Karine Claassen Beeld ID/Thomas Sweertvaegher
Karine ClaassenBeeld ID/Thomas Sweertvaegher

deugmeter

Karine Claassen: ‘Tijdens de coronacrisis werd er erg hard gereageerd op mensen die het aandurfden om bepaalde twijfels te uiten’

Is de deuger verdwenen of wordt er in stilte nog volop gedeugd? Humo zoekt en onderzoekt de gutmensch in bekende medemensen. Deze week: tv-maker Karine Claassen (32).

Joris Bellwinkel

Andere afleveringen van de deugmeter vindt u hier.

HUMO Ben je principieel?

KARINE CLAASSEN «Ik heb veel principes, al kan ik ze soms loslaten, om ze even later weer te omarmen. Mijn leven is een aaneenschakeling van principiële golfbewegingen, waardoor je dus eigenlijk niet écht over principes kunt spreken (lacht).

»Nadat ik een documentaire had gezien over de ongezonde rotzooi die we eten, heb ik bijvoorbeeld een tijdje geen vlees meer gegeten.»

HUMO En toen?

CLAASSEN «Ja, toen was ik zwanger, had ik ijzer nodig én had ik zin in vlees. Dus dacht ik: fuck it, ik luister gewoon naar mijn lichaam. Natuurlijk had ik vast kunnen houden aan mijn principes, bijvoorbeeld door ijzersupplementen te slikken, maar ik probeer meestal mild te zijn voor mezelf. Da’s goed voor mijn mentale welzijn.

»Ach, ik ben sowieso geen grote vleeseter. En als ik wel vlees koop, let ik erop waar het vandaan komt. Hetzelfde geldt trouwens voor kleding: ik koop het liefst lokaal, van Belgische ontwerpers. En bij merken die aan pre-orders doen, zodat er niets geproduceerd moet worden dat niet verkocht raakt en in de vuilnisbak belandt.»

HUMO In een intussen vier jaar oude video zag ik hoe je het wij-zij-denken in onze maatschappij aankaart. De situatie lijkt er sindsdien niet echt op verbeterd te zijn.

CLAASSEN «Integendeel. De coronapandemie heeft er geen goed aan gedaan. Denk maar aan hoe hardvochtig er gereageerd werd op mensen die het aandurfden om bepaalde twijfels te uiten. Ze werden in een vakje weggestopt, zonder dat er naar hun bezorgdheden werd geluisterd. Er was weinig ruimte voor nuance en empathie.

»Daarbovenop rukt het extremisme overal op. Van de VS, waar het Capitool werd bestormd, tot in Vlaanderen, waar de politieke peilingen een duidelijke richting opgaan. Ik ben benieuwd wat de verkiezingen van 2024 zullen brengen.»

HUMO Geloof je nog dat de meeste mensen deugen?

CLAASSEN «Ik wil er graag in geloven, maar door alle negativiteit in de maatschappij is dat niet altijd makkelijk.

»Ik begin tegenwoordig elke dag met drie dingen op te schrijven waarvoor ik dankbaar ben (lacht). Toegegeven, het klinkt wat gênant als ik het zo uitspreek, maar eigenlijk is het helemaal niet beschamend. Zulke concrete acties helpen mij om de dag door te komen zonder cynisch te worden.»

HUMO Cynisme counteren is werken.

CLAASSEN «Tegelijk is het net zo goed werken om in mezelf te geloven én in mijn medemens. Mensen zijn zeer onzekere wezens, dat is één van de grootste problemen in onze maatschappij.

»Ik werk nu voor de VRT aan een programma over ouder-kindrelaties. Tijdens mijn research ben ik bezig geweest met hoe je als kind nog een onbeschreven blad bent. Uit het werk van wetenschappers als Binu Singh, Gabor Maté en Aletha Solter blijkt duidelijk hoe bepalend onze eerste levensjaren zijn. Veel van onze angsten en twijfels als volwassene zijn terug te voeren tot onze kindertijd.»

HUMO Daar valt nog winst te boeken.

CLAASSEN «De manier waarop we in België met kinderopvang omgaan, is echt om te huilen en te lachen tegelijk. Toen ik zelf een opvangplek zocht voor mijn kind, heb ik superveel plekken bezocht. Bij negen van de tien crèches gaven de begeleiders toe dat ze het nauwelijks nog aankonden, dat ze naar adem aan het happen waren. Daar kan ik mijn kind toch niet heen brengen? Ik ben geprivilegieerd: ik kan voor mijn kind een andere oplossing zoeken, maar dat is een luxe die veel ouders niet hebben.

»We zouden het hele systeem opnieuw moeten uitvinden. Ieder kind zou een opvangplek moeten krijgen waar het om méér draait dan het verschonen van pampers. Een plek waarin een kind kan spelen en zichzelf kan ontwikkelen, waar het ook echt als mens wordt gezien. Als je dan gaat kijken hoe de situatie momenteel is in Vlaanderen... (Verheft stem) We zijn gewoon fucked. Ja sorry, ik word daar echt kwaad van.»

Deugscore: 84/100

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234