik niet wat erger was: failliet gaan of een moord plegen.

»Dat faillissement was een drama, en ik kon daar als manneke van vijftien niks tegen doen. Ik koerste toen al, maar van de ene dag op de andere kon ik niet meer volgen: te overstuur. Ik moest met mijn velootje naar de gevangenis van Ieper, een imposant gebouw met een grote poort, waar ik mijn vader achter glas mocht zien. Zoiets blaast je omver, hoor.»

HUMO Wat was de invloed van je vader op je latere succes?

Lefevere «Die was er niet. Hij was niet koers-minded. ’t Is te zeggen: hij was wel fier op mij, maar hij was tegen de koers, na een reeks slechte zakelijke ervaringen met coureurs. Ik heb wel geleerd om minder zacht te zijn dan hij. Als je succes hebt, loopt iedereen achter uw gat – op een bepaald moment kwam de hele familie van mijn moeder bij ons eten – maar als het minder gaat, zie je niemand meer.»

HUMO Iets anders: op de persvoorstelling liet Ben Crabbé zich ontvallen dat je in je jeugd nogal het zwijn hebt uitgehangen.

Lefevere «Ha, ja? (Lacht) Wat bedoelt hij daarmee?»

HUMO Ik herinner mij iets over een joyride.

Lefevere «Bwa, als je jong bent en je groeit op bij een autokerkhof… Je moet dat in de context van die tijd plaatsen: ik ben van ’55, hè. Ik ben met auto’s beginnen te rijden toen ik zeven was. Alle jongens van de klas wilden bij ons komen spelen. Niet moeilijk: zo’n enorme weide waar honderden auto’s staan, daar kun je al eens kattenkwaad uithalen. Zelfs auto’s in brand steken. Als je dat nu zou doen, dan vlieg je de bak in, hè.»

HUMO Nooit gewonden gevallen?

Lefevere (wuift weg) «Af en toe eens een haperingske. Als die auto’s kapot waren, goten wij daar gewoon een jerrycan naft in en staken we ze in brand. Als het heel warm is, verdampt die naft, wat wel gevaarlijk kan zijn. Een paar keer zijn we maar op het nippertje weggeraakt – heelhuids, maar zonder wenkbrauwen. Daarna nog een goed pak slaag van ons moeder gekregen ook. Maar voor de rest verliep alles wel goed.»

HUMO Dan is ’t niks!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234