null Beeld

Karen Damen in 'Finding Dory': 'Ik mis de luxe van K3'

Het leven na K3 beweegt zich plankton zevend voort in het diepe van de oceaan. Karen Damen (41), de eeuwige Rosse, verleent haar stem aan walvishaai Lot in de nieuwste Disney/Pixar-film ‘Finding Dory’. Hoe verteert de voormalige koningin van de kinderpop die duik?

Tim Van Steendam

'Ik schreeuw dan wel graag van de daken dat ik zulke dingen kan, maar als puntje bij paaltje komt, moet je het altijd nog bewijzen'

Karen Damen «Een jaar geleden had Disney me al eens gevraagd voor de auditie van een andere film, maar daar heb ik nadien niets meer over gehoord. Voor ‘Finding Dory’ sprak ik opnieuw een fragment in. De Amerikanen die daarover beslissen, kennen Karen Damen niet. Zij luisteren alleen naar de kwaliteit van de stem. Dat maakt het dubbel zo leuk dat ze voor mij gekozen hebben.»

HUMO Hoe bereidt een mens zich voor op een rol als onhandige, slechtziende walvishaai?

Damen «In mijn geval: niet. Het was mijn eerste ervaring als stemacteur, dus het was wel even zoeken. Ik probeerde vooral heel goed naar de intonatie van de originele, Engelstalige stemmen te luisteren. Bovendien was de auditie vlak na een zesdaagse met achttien K3-shows in Oostende. Ik klink altijd een beetje hees, maar toen was ik keihees. Blijkbaar was dat precies wat Disney zocht.»

HUMO Volgens onze research klinkt een walvishaai altijd een beetje hees. Hoe ver ga jij in je research? Weet je bijvoorbeeld dat de walvishaai een bedreigde diersoort is, of dat de stippen en strepen op zijn rug even uniek zijn als een vingerafdruk voor een mens?

Damen «Oei oei. Neen, daar wist ik niets van. Zo ver ga ik nooit. Het is ook geen hoofdrol, ik stond alles bij elkaar maar een paar uur in de stemcabine. Maar ik ben wel heel blij dat ik het nu weet.»

HUMO Graag gedaan. Je hebt vooral ervaring op de planken. Een stemacteur schittert dan weer in een kleine opnamecabine, ver weg van het publiek. Was dat aanpassen?

Damen «Enorm. Ik heb al heel lang het gevoel dat iedereen alles wat ik doe goed vindt. Na zeventien jaar op een podium weet ik intussen ook wel wat werkt en wat niet. Met ‘Finding Dory’ werd ik echt uit mijn comfortzone getrokken. Dat deed deugd. Ik schreeuw dan wel graag van de daken dat ik zulke dingen kan, maar als puntje bij paaltje komt, moet je het altijd nog bewijzen.»

HUMO Lot en haar geadopteerde zus Dory, vertolkt door Sien Eggers, brengen samen heel wat tijd door in het water. Zijn jullie vooraf baantjes gaan trekken in het zwembad van Wilrijk om elkaar beter te leren kennen?

Damen (lacht) «Neen, dat was niet nodig. Ik ken Sien al lang, ze is de meter van een goede vriendin van mij. Een fantastische vrouw, maar tijdens de opnames hebben we elkaar niet gezien. Sien heeft haar scenes pas na mij ingesproken, dus ik moest meestal tegen een Engelstalige Dory praten.»

HUMO In Amerika heeft de film intussen een bescheiden rel uitgelokt. In de trailer is een beeld te zien van amper een seconde lang, waarin twee vrouwen naast een kinderwagen een gevallen speeltje teruggeven aan de baby. Het gerucht gaat dat dit weleens het eerste koppel van hetzelfde geslacht in een Disneyfilm zou kunnen zijn.

Damen «Grappig genoeg wordt de stem van Dory in de Amerikaanse versie ingesproken door de lesbische actrice en presentatrice Ellen DeGeneres. Ik lig er niet wakker van. Alle reclame is meegenomen.»

HUMO Volgens de Nederlandse krant NRC steeg de wereldwijde verkoop van clownvissen met 40 procent na de release van ‘Finding Nemo’. Met ‘Finding Dory’ verwacht men nu een boom in de verkoop van de picassovis. Overweeg jij de aankoop van een walvishaai?

null Beeld

Damen (lacht) «Neen, maar vorige week heb ik voor mijn zoon wel een pluchen Lot gekocht. Hij zei: ‘Mama, ik wil jou hebben.’ Dat kon ik moeilijk weigeren.»

HUMO Het stoort je niet dat mensen je een walvis noemen?

Damen «Neen. Toch niet zolang het met de film te maken heeft. Maar zodra ik merk dat het over mijn figuur gaat, schiet ik in actie!»

HUMO Op 8 mei speelde de oude K3 z’n allerlaatste concert. Heb je last van de kinderpopblues?

Damen «Ik heb nog geen seconde de tijd gehad om er zelfs nog maar aan te denken. Sinds ik weg ben bij Studio 100, moet ik alles zelf regelen. Toen traden zij nog op als filter, nu komt alles rechtstreeks op mijn bord terecht. Ik weet niet meer waar mijn hoofd staat. Met K3 werden we in een busje naar het optreden gebracht. De kleren lagen in de wagen en alles stond klaar. Intussen speelde ik wat op mijn telefoon of deed ik een dutje. Die luxe mis ik wel.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234