null Beeld

Karine Claassen: 'Die mensen in Ghana krijgen zo vreselijk weinig geld voor al hun gezwoeg'

Haar ‘gasten’, noemt Karine Claassen de zes jongvolwassen kinderen van Bekende Vlamingen met wie ze afgelopen zomer naar Sri Lanka en Ghana is gereisd. Niet om er op kosten van de belastingbetaler een kleine maand lang in een strandstoel te gaan liggen, wel om er onder de catchy noemer ‘Bloed, zweet & luxeproblemen’ met eigen ogen te gaan bekijken in welke barre omstandigheden men er onze luxeproducten fabriceert, opvist of ontgint.

Noud Jansen

Karine Claassen «Toen we net op het vliegtuig naar Sri Lanka zaten, was iedereen strontnerveus, en ik ook. Die zes kenden elkaar nog niet, en ze hadden geen idee in welk avontuur ze zich zouden storten. Ik had de indruk dat ze een soort toeristische rondleiding verwachtten, of allerlei toffe opdrachten à la ‘De mol’. Maar zodra we ter plekke waren en ze gewend waren geraakt aan elkaar en aan de locatie, kwamen ze los: heel mooi was dat.

»In Sri Lanka zijn ze in de garnalenvisserij gaan werken, tussen de lokale garnalenvissers, en je zag dat ze heel open en ongedwongen met die mensen omgingen. Dat was wat ik had gehoopt, en wat ik ook als voorwaarde had gesteld om hieraan mee te werken: ik wilde absoluut níét dat het aapjes kijken werd. Ik wilde echte, authentieke ontmoetingen en gesprekken, zonder dat er iets in scène zou worden gezet. In veel realityprogramma’s zie je uitvergrote personages: mensen die zich er zeer bewust van zijn dat er een tv-programma wordt gemaakt, en die hun gedrag daaraan aanpassen. Dat was hier niet zo: die jongeren zijn zichzelf gebleven, en hebben uit niets dan oprechte interesse hun oogkleppen afgedaan. Dat heeft mooie, maar ook zeer confronterende momenten opgeleverd.»

HUMO Wat vond jij het meest confronterende moment?

Claassen «In Ghana zijn we een illegale goudmijn gaan bezoeken: dat was vrij heftig. Ik heb een paar gouden oorringen, en het is raar om te beseffen in welke mensonterende en levensgevaarlijke omstandigheden dat goud wordt gewonnen. En die mensen krijgen zo vréselijk weinig geld voor al dat gezwoeg!»

HUMO In ‘De ideale wereld’ werd onlangs de draak gestoken met het feit dat jullie, ter wille van de kijkcijfers, voor zonen en dochters van BV’s kozen. Ook op sociale media wordt er nogal smalend over gedaan. Terecht?

Claassen «Ik trek me niet zoveel aan van die commentaren. Ik vind het ook raar dat mensen nog altijd het onderscheid maken tussen ‘gewone mensen’ en BV’s. Dat zijn zes gewone jongens en meisjes, zoals iedereen. Geef ze een kans, en het programma ook.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234