Karel Van Eetvelt: 'Het is de verdomde plicht van de N-VA om met de PS te onderhandelen'

Elio Di Rupo vroeg zich onlangs af onder welke naam de ondernemers waren opgekomen bij de recente verkiezingen. De burgemeester van Bergen vindt namelijk dat de entrepreneurs de laatste tijd onbetamelijk veel noten op hun zang hebben.

Het moet gezegd, de gedelegeerd bestuurder van Unizo schiet tegenwoordig zowat elke anderhalve dag een gifpijl richting Wetstraat 16. Dat Elio II een horrorscenario is, dat elke regering zonder de PS een goede regering is, dat Elio er de voorbije twee jaar een potje van heeft gemaakt. Dat soort dingen, altijd genuanceerd, steevast ondersteund door een pseudo-wetenschappelijke interne peiling. Parbleu! Bakkers en slagers regeren dan toch het land.

Meet de gedelegeerd bestuurder, Karel Van Eetvelt. Het is de ochtend na Rock Werchter, het gesprek schiet alras richting Stromae. De gedelegeerd bestuurder is een groot bewonderaar: ‘Je krijgt de indruk dat die man alles kan. Misschien moeten we hem bellen om de formatiegesprekken uit het slop te trekken.’

Rendez-vous, rendez-vous au prochain gouvernement? Onze oren gingen the day after pas echt fluiten.

HUMO Het dreigt in de Wetstraat een lange, hete zomer te worden.

Karel Van Eetvelt «Ik zie het nog redelijk positief tegemoet. Over een paar weken hebben we wellicht een Vlaamse, een Waalse en een Brusselse regering. Het zwaartepunt blijft natuurlijk de federale regering, zeker vanuit ons standpunt. Fiscaliteit, loonlasten, arbeidsrecht, sociale zekerheid, pensioenen... De zware dossiers blijven federale materie.»

HUMO Uw geduld dreigt weer zwaar op de proef te worden gesteld.

Van Eetvelt «We zullen zien (zucht). Het grote verschil met vier jaar geleden is dat er vandaag geen staatshervorming op tafel ligt. Dat zou de opdracht een stuk eenvoudiger moeten maken.»

HUMO Misschien maken de littekens van toen de situatie van vandaag nog ingewikkelder.

Van Eetvelt «Ik draai intussen al een jaar of twintig mee in deze sector, maar ik kan mij nog altijd verbazen over de hardheid in de politiek, zeker de laatste twee, drie jaar. In de politiek mag je ongegeneerd iemand zijn been overtrappen. Twee weken later is iedereen dat vergeten. Je kan alleen maar hopen dat ze het deze keer ook snel vergeten.»

HUMO Ook de communicatie van Unizo wordt met de dag harder.

Van Eetvelt «Wij proberen mee de toon te zetten, ja. Maar we kiezen meer onze momenten. (Stilte) Is dat écht zo? Vind je ons zó hard?»

HUMO Jullie gebruiken om de haverklap beladen woorden als negationisme of inquisitie.

Van Eetvelt «Dat zijn woorden die ik nooit zou gebruiken.»

HUMO Ach, kom... U beschuldigde de vakbonden een jaar geleden van – ik citeer – ‘loonkostennegationisme’.

Van Eetvelt «Dát woord heb ik weleens gebruikt, dat is juist.»

HUMO Het zijn zulke woorden die het wantrouwen tussen de verschillende gesprekspartners alleen maar groter maken.

Van Eetvelt «Mea culpa. Soms heb je geen andere keuze en moet je mee in dat discours.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234